Nu sunt Beigbeder, dar mă descurc! (concurs Bresson)

6 October 2013

De când am început să-i caut pe tinerii din trenul lui Bresson am simțit mereu o mână nevăzută pe creștet. Altfel, poate că fiorul romantic ce-a stârnit căutarea n-ar fi ajuns așa ușor la mii români, inspirându-i și transformându-i pe 252 dintre ei în minunate cutii de rezonanță. Așa se face că am primit tot atâtea povestiri pentru concursul literar, foarte multe vorbe bune, dar și o propunere care m-a făcut să sar în sus de bucurie: o dată pentru că avem asemenea cititori/susținători și a doua oară pentru că la premiul deja existent (10.000 de lei și o tabletă) se mai adaugă acum unul foarte șic.

Primim deunăzi un mesaj:

“Stimată doamnă Mihaela Cârlan,

Numele meu este Ana Marian și ma ocup de cafeneaua (ce se vrea literară) La Belle Vie. Voiam sa știți ca noi, toți cei de la cafenea, suntem mari fani ai concursului literar “Fotografiați de Bresson”, dar și ai articolelor din Catchy. De aceea, vă propunem, dacă vă gândiți să organizați vreo ceremonie de premiere pentru concurs, să luați în calcul și cafeneaua noastră. Cred ca s-ar potrivi foarte bine pe conceptul concursului, întrucât este decorată foarte à la française. 🙂 Acestea sunt pagina noastră de facebook  și site-ul. Mult succes în activitatea editorială și, nu uitați, aveți aici o mână de fani! :)”

Plăcut surprinsă, îi mulțumesc Anei și… vine al doilea mesaj.

“Bună ziua din nou 🙂

Voiam să mai adaug că ne-ar plăcea să oferim și noi, din partea cafenelei La Belle Vie, marelui câștigător al concursului Fotografiați de Bresson, o cafea și un pahar de Cabernet Sauvignon, zilnic, pentru o perioadă de un an. Bineînțeles, după modelul Prix de Flore oferit de cafeneaua literară Café de Flore din Paris. :)”

Cafeneaua pariziană mi-era cunoscută, dar despre prestigiosul Prix de Flore habar n-aveam. Și aflu că acest premiu literar, instituit în 1994 de Frédéric Beigbeder, recompensează cu 6000 de euro un tânăr scriitor de limbă franceză, chiar dacă nu este francez, desemnat de către un juriu format din jurnaliști. Pe lângă bani și faimă, laureatul mai primește și dreptul de a-și bea zilnic cafeaua, dar și un pahar personalizat cu vin Pouilly-Fumé la cafeneaua Café de Flore. Nu-i grozav că se poate întâmpla asta și la București? 🙂 Și încă ceva: a zecea ediție a avut, pentru prima și singura dată, un câștigător străin – americanul de origine rusă și etnie evreiască Bruce Benderson cu un roman scris după o ședere de 9 luni în… România! –  Autobiographie érotique apărut în engleză cu titlul The Romanian: Story of an Obsession.

 În final, pentru toți concurenții și prietenii lor, vă informăm că data anunțării câștigătorului a fost mutată de către juriu, din respect pentru lucrul bine făcut,  pe data de 31 octombrie. Tot atunci vă vom comunica și detaliile (zi, oră, loc) referitoare la festivitatea de premiere. Vă mulțumim tuturor, fie pentru participare la concurs, fie pentru cuvintele bune sau premii (Vodafone și La Belle Vie), fie pentru răspândirea veștii că protagoniștii din fotografia lui Bresson sunt căutați de două luni deja. Mai aduceți, vă rog, aminte prietenilor de pe facebook că noi ne continuăm cercetările, postând încă o dată fotografia. Toate cele bune și pe curând cu alte vești îmbucurătoare. 🙂

P.S. Acum am o problemă nouă: cum să numesc oare premiul pe care să-l ofer în fiecare an unui scriitor debutant? Și câștigătorul să fie desemnat oare de un juriu de jurnaliști? Bloggeri? (Mă tem că premiul Augustin Frățilă de 10.000 de euro a fost destul de riscant dat în sarcina a 20 de bloggeri de carte…) Să fie scriitorii cei care decid, ca la premiile Academiei Goncourt? Greu la noi, din varii motive. Și cu jurații, dar și cu mecenatul. Dar despre mecenat altă dată, pe foarte larg.



