Continuăm buna tradiție de a vă face cunoscute încă două tinere femei-cercetător care au câștigat anul acesta bursele L’Oréal şi UNESCO „Pentru femeile din știință” în valoare de 42.000 lei fiecare: Alina SCRIDON la secțiunea Științele Vieții şi Maria Magdolna ERCSEY-RAVASZ la secțiunea Științele Fizice.
Alina SCRIDON și Maria Magdolna ERCSEY-RAVASZ
Să nu credeți că s-a schimbat ceva față de anii trecuți, că s-au înghesuit jurnaliștii să le ia interviuri, să le descoase despre ce fac. Dar femeile acestea își văd de drumul lor și de la an la an se înscriu tot mai multe, deși condițiile de participare nu-s de ici, de colo – trebuie să fie ori doctorande, ori să fi obținut titlul științific de doctor și acum să urmeze un program de pregătire postdoctorală în cadrul unei instituții de învățământ din țară până la 35 de ani.
La cea de-a cincea ediție au luat startul 51 de proiecte, cu 11% mai multe decât în 2013, iar programul lansat în 2010 cu o singură bursă – pentru Științele Vieții -, s-a extins începând din 2011 la două burse de cercetare acordate anual – și pentru Științele Fizice. Astfel, în cinci ani s-au adunat nouă beneficiare merituoase și aproape 90.000 de euro pentru pentru continuarea cercetărilor lor. Mulți sau puțini, acești bani au ajutat din 1998 peste 2.ooo de tinere din 115 țări să meargă mai departe și trebuie să știți că două dintre bursiere au câștigat Premiul Nobel!
Dar să revenim la fetele noastre. Alina are 31 de ani și este şef de lucrări în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, specializarea Fiziologie, și medic rezident, specializarea cardiologie. Proiectul cu care a câștigat se numește “Prevenţia fibrilaţiei atriale la pacienţii post-by-pass coronarian folosind esteri etilici ai acizilor graşi omega-3. Identificarea mecanismelor antiaritmice”. Ceva tot înțelege oricine – e vorba de inimă, operație, tulburări de ritm și un remediu. Iată și explicația Alinei: „Fibrilaţia atrială postoperatorie (FAPO) este cea mai frecventă formă de aritmie cardiacă la pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale cardiace, având o prevalenţă de circa 30% în rândul pacienţilor cu by-pass coronarian. Potenţialul FAPO de a creşte durata spitalizării, precum şi morbiditatea şi mortalitatea intraspitalicească, justifică interesul crescut al cercetătorilor în a găsi strategii terapeutice eficiente pentru profilaxia FAPO.” Mai trebuie să vă spun ceva. Anul trecut, Alina a fost una din cele șase finaliste și n-a câștigat. Dar nici n-a renunțat. Și iată că anul acesta a reușit să obțină bursa. “Pe care o voi folosi pentru aprofundarea cercetărilor în laboratorul din Târgu Mures, locul în care m-am întors după doctoratul obținut în Franța cu gândul să întorc șansa pe care am primit-o.” Ce frumos sună, nu?
Cealaltă câștigătoare, Maria Magdolna ERCSEY-RAVASZ, are 33 de ani și face studii postdoctorale la Facultatea de Fizică a Universității Babeş-Bolyai din Cluj. Proiectul ei se numește parcă ceva mai ușor de înțeles – “Studiul şi modelarea legilor fizice ce determină structura creierului”, dar explicațiile sună cam așa: „Una dintre cele mai mari provocări ale ştiinţei contemporane este înţelegerea funcţionării creierului uman. Semnificaţia acestuia depăşeşte deja domeniul ştiinţelor vieţii, devenind o problemă studiată şi de fizicieni şi informaticieni. Un pas important în înţelegerea creierului ar fi să descifrăm structura sa fizică. Sunt aproximativ 86 de miliarde de neuroni în cortexul uman, organizaţi pe diferite nivele structurale, de la microcircuite până la reţeaua zonelor funcţionale, ce alcătuiesc rețeaua inter-zonală din cortex. În cadrul acestei cercetări mă voi ocupa de studierea şi modelarea acesteo rețele.” Să se facă lumină odată și în capul nostru! 🙂
Deci cu lucruri din acestea se vor ocupa Alina și Maria în următoarele luni. Aproape 10.000 de euro înseamnă pentru ele șansa care le-ar putea duce mai repede la vreo descoperire însemnată. Dar mai sigur e că s-ar putea termina înaintea vreunui progres notabil și atunci vor începe iar grijile pentru soarta cercetării. Așa încât, pe lângă “bravo” și “succes”, zic să le urăm și noroc, că s-a mai întâmplat ca el să facă mai mult decât toți banii din lume.
Citiţi şi
Ce fac eu de mult nu se mai numește curaj, ci nebunie
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.