Cancerul şi “efectul Angelina”

15 May 2013

Pe 14 mai, Angelina Jolie a anunţat lumea întreagă că a apelat la bisturiu din cauza riscului genetic de a dezvolta pe viitor o tumoare la sân. Într-un articol publicat în New York Times, actriţa a dezvăluit că e purtătoarea unei gene BRCA1 care măreşte riscul de a face cancer mamar şi ovarian. Mama ei, actriţa Marcheline Bertrand, a murit de cancer la 56 de ani, după 10 ani de luptă cu boala. Au trecut aproape 40 de ani de când Betty Ford, pe atunci Prima Doamnă a Americii, a vorbit deschis despre operaţia de mastectomie suferită în urma unei tumori canceroase. La acea vreme, subiectul era încă tabu printre americani.

Jolie a decis să facă totul public pentru că speră ca şi alte femei care nu ştiu că ar putea fi bolnave de cancer să afle că se pot testa genetic. Iar dacă află că riscul e ridicat, ar putea să-i urmeze exemplul. Ceea ce, susţin mulţi, se va întâmpla. Barron H. Lerner, autor al cărţii „The Breast Cancer Wars” a declarat pentru New York Times că „datorită importanţei şi a vizibilităţii ei nu doar ca personalitate faimoasă, ci şi ca o actriţă frumoasă, mesajul ei va avea multă greutate în rândul femeilor”.

Rând pe rând, mulţi au felicitat-o pentru curajul ei, de la medici la vedete din industria show-biz-ului. Cântăreaţa Sheryl Crow, care a învins cancerul la sân în 2006, a scris pe Twitter: „Atât de curajos! Doamnelor, vă rog să citiţi povestea Angelinei, mai ales dacă aveţi cazuri de cancer la sân în familie.” Desigur, cazul Angelinei e unul special. Riscul de a dezvolta cancer la sân era de 87%, actriţa a avut parte de cel mai bun tratament posibil şi nu va avea probleme să-şi acopere nici pe viitor facturile medicale. Riscul este acum de sub 5 procente, iar vedeta a declarat că se gândeşte să-şi îndepărteze chirurgical şi ovarele, tot din cauza riscului de a dezvolta o tumoare.

Brad Pitt: “Găsesc decizia luată de Angie absolut eroică“.

Dar, cum a spus oncologul american Isabelle Bedrosian de la Centrul Anderson din Houson, mesajul ei ar putea măcar să le facă pe multe femei să se întrebe ce boli au în familie şi dacă nu cumva ar trebui să-şi facă analizele. Să nu uităm însă că testul genetic costