Mirajul slăbirii rapide

17 April 2014

valentin vasileValentin Vasile, creatorul programului de remodelare corporală Limitless Total Body Makeover, explică în cartea sa, “Stil de viaţă, nu dietă!”, de ce dorinţa de a slăbi rapid, prin metode considerate “minune”, nu poate să devină realitate şi cum, prin alegerea unei astfel de soluţii, putem să facem mai mult rău corpului nostru decât bine şi riscăm să ne punem sănătatea fizică şi psihică în pericol.

Cel mai surprinzător lucru pentru mine este că cele mai multe persoane aleg să urmeze diete drastice, supunându-se la riscuri mari pentru sănătate în loc să își reeduce apetitul și să își schimbe pe alocuri stilul de viață . Diferența o face că în al doilea caz slăbirea nu afectează sănătatea, ba, dimpotrivă, o îmbunătățește, nu te pricopsește cu un metabolism leneș ba, dimpotrivă, te ajută să îți construiești un metabolism la fel de accelerat cu cel al adolescenților, iar în final schimbarea stilului de viață nu te lasă vlăguit de energie și cu un tonus psihic scăzut cum se întâmplă în cazul dietelor.

Dietele sunt planuri de alimentație menite să creeze un deficit caloric mare (1000 de calorii pe zi, sau chiar mai mult). În cele mai multe dintre diete deficitul este creat prin consumarea unui singur aliment pe zi sau a unei singure grupe de alimente (ex. dieta disociată, dieta cu supa de varză), luarea întregului aport caloric dintr-o singură grupă de alimente (ca în cazul dietei dukan în prima fază) sau din două grupe de alimente (ex dieta ketogenică – proteine și grăsimi) și chiar diete extreme în care pentru mai mult de o săptămână se consumă doar apă, limonadă, sirop de arțar etc.

Deficitul caloric este raportul negativ dintre caloriile ingerate și caloriile consumate pe parcursul unei zile. Slăbirea sănătoasă – se realizează creând un deficit caloric de maxim 500 de calorii pe zi. Iar cea mai eficientă, sănătoasă și totodată estetică metodă de a slăbi este ca din alimentele pe care le consumi într-o zi să iei exact atâtea calorii de cât are nevoie corpul tău și să creezi deficit caloric prin efortul fizic pe care îl depui într-o sesiune de antrenament.

Cu un deficit caloric moderat și o alimentație cât mai diversificată pe tot parcursul procesului de slăbire se poate scădea în greutate sănătos și estetic. Să vedem însă ce se întâmplă atunci când slăbirea are loc prin diete și înfometare:

Crearea unui deficit caloric mare pe perioade lungi de timp, prin diete și înfometare, poate afecta fertilitatea (atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților), capacitatea de a gândi, memoria și gândirea creativă, poate încetini metabolismul și funcția de regenerare și reparare a țesuturilor.

Atât dietele și înfometarea, cât și mâncatul în exces, duc la disfuncții ale funcției de reproducere și în cazurile grave chiar la sterilitate. În perioadele de restricție calorică masivă, secreția de testosteron (în cazul bărbaților) și estrogen (în cazul femeilor) este diminuată major. Asta duce la diminuarea drastică a libidoului în cazul ambelor sexe, la amenoree (lipsa menstruației) în cazul femeilor și impotență în cazul bărbaților. Atunci când organismul trece printr-o perioadă de restricție calorică majoră corpul alege să investească energie (tradusă în calorii) doar în funcțiile necesare organismului, iar funcția de reproducere nu este una din ele.

Simptome asemănătoare există și în cazul persoanelor care au un apot caloric cu mult peste necesităților lor. Celulele adipoase nu depozitează doar grăsime, ci odată activate ele funcționează ca adevărate fabrici pentru secreția de hormoni. Hormonii secretați de celulele adipoase interacționează cu hormonii de reproducere.

Creierul pentru a funcționa optim consumă o cantitate mare de energie. Iar atunci când creierul primește semnale care îi spun că organismul este într-o perioadă de înfometare, alege să-și încetinească funcțiile care nu sunt necesare supraviețuirii precum memoria, capacitatea de a rezolva probleme, gândirea creativă etc. Pe lângă încetinirea acestor funcții cognitive creierul de obicei alege să nu mai investească energie în menținerea unui tonus psihic bun și a bunei dispoziții, iar asta duce la episoade depresive, un nivel de energie scăzut, anxietate și oboseală accentuată.

slăbire

O altă consecință a restricției calorice și a unui aport scăzut și dezechilibrat de nutrienți este perturbarea funcționării glandei tiroide. Mai exact secreția de hormoni tiroidieni este diminuată. Acest lucru cumulat cu compromiterea masei musculare duce la scăderea ratei metabolice chiar și cu 30%.

În cuvinte mai simple dacă o persoană înainte de a ține o dietă avea un necesar caloric zilnic de 2000 cal, după dietă se poate să își reducă acest necesar chiar și cu 600 de calorii. Dacă înainte de dietă cu 2000 de calorii pe zi își menținea greutatea, după ce ține o dietă cu aceleași 2000 de calorii pe zi se va îngrășa cu un kilogram la fiecare două săptămâni.

