Continuând seria excepțională a producțiilor de televiziune americane (Mad Men și True Blood despre care am scris anul trecut) revin cu o recomandare autentificată de Globurile de Aur drept cel mai bun serial dramatic în 2011: Boardwalk Empire, produs și difuzat de HBO.
Echipa din spatele serialului se bucură de nume grele printre care Mark Wahlberg și Martin Scorsese și de o distribuție – cum ne-am obișnuit în cazul producțiilor HBO – fără defect: Steve Buscemi (Big Fish, Coffee and Cigarettes, The Big Lebowski), Michael Pitt (Hedwig and the Angry Inch, The Dreamers, The Village), Kelly Macdonald (No Country for Old Men), Michael Shannon (Revolutionary Road) sau Michael Stuhlbarg (A Serious Man). Poate nu întâmplator trei dintre cei menționați s-au remarcat în memorabilele filme ale fraților Coen.
Boardwalk Empire prezintă viața coruptă din Atlantic City în anii douăzeci: gangsteri, prohibiție, crime, opulență, alcool, alegeri aranjate, povești de dragoste care amintesc de tragediile grecești. Inspirat dintr-un capitol al cărții Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Coruption of Atlantic City care-l înfățisează pe controversatul politician Enoch ‘Nucky’ Johnson, producția TV urmărește evoluția lui Enoch ‘Nucky’ Thompson (Buscemi) șeful trezoreriei din Atlantic City.
Primul episod a fost regizat de Scorsese și este cel mai scump pilot realizat vreodată pentru o producție TV – perfect justificabil. De la generic până la ultimul cadru, Boardwalk Empire fascinează, surprinde, smulge zâmbete, creează și susține mister cu accente de thriller și te face părtaș la o lume de mult apusă (sau poate nu chiar) în care crima și banii erau la mare căutare.
Prima serie are 12 episoade și fiecare dintre acestea, fără exceptie, arată și rămâne în mintea privitorului ca un film de lung metraj care ar putea concura lejer la Oscar. Acțiunea nu rămâne în Atlantic City, ci se mută între Atlantic City, Chicago și New York. Bonus, țin să-l amintesc pe Stephen Graham (Snatch și This is England) în rolul lui Al Capone.
Citiţi şi
Două minute și jumătate să reaprinzi o dragoste veche
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.