Pe 13 iunie, am fost invitați la un eveniment unde urmau să fie prezentate cele două câștigătoare ale burselor “L’Oreal UNESCO pentru femeile din ştiinţă”, a patra serie de cercetătoare premiate din 2010. Și, firește, ne-am dus! Ca să le cunoaștem, să le aplaudăm pe Edina Ana-Maria Rusen și Cornelia Braicu și să vă povestim despre ele.
În sala pe jumătate goală, trebuie s-o spun așa și nu pe jumătate plină, reprezentanții UNESCO, L’Oréal România și ai Universității Politehnice București au repetat cuvintele care nu reușesc să prindă rădăcini în mintea românilor: aceste femei au nevoie de încurajare și susținere, ele trebuie și merită să fie modele. Pentru tenacitatea cu care își urmează chemarea, pentru sacrificiile pe care cercetarea le cere, pentru modestia care le dă o aură fără preț.
Cornelia Braicu (foto stânga), o clujeancă înaltă şi frumoasă, a venit, radioasă, deși născuse cu câteva zile înainte. Nu doarme mai mult de trei ore pe noapte, dar cu asta era deja obișnuită. Pentru că timpul nu e niciodată de ajuns pentru un cercetător, iar Cornelia și-l dedică tipului 1 de cancer de sân, pentru care speranţa de viaţă este extrem de mică – de nici 3 ani! 70% din echipa ei e formată din femei şi ştie că datorează enorm nu doar mentorului (nu are formă de feminin cuvântul ăsta…), ci şi pacientelor cărora vrea să le prelungească viaţa. Cum? Prin “Combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia ţintită cu ARN de interferenţă în tratamentul cancerului de sân triplu negativ”. Aceasta a fost proiectul cu care a câștigat. Am întrebat-o dacă plănuieşte să stea acasă cu copilul ei preţ de un an cel puţin. Mi-a spus că nu poate. Nu o lasă inima să îşi abandoneze echipa şi laboratorul de genomică funcţională din Cluj, aşa că se va întoarce la serviciu în câteva luni. Dacă vrea să plece din ţară? Nu. A fost plecată pentru o vreme în Franţa, la Toulouse, la laboratorul “Reseau Formation-Recherche”, unde a câştigat o bursă. Dar vrea să rămână aici. Are o mulţime de planuri şi proiecte pe care le depune în aşteptarea de răspunsuri.
Edina Ana-Maria Rusen, câştigătoarea de la secţiunea ştiinţe fizice, până să primească această bursă, n-a avut parte de altă recunoaştere ori sprijin la noi în ţară. Dar visul ei e să obţină cândva un premiu Nobel. Şi nu s-ar înscrie încă o dată în competiţie din fair play. Nu pentru că n-ar mai putea finaliza încă un proiect într-un an, cu toate sacrificiile pe care le impune, ci pentru că vrea ca şi alte colege să aibă o şansă. Edina este şef de lucrări la departamentul de Bioresurse şi Ştiinţa Polimerilor de la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, din Bucureşti. A câştigat cu proiectul “Cristale fotonice cu aplicaţii laser”. Are doar 34 de ani şi te intimidează siguranţa de sine cu care îţi vorbeşte despre laboratorul pe care îl va dota, cu cei 42.000 de lei primiţi, la cele mai bune standarde. Altminteri, e toată o emoţie. Pe care mi-a transmis-o și mie…
În urmă cu doi ani scriam despre alte două bursiere L’Oréal cu aceeași dezamăgire că media nu le acordă atenția meritată. Dar pentru ele sigur n-a contat că sala nu era plină ori că la sfârșitul ceremoniei nu s-au călcat pe picioare reporterii să le smulgă o declarație. Adevărat că lumea cercetătorilor are alte reguli, iar discreția e una dintre ele, dar mi-ar plăcea să trăiesc într-o țară în care lumea să le recunoască pe stradă și să le zâmbească… Ce ziceți de-un like ori un share? 🙂
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.