Cum arată scutul virusului HIV

3 June 2013

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Pittsburg a publicat rezultatele unui studiu care a identificat piesa lipsă din puzzle: forma capsidei care alcătuieşte scutul virusului HIV.

Se știa deja că această capsidă din învelișul exterior al virusului este formată din 1300 de subunități de proteine grupate într-o formațiune de grilaj. Însă tehnicile standard de observare s-au dovedit ineficiente până acum, cauza fiind forma ei asimetrică, de mari dimensiuni. “Forma de capsidă este importantă în replicarea virusului, pentru că rămâne intactă şi protejează genomul HIV până ce acesta pătrunde în celulele corpului uman. Iar după ce se află deja la interior, capsida se dezintegrează și virusul se înmulțește” a declarat doctorița Peijun Zhang, liderul echipei de cercetători din Pittsburg, care au folosit un supercomputer pentru a izola învelișul virusului.

Comunitatea medicală se arată optimistă față de această nouă descoperire, pentru că tratamentele administrate în prezent  după contactarea virusului nu pot împiedica înmulțirea extrem de rapidă a acestuia. Iar medicamente care vor fi create de acum înainte pot ține cont de modul de funcționare a scutului, spune Zhang, intervenind în procesul de formare și dezintegrare a acestuia.

Și au trecut doar două luni de la o altă veste bună, primită din partea medicului Hannah Gray. Ceasul ticăie și e, de data asta, un lucru bun. 🙂 Pentru că, pe tot globul sunt aproximativ 34 de milioane de oameni infectaţi cu HIV-SIDA, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii emis la finele lui 2011. Prevalenţa cazurilor de HIV în rândul populaţiei cu vârsta între 15 şi 49 de ani a rămas aproape constantă din 2001 şi până acum, adică de 0,8%. Cu toate că numărul de infecţii noi cu HIV a scăzut în ultimii 10 ani, zilnic aproape 7.000 de oameni contactează virusul și 40% dintre cei nou infectaţi au sub 24 de ani.



Citiţi şi

All the Beauty and the Bloodshed

Elizabeth Taylor – ROLUL VIEȚII EI

Tina Lechner – corpul ca operă de artă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro