Știam că sedentarismul nu e tocmai mama sănătății, numai că, acum, cercetătorii de la UCLA ÅŸi de la Åžcoala Superioară de medicină Mayo ne amenință că șezutul îndelungat pe scaun ne poate omorî cu zile. Omul a fost făcut să meargă, nu să stea atât de mult jos, poziÈ›ie în care corpul îi este supus la o presiune nefirească, aducătoare de belele. Astăzi mergem cam jumătate din timpul cât o făceau strămoÈ™ii noÈ™tri mai îndepărtaÈ›i È™i ne macină de nu È™tiu câte ori mai multe boli. Progresul s-a dovedit a fi cam scump…Â
Iată cât rău poate face statul pe scaun, oricât de confortabil ni l-am alege:
– dă dureri de spate în zona lombară (când stăm pe un scaun punem mai multă presiune pe coloană decât atunci când suntem în picioare ori mergem) È™i probleme de circulaÈ›ie;
– generează probleme de metabolizare a zaharurilor ÅŸi o rezistenţă crescută la insulină, prin urmare creÅŸte cu 112% riscul de diabet;
– suprimă producerea enzimei lipoproteinlipază, produsă de Å£esuturile adipos, cardiac sau de muÅŸchii scheletici, care asigură transformarea colesterolului “rău” în colesterol “bun”, crescând, în consecinţă, riscul de boli cardiovasculare, cu 147%;
– duce la creÅŸtere în greutate, din cauza arderii a prea puÈ›ine calorii – 300, dacă stăm la birou, 2.300 dacă avem o meserie dinamică. Deci vina poate cădea liniÈ™tită pe scaun È™i nu pe porÈ›ia de mâncare…
Soluții?
– Scurte plimbări de două minute la intervale de 20 de minute. AtenÈ›ie, însă, plimbările scurte nu înseamnă ieÅŸiri la o Å£igară, asta ca să nu daÅ£i pe mere ce-aÅ£i luat pe pere. Oricum se spune că statul pe scaun e noul fumat È™i că e la fel de dificil de scăpat de acest obicei ca È™i de tutun…
– Un “standing desk”, adică un birou la care să lucrezi din picioare, foarte popular odată în casele È™i birourile celor bogaÈ›i. PuteÈ›i citi aici o mărturie amuzantă a unei jurnaliste care a încercat asta anul trecut.
– Un scaun care să permită “statul activ” cum ar fi “the kneeling stool” pe care poziÈ›ia coloanei este mult mai bună sau scaunul cu spătarul înclinat la… 135 °, aproape culcat!, poziÈ›ie în care presiunea pe vertebre este anatomică.
Nu vă mai întreb câte ore stați nemișcați în scaune, cât de rău vă doare uneori spatele, cât stres adunați din varii motive de-a lungul unei zile de muncă, pentru că aș afla lucruri îngrijorătoare, nu? Nici dacă faceți mișcare în puținul timp liber, pentru că și dacă ați răspunde da, ar trebui să vă dezamăgesc spunându-vă că efectul bun se duce destul de repede și că statul prea mult pe scaun vă face la fel de rău ca și celor care nu merg la sală. Dar dacă vă gândiți să schimbați ceva, tot vă întreb.
Citiţi şi
“Ce să fac ca să slăbesc? Ce să mănânc? Dă-mi o listă!” Iată lista doctorului Adrian Copcea
Eugen Ionescu în faţa morţii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.