Citiţi şi

UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)

Prințesa sturionilor

Sisifiana povară a iubirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Belle d”Imagination / 8 October 2013 10:23

    Aţi putea să denumiţi premiul ”Zânover Binovin Căslachin”, (cunoscătorii poate îşi aduc aminte de ce şi ce înseamnă) . Sau chiar ”un zâmbet la început de carieră”

    Reply
  2. nime / 8 October 2013 1:56

    fiecare premiu literar are politica lui dar literatura adevarata este deasupra politicii asa ca cei care scriu bine nu trebuie sa se astepte la nimic …

    Reply
  3. psi / 7 October 2013 12:27

    frumoasă povestea aceasta care merge mai departe! foarte frumoasă 🙂
    cum s-ar numi premiul? nu am nicio idee care să vă ajute momentan… dar având în vedere numărul mare de participanţi, eu cred că decalarea termenului de anunţare a câştigătorului este mai mult decât potrivită. şi aştept cu emoţie, sigură că prietenii mei vor fi acolo, printre favoriţi.
    cât despre implicarea bloggerilor în jurizare eu nu o văd ca pe un lucru rău, cu condiţia ca bloggerii juraţi să fie strict din nişa literară. altfel, amestecăm puţin…. şi este păcat.
    la premiul “augustin frăţilă” cred că s-a mers pe ideea de cititor care poate promova prin blog lectura şi concursul, numai că notorietatea nu este neapărat un atribut al calităţii.

    Reply
  4. nime / 7 October 2013 5:10

    o sugestie pentru concursul literar: cred ca membrii juriului ar trebui sa aiba in fata fotografia atunci cand analizeaza povestirile pentru a intelege cat de bine se potrivesc cuvintele cu imaginea, cata forta au cuvintele in a umple de sens imaginea, in a transforma fotografia vida intr-o secventa clocotitoare de viata modeland personajele si atmosfera.

    Reply
  5. Maria / 7 October 2013 3:21

    ma simt in lumea ce-o doresc ,langa voi, CATCHY! eleganța,profunzime,valoare

    Reply
  6. nedumerit / 6 October 2013 13:23

    Am eu senzatia sau este o usoara dezorganizare in concursul asta?
    As vrea sa stiu de ce toti se “inghesuie” catre cel cu Locul I? Invitatia la acea cafenea ar putea fi valabila si pentru cei care iau Locul II sau III, ba unde mai pui ca, daca ne straduim, se poate chiar si o mentiune. Asta in primul rand.
    In al doilea rand, propunerea mi se pare o impartialitate, fiindca marele castigator ar putea foarte bine sa nu fie din Bucuresti, ci de la malul Romaniei. Si atunci?
    Sa intelegem ca deja se stie ca locul I ii va fi atribuit unui … “bucurestean” 100%?
    Speram sa nu…
    Daca va fi corectitudine, atunci sa ne gandim: nu prea cred ca un timisorean sau un satmarean, va strabate 600-700 km – poate si mai mult – doar pt o cafea de dimineata si un pahar cu vin de dupa-amiaza, fie si pentru un an.
    Si nu am mai inteles ceva: tableta cui se da? Celui care ia Locul I sau este pentru Locul II?
    Va rugam: fiti mai expliciti, ca sa stie lumea de la bun inceput.

    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 7 October 2013 10:01

      Dragă Nedumeritule,
      E doar o senzație și iată de ce: am pornit de la ideea că excelența (câștigătorul) ia/primește totul, deci și tableta. Greșit sau nu, așa se acordă premiile artistice, nu există podium cu trei locuri, ci doar piedestal :). Nominalizările sunt onorante în sine și la noi vor fi 30! Care vor avea parte de publicare într-un volum în limba română, și, cu puțin noroc, și în limba franceză. Cât despre cafeaua și paharul cu vin, credem că și dacă ar fi fost bucureștean câștigătorul (insinuarea nu vă onorează) tot nu s-ar fi prezentat zilnic la cafenea să-și “ridice” premiul. 🙂 E o curtoazie de care cu siguranță se va profita mult mai rar decât consfințește premiul din motive obiective. Suficient de explicit? Și mai zicem ceva a propos de “de la bun început”: nu înțelegem supărarea că pe parcurs se mai adaugă premiului în bani și alte cele. E rezultatul demersurilor noastre de a face concursurile literare cât mai stimulante. Nu criticați mecenatul că și-așa e firav pe la noi.

      Reply
      • Ovidiu Tudoran / 8 October 2013 9:55

        Poate ar trebui sa se numeasa simplu premiul Catchy! Cred ca succesul concursului dovedeste ca (deja) Catchy a devenit un brand si trebuie scos cat mai mult in lume!De ce sa nu devina o permanenta periodica premiile Catchy? Mai cred ca in orice oras din Romania s-ar gasi entuziasti “amatori”sa dea o mana de ajutor in organizarea unor seri (de ce nu si zile) Catchy?!

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro