Două miliarde de locuitori ai planetei se hrănesc cu insecte. La mijlocul lunii mai, Organizația Mondială pentru Hrană și Agricultură a publicat cartea Edible Insects: future prospects for food and feed security, în care propune micuțele viețuitoare ca soluție pentru eradicarea foametei, în condițiile în care gurile care trebuie hrănite se înmulțesc de la un an la altul.
Celor care au călătorit în țări exotice cu siguranță nu li se pare o veste neobișnuită, indiferent de cât de rezistenți sunt la schimbări radicale de dietă. Asia, Africa și America Latină sunt printre marile consumatoare de insecte. Aproape 1.900 de specii de omizi, gândaci, viespi, lăcuste, greieri și furnici își găsesc locul în farfurie pentru că aduc mult mai multe beneficii chiar și decât animalele de ogradă. Fermele de insecte sunt în primul rând mai prietenoase cu mediul pentru că emit mai puțin gaz de seră și implică, în al doilea rând, o cheltuială mai mică decât cele tradiționale. Iar insectele pot asigura consumatorilor o cantitate mai mare de nutrienți și proteine decât carnea.
Fac parte dintre cei care își simt stomacul strângându-se a refuz când își imaginează o creație a naturii cu mai mult de patru picioare pe post de cină. Și poate că, simțind furnicăturile și la propriu, nu mi-aș mai propune pentru o vreme ieșiri cu cortul sau plimbări pe Amazon. Dar, dacă până și bucătarii din simandicoasa Europă par interesați de rețete, atunci cât de rău poate să fie? Cu siguranță mai puțin decât multe dintre gustările de astăzi.
Cum sună câteva preparate de acest fel? În Thailanda se consumă furnici roșii uriașe, greieri și gândaci de Colorado. În Columbia sunt o gustare faimoasă furnicile “cu fundul mare”. Se consumă prăjite, cu sare. În Papua Noua Guinee se mănâncă larve de sago în frunze de banană. Locuitorii din Ghana preferă termitele zburătoare, care sunt coapte și transformate în pâine. În Japonia se mănâncă larve de țânțări de apă și lăcuste caramelizate.În Mexic, viermele de agave se pune în tortilla. În Cambodgia se prăjesc tarantule. În Africa de Sud, se face o budincă din lăcuste. În Australia se mănâncă larve de molie uriașă, prăjite care, după preparare, au un interior ca gălbenușul de ou.
Mai sunteți alături de noi? 😀
Citiţi şi
Tendințe în materie de nutriție pentru 2023
Decizii la final de an – amânarea obiceiurilor sănătoase
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.