În plus, dietele sunt planuri de alimentație deficitare prin definiție. Cum vă imaginați că vă puteți lua toate vitaminele și mineralele necesare dacă mâncați doar varză, sau doar fructe, sau doar alimente proteice și grăsimi? Este imposibil.

Partea cea mai alunecoasă a dietelor este tocmai faptul că creează carențe tocmai din nutrienții care au un rol major în funcționarea optimă a metabolismului. Vitaminele și minerale au roluri multiple în optimizarea arderilor metabolice: funcționează ca coenzime în transferul de energie intercelulară, au rol în transportul intracelular și intercelular al oxigenului, funcționează ca electroliți susținând contracția musculară, hidratarea celulară, transportul impulsurilor nervoase samd.

Deficiențele de vitamine și minerale duc la rândul lor la insomnie, oboseală accentuată, o circulație defectuoasă a sângelui, pierderea calității pielii, părului și unghiilor, căderea părului, diminuarea funcționării sistemului imunitar, atrofierea mușchilor, crampe musculare, diminuarea densității osoase etc

Pe de altă parte carențele de vitamine și minerale duc la creșterea apetitului. Creșterea poftei de mâncare este încercarea corpului de a-ți transmite că are nevoie de alimente care să îi dea nutrienți de care l-ai privat până în acel moment. Și de aici începe un întreg cerc vicios care duce la efectul yo-yo.

Micronutrienții cu rol major în procesul de scădere în greutate sunt: fierul cu rol essential în transportul oxigenului către celulele și țesuturi, vitamina B3 (niacin), vitamin B7 (biotina) – regulator al glicemiei, vitamin B2 (riboflavin) – cu rol în reglarea respirației celulare, vitamina PP (acidul pantothenic) care normalizează funcția suprarenalelor, vitamina B1 (tiamina) cu rol în metabolismul proteinelor și al glucidelor, vitamina B6 (pirodoxina) care echilibrează nivelele de sodium și potasiu din organism samd

Acum că știi toate riscurile pe care ți le asumi adoptând o dietă sau alta, ești sigur că vrei să faci asta? Eu te asigur că nu ai nici un motiv pentru care să intri în rândul celor care au bifat dieta disociată, dieta cu supă de varză, dieta atkins și multe altele. Oricâte kilograme ai avea acum în plus află că organismul tău este suficient de complex și de inteligent, iar dacă îi vei da nutrienții de care are nevoie își va regla singur greutatea.

Corpul are un mecanism propriu extrem de complex de a-ți regla apetitul în funcție de necesitățile sale de energie, macro și micronutrienți. Singurul motiv pentru care ai ajuns să ai acel surplus de grăsime este că prin stilul tău de viață ai dereglat acest mecanism. Bazează-ți alimentația pe legume, pseudocereale, nuci și semințe, pește oceanic și alte surse de proteină slabă, ia cinci mese mici pe zi și corpul își va regla singur greutatea.



Citiţi şi

Pentru toate femeile care se apropie de 50 de ani

7 idei de mic dejun delicios și răcoritor pentru diminețile verii

Patru semne că ești afectat de căldură și remediile recomandate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Adela / 13 November 2018 11:05

    Un miraj al slabirii rapide cu siguranta ca exista. Toti ne dorim acest lucru doar ca nu este de fiecare data posibil. Pentru slabit exista foarte multe reguli pe care trebuie sa le respectam daca dorim sa avem rezultate bune.

    Reply
  2. Anda / 23 January 2017 14:15

    De 3 zile folossc african mango 900 si sper sa slabesc desi pana acum nici un rezultat….

    Reply
  3. Flory / 14 January 2016 14:28

    Eu ma chinui cu tot felul de cure sa slabesc de aproape 3 luni si pana acum doar 2 kg am dat jos. partea nasoala e ca pun foarte repede innapoi. Recordul a fost de 4 kg date jos in perioada asta si era super fain sa il fi pastrat.

    Reply
  4. ActiveNews / 21 May 2014 14:01

    Este clar ca daca slabesti rapid, pui kg la fel de rapid… si poate dublu! Nu este bine sa slabesti rapid!

    Reply
  5. electrostimulator / 9 May 2014 10:41

    Ce parere aveti despre cafeaua verde in curele de slabire? Functioneaza? Multumesc.

    Reply
  6. zmiu / 21 April 2014 10:56

    Buna tuturor. Sunt managerul unuia dintre cei mai pregatiti antrenori personali din sudul Romaniei. Cu o experienta de 20 ani in discipline sportive si cu un palmares demn de invidiat, clientul meu tine atat antrenamente de modelare corporala si fitness pentru VIP-uri cat si pregatire personala pentru profesionisti in discipline de contact(Kick box, Bjj, MMA). Si macar ca poate(stie cum) face ca in 3-4 antrenamente personale sa “pierzi” un numar la talie, nu foloseste nimic altceva decat biomecanica organica(fara substante pentru slabire, fara medicamente, fara regim alimentar).

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro