Ce femeie ar putea fi invidioasă pe o bolnavă de cancer mamar și să declare public că ar prefera să fie în locul acesteia? Ei, bine, una bolnavă de cancer pancreatic… Englezoaica Ali Stunt a fost diagnosticată cu cancer pancreatic în 2007, pe când avea 41 de ani. “Când mi s-a pus acest diagnostic am fost îngrozită să aflu că rata medie de supravieţuire în cazul acestei boli este de patru-șase luni şi m-am trezit că-mi doream să fi avut altă formă de cancer.” Și prima ei reacție, de om speriat și disperat, a devenit sloganul campaniei derulate prin propria organizație caritabilă – Pancreatic Cancer Action.
În film apar pacienţi reali care spun “Aş fi vrut să am cancer testicular” sau “Aş fi vrut să am cancer mamar”, în timp ce pe ecran rulează informaţii despre simptomele bolii şi rata de supravieţuire. Această campanie a “invidiei”, cum a fost ea numită, menită să atragă atenţia asupra ratei foarte scăzute de supravieţuire în cazul acestei boli comparativ cu alte tipuri de cancer, a stârnit însă indignare printre cei care suferă de boli “mai puțin letale”. Ei au condamnat sloganul, numindu-l “cumplit de insensibil” sau chiar “dezgustător”. Dar esenţa mesajului este că această boală are o rată de supravieţuire de cinci ani pentru doar trei la sută dintre pacienţi – comparativ cu un procent de 85% în cazul pacienţilor cu cancer mamar şi 97% în cazul bărbaţilor cu cancer testicular.
“Înţeleg că orice formă de cancer este o boală oribilă, cumplită şi nu aş dori nimănui să fie bolnav de cancer. Dar există bolnavi de cancer pancreatic care ar prefera să aibă o altă boală cu un prognostic mai bun. Optzeci şi doi la sută dintre pacienţii cu cancer pancreatic vor muri în mai puţin de un an, iar rata medie de supravieţuire este de patru-şase luni. Mulţi pacienţi nici măcar nu au auzit de cancerul pancreatic înainte de a fi diagnosticaţi cu această boală – în ciuda faptului că se situează pe locul al nouălea între primele zece cele mai frecvente forme de cancer în UK şi pe locul cinci în “topul” celor mai frecvente cauze ale morţii în rândul bolnavilor de cancer, ucigând 8.000 de oameni pe an” a mai declarat Ali Stunt în apărarea campaniei care i-a șocat conaționalii.
Am ales acest subiect tocmai pentru perfidia cancerului de pancreas. În fază incipientă, rareori prezintă simptome și acestea sunt asemănătoare cu cele care apar și în cazul altor afecțiuni mai puțin îngrijorătoare. Asta înseamnă că majoritatea pacienţilor nici nu realizează că sunt bolnavi până ce boala nu avansează. De aceea zic că e bine să reamintim ce ne-ar putea alerta și să nu întârziem cu investigațiile. Mai bine să ne fi alarmat degeaba… Și să ne amintim că nu banii pot cumpăra sănătate, avem atâtea exemple de bogați care n-au putut prelungi contractul cu viața, ci atenția la ceea ce încearcă organismul nostru să ne spună.
Iată care sunt cele mai frecvente simptome:
- Durere în partea superioară a abdomenului, care iradiază uneori spre spate. De obicei durerea apare şi dispare la început, dar devine constantă pe măsură ce cancerul avansează. Adesea durerea e şi mai greu de suportat când bolnavul mănâncă sau stă întins.
- Pierderi inexplicabile în greutate.
- Icter – îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare şi mâncărimi ale pielii.
- Diabet – această afecţiune cauzează o sete excesivă, mai multă urină decât de obicei şi slăbiciune.
- Greaţă şi vomă.
- Febră şi frisoane.
Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2011, anul morții lui Steve Jobs, în fiecare an sunt depistate 216.000 de noi cazuri de cancer pancreatic. În România, cancerul de pancreas, ficat, esofag, stomac şi colon înregistrează cele mai multe îmbolnăviri la grupa de vârstă peste 65 de ani, dar aceste boli fac victime şi la persoane mai tinere cum ar fi cele cu vârste între 15 şi 44 ani, potrivit statisticilor Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală (SRRO).
Citiţi şi
Testarea genetică – prima linie de apărare împotriva cancerului
Reconstrucţia mamară minim invazivă e posibilă și în România
Visul fotografului: Lansarea Calendarului Pirelli 2019
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.