Îl alege pe cel roşu ca văpaia. Toarnă uşor, paharul se umple de pasiune. Şi poezie, îşi spune. În fiecare boabă de strugure care a dat o picătură de nectar s-a cuibărit câte o poveste. Altfel, nu are aromă, nici culoare, nimic. “Savurează-l în şoaptă” şi îi simte armonia dată de soare, ploaie şi cântec. Dacă un cântec al lui Piaf ar avea gust, aşa ar trebui să fie. Ca acest vin înfocat. Aşa a început pasiunea pentru vin. Asta înseamnă să-ţi placă vinul, să ştii să-l guşti, să-l asculţi. Să-l deosebeşti.
Ziua Beaujolais Nouveau
Dacă iubeşti roşul pus şi într-un pahar, notează această zi în agenda ta: 21 noiembrie. La ora 12:01, după ce bate miezul nopţii, începe celebrarea din acest an a Beaujolais Nouveau. Este acel vin roşu obţinut din soiul de struguri Gamay, din regiunea Beaujolais în Franţa. Viile se întind aici pe o suprafaţă de peste 18.000 de hectare, de la Val d’Azergues până la Lyon, şi este singura zonă din Franţa unde este obligatoriu ca strugurii să fie culeşi manual. Spre deosebire de majoritatea vinurilor roşii, acesta poate fi consumat după şase-opt săptămâni de la cules.
La fel ca alte vinuri din Franţa, şi Beaujolais Nouveau este produs de generaţii. Iniţial, Ziua Beaujolais a fost aleasă în 15 Decembrie, mutată apoi în 15 Noiembrie pentru ca, din 1985, să fie definitiv stabilită în a treia zi de joi din luna noiembrie.
În multe restaurante din Franţa vor fi, în ziua de 21, meniuri speciale adaptate acestui vin uşor şi care se potriveşte cu o varietate de feluri, de la fructe de mare la cartofi gratinaţi, brânzeturi, peşte. Beaujolais Nouveau este un vin simplu, care nu încearcă să impresioneze pe nimeni, doar să ne facă să-l gustăm şi să ne bucurăm de un moment de sărbătoare. Și dacă nu-l putem bea chiar azi, de sărbătorit vinul de ziua unui soi renumit ca Beaujolais-ul, asta putem face. Că și noi avem vinuri de poveste, nu-i așa? À votre santé! 🙂
Citiţi şi
A murit Georges Duboeuf, “the Pope of Beaujolais”
A bea sau a nu bea vin, aceasta-i întrebarea!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.