E vară şi tarabele gem de roşii. Şi de-s roşii din belşug, atunci să fie şi ciorbă ţărănească de vară.
Ingrediente:
– 2-3 cepe tocate
– 2 morcovi
– 1-2 cartofi
– 1 kg de roşii coapte bine (din acelea moi şi uşor pleznite)
– 1 ardei gras
– 3-4 tulpini de ţelină
– sare, piper, o foaie de dafin, un ram de cimbru, leuştean
– 2-3 linguri de ulei.
Opţional:
– 1 ardei iute
– 3-4 frunze mari de varză (din cele intens clorofilate)
– 4-5 frunze de sfeclă roşie
Se toacă cepele, morcovii, cartofii (cubuleţe cât mai mici, poate chiar raşi pe răzătoarea mare) şi tulpinile fără frunze de ţelină şi se pun la fiert într-un litru de apă şi frunza de dafin.
Spălaţi şi tocaţi grosier roşiile. Dacă vreţi să aveţi o ciorbă rustică, atunci nu e nevoie nici măcar să le blanchaţi (ăsta-i un termen pretenţios pentru scufundarea-n apă fiartă şi cojire), merg tăiate cuburi mari. Lăsaţi chiar şi seminţele.
Cam după 10 minute de fiert, adăugaţi roşiile şi mai lăsaţi vreo 10 minute.
Puneţi ardeiul gras şi frunzele tocate fâşii subţiri, dregeţi de sare, închideţi focul şi acoperiţi cu capacul.
La final puneţi din plin leuştean şi puţin ulei.
E ca o vacanţă-n farfurie.
Citiţi şi
Grădina mea, colțul meu de rai
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.