Douăsprezece femei prim-ministru

10 October 2013

Femeie. Delicateţe, sensibilitate, vulnerabilitate. Da, toate astea şi multe alte… slăbiciuni. Sau nu cumva sunt specificităţi? Iată 12 femei care au vrut şi au putut conduce guverne în această lume. Unele dintre ele au părăsit scaunul de prim-ministru în urma alternanţelor politice la guvernare, însă altele au plătit cu viaţa sau cu libertatea curajul de-a fi, cum am spus?, prim-ministru. Interesant, nici nu există o formă de feminin pentru a exprima acest statut. Femeie. Raţiune, determinare, forţă.

Sirimavo Bandaranaike – Sri Lanka – prima femeie prim-ministru din lume; a servit trei mandate.

Indira Gandhi – India – fiica întâiului prim-ministru al ţării şi mama altuia, Rajiv Gandhi; a stat în funcție două mandate şi-a fost asasinată în 1984.

Golda Meir – Israel – prima femeie din Israel şi a treia din lume care a ocupat această funcţie; expresia „papucii Goldei“ s-a născut din lipsa atașamentului față de lucrurile scumpe.

Doamna de fier a Israelului – Golda Meir este pe lista celor mai influente 100 de femei ale secolului XX.

17 martie 1969 – la 71 de ani, după o viață dedicată poporului evreu și ieșită oficial din viața politică, după ce o lungă perioadă își dedicase viața formării și consolidării statului Israel, Golda Meir acceptă la cererea partidului funcția de premier.

Devine astfel prima femeie care deține această demnitate în Israel și primește titlul “Doamna de fier” înaintea englezoaicei Margaret Thatcher.
S-a mutat în reşedinţa primului ministru din Ierusalim şi a început să se adapteze noii vieţi, să se obişnuiască cu „prezenţa permanentă a poliţiei şi a gărzilor de corp, cu zilele de lucru de cel puţin 16 ore şi cu o viaţă privată redusă la minimum”.

A rămas în funcție până în 1974, când a demisionat în urma războiului de Yom Kipur. A murit la Ierusalim, în 1978, la vârsta de 80 de ani. S-a aflat că în ultimii 12 ani de viaţă suferise de leucemie.

Întrebată când consideră că se va rezolva problema arabă, a răspuns: „Când arabii îşi vor iubi copiii mai mult decât ne urăsc pe noi.”

Un amănunt: Golda Meir s-a născut în Kyiv și a emigrat în SUA pe când era copil.
Alt amănunt: Golda a Meir fost în România comunistă în 1972 pentru a negocia emigrarea evreilor în Israel. Dacă v-am trezit interesul, urmăriți trailerul unui film mai vechi despre viața Goldei Meir.

Pe 25 august 2023 va avea loc premiera unui film nou, cu Helen Mirren în rolul Goldei Meir – “Golda”.

Helen a răspuns criticilor care au comentat că ea nu este evreică și prin urmare n-ar putea interpreta complet personajul: „Cred că este o discuție care trebuie purtată – este absolut legitimă. Dar dacă cineva care nu este evreu nu poate juca rolul unui evreu, poate cineva care este evreu să joace rolul cuiva care nu este evreu?” Bună întrebare, zicem.

Elisabeth Domitien – Republica Centrafricană – prima şi singura femeie care a acupat această funcţie în ţara ei.

Margaret Thatcher – Marea Britanie – prima femeie prim-ministru din Regatul Unit şi primul premier britanic ales în funcţie de trei ori consecutiv. 

Maria de Lourdes Pintasilgo – Portugalia – reprezentantă a clasei de mijloc lusitane, a fost prima şi unica femeie deţinătoare a unei funcţii atât de înalte în stat.

Mary Eugenia Charles – Republica Dominicană – a deținut această funcție timp de 15 ani şi este prima femeie prim-ministru de pe continentele americane şi a doua din Caraibe. 

Gro Harlem Brundtland – Norvegia – fostul prim-ministru este medic şi fiica (da, iată ce ziceam, masculinul nu ne iartă) unui fost ministru al sănătăţii. 

Milka Planinc – Republica Socialistă Federativă a Yugoslaviei – prima femeie prim-ministru dintr-o ţară comunistă.

Benazir Bhutto – Pakistan – considerată cea mai frumoasă femeie prim-ministru din toate timpurile; a avut două mandate şi-a murit în urma unui atentat sinucigaş, în 2007.

Iulia Timoşenko – Ucraina – fosta doamnă prim-ministru, celebră pentru frumuseţea ei, se află, momentan, în detenţie. 

Helle Thorning Schmidt – Danemarca – prima femeie prim-ministru din istoria țării. 



Citiţi şi

Lumea în care trăim

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

De ce ești singură, Iulia?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. mo / 29 August 2021 21:29

    ati uitat’o pe Viorica Dancila, mai tata…. e posibil asa ceva… e drept ca nu a lasat nici o urma in istorie!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro