Pe unde se mai fabrică luxul străin în România

3 June 2013

Poate știați, poate nu, fabricile de confecții răspândite prin zonele unde industria ușoară era bine reprezentată înainte de ’89, încă mai merg și produc lucruri scumpe: haine și accesorii pentru Armani, Vuitton sau Versace și chiar piese pentru mărci celebre de automobile și elemente de decor pentru Disneyland. 

Iașiul e adjudecat de Benetton. Pe muncitorii din Botoșani și-i împart frățește Armani, Louis Vuitton și Pierre Cardin. La Vaslui se produc haine Levi’s, la Buzău, Prada și Diesel, în județul Alba se cos genți de voiaj cu sigla Aston Martin sau Jaguar. La Timișoara sunt produse costume pentru piloți de Formula 1 și haine pentru jandarmeria franceză, în timp ce Hugo Boss, Versace și același Armani plătesc pentru ca hainele lor să fie cusute în București, la APACA. Cât despre industria auto, campion este județul Brașov, oraș în care produc șase mărci mari de automobile, investițiile fiind de aproape 150 de milioane de euro. Prea mare ta-tam, însă, nu se face, probabil nu numai din cauză că volumul afacerilor o fi scăzut odată cu criza, ci și din motive mai puțin flatante: salariile nefiind mari, probabil că nu chiar ca în Asia, dar nici departe, tentațiile de a le rotunji sigur sunt. Glumă sau nu, se spune că un producător de pantofi, disperat de lipsurile mari din loturile pentru “export”, a luat decizia de a face stângul într-un capăt de țară și dreptul în altul… Cu cât știu mai puțini, cu atât se simt mai în siguranță ivestitorii.

Cât despre calitatea hainelor “made oriunde în altă parte decât în țara de origine a brandului”, asigurările date de cei care se îngrijesc de imaginea acestuia, cum că oriunde ar fi confecționate nu se face rabat de la standarde, nu prea reușesc să adoarmă neîncrederea cumpărătorilor de aiurea. Dar se pare că noi stăm încă bine… Și-am sta și mai bine dacă am putem cumpăra și noi, ca să susținem astfel industria dintr-o săracă țară bogată… 🙂

P.S. În 2006, cineva a făcut un researh pe e-bay și aceasta era lista brandurilor care purtau eticheta “made in Romania” sau “made in Rumania”:

Abro, Aldo, Alfani, Andrew St. John, Aquatalia, Arden B., Armani, Banana Republic, Bass, BCBG Maxazria, Beaufort Riding Apparel, Bronx, Bullboxer, Burberry, Camina, Carole Hochman, Casual Corner, Cerruti, Chaus, Chloe, Clarks, Conspicuous, Dansk, Debenhams, Dialogue, Diesel, Dolce & Gabbana, Donny Brook, Dries Van Noten, Emily, Escada, Express, Fornarina, Fox Fire, Gantos, GBX, Generation 1, Georgetown, Geox, Giorgio Brutini, Giorgio Saint Angelo, H&M, I.D Sarrieri, Incotex, J Riggings, J. Undeberg, Jessica Holbrook, John Meyer, Johnston & Murphy, Josef Seibel, Joseph Abboud, Kate Moss Topshop, Kathie Lee, Kenneth Cole, Knilling Bucharest, Lamarthe, Levi’s, Londonberry by Peabody, Marina Rinaldi, Marks & Spencer, Mary McFadden Studio II, Miss Sixty, Morton Bernard, Moschino, Nana, Napapijri, Nina Leonard Knitwear, NY SAKE, Oilily, Oscar de la Renta, Paola by PDL Firenze, Peabody House International, Petite Collection, Pilpel, Prada Sport, Principles, Raoul, Roberto Cavalli, Rosner, Sag Harbor, Skechers, Steve Madden, Thalian, Thomas Pink, Tommy Hilfiger, Toscany, Tyrol, Ulla Popken, Utex Designs, Valentino, Victoria Secret Moda International și Zegna.



Citiţi şi

Alegem Europa sau ieșim din civilizație

Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?

De obicei, 1 decembrie e despre România

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro