Covoarele din Caucaz

23 May 2014

Norbert HauserSă vă povestesc despre covoarele din Caucaz. De ce din Caucaz? În occident, sunt la modă din anii ’70. Au designul geometric și se pot asorta cu mobilă clasică, modernă sau chiar minimalistă… și îmi plac la nebunie!

Unde și ce este Caucazul?… este un lanț muntos de aproximativ 1.100 km lungime, situat la granița dintre Europa și Asia, între Marea Neagrムși Marea Caspică, cu vârfuri care ajung până la 5.642 de metri. Caucazul de azi este situat pe teritoriul Rusiei, Georgiei, Turciei, Armeniei,  Azerbaidjanului și Daghestanului. Ținutul este al nomazilor, transhumanței, triburilor războinice. Aici covoarele au un rol semnificativ și extrem de practic. Totul din viața nomadului are legătură cu covoarele.

Ele sunt ușă, pat, pătură, izolație de cort, masă de mâncat și nu în ultimul rând decorațiune și zestre. Motivele și simbolurile țesute în aceste covoare sunt de regulă geometrice și întotdeauna stilizate. Culorile contrastează, în general nu lipsesc niciodată roșu și albastru, dar foarte des avem și galben, verde și maro în același covor. Motivele geometrice simbolozeaza de regulă cotidianul, tendința spre o viață mai bună, dar și aspirațiile spirituale ale timpului. Da la simboluri de dorință de viață lungă, sănătate, împotrivă deochiului, fertilitate, bogăție, dragoste, flori și animale fabuloase (dragoni), până la stilizarea vieții cotidiene, stilizând animale și chiar oameni.

Shirvan

 Covor Shirvan

 Acest shirvan de excepție, pe care l-am licitat în urmă cu câțiva ani la Londra, are cca 130 de ani și este într-o stare excepțională. Are șapte borduri, dintre care două florale pe fond maro, două limitatoare în alb și roșu, două borduri subțiri numite „Dragon” sau borduri „S”, și, în fine, bordura principală, așa numită borură „Cap de Vultur”. În câmpul central vedem trei medalioane hexagonale în coloană, flancate sus și jos de două medalioane roșii Gupba. Toată construcția aceasta de cinci medalioane pe fond albastru este înconjurată de nenumărate simboluri mai mici sau mai mari, despre care o să va povestesc imediat câte ceva.

karagashliflower

Motivul acesta, numit „carou în trepte”, reprezintă vestitele flori de Karagashli întâlnite mai ales în covoarele din Kuba (Marea Caspică). Dar în combinație cu restul de motive simbolizează fulgii de zăpada între pământ și rai, iar când te uiți la sumedenia de simboluri, chiar ai impresia că ninge…

Am fost de curând în Azerbaijan, țara care a moștenit mare parte a întinderii Caucazului.

carpet museum

 Muzeul covorului în Baku, în formă unui covor rulat.

 Eu îmi împart de obicei călătoriile în parte studiu/parte business, iar lucrul acesta este pe cât de practic, pe atât de plăcut. În Azerbaidjan în schimb, nu vom mai putea admira decât în muzeul specializat pe covoare asemenea piese de excepție. Din păcate, epoca sovietică a marcat în mod negativ producția de covoare din partea asta a lumii, introducând masiv culori și materiale chimice, amestecând simbolurile tribale din zone diferite, într-un așa numit motiv „Cazac”, denumire sub care se vând și azi prin toată lumea covoare cu motive caucaziene.

Karatchoph

Un Cazac adevărat, un Karachoph de la sfârșitul secolului al XIX lea, enjoy!

 Covoarele din poze și alte câteva sute le puteți găƒsi la Galeria Buhara, Strada Octavian Moraru 1, Piața Dorobanți sau pe www.buhara.ro.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Georgia O’Keeffe: “Pictura mea este ceea ce trebuie să dau înapoi lumii pentru ceea ce lumea îmi dă mie”

Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educației

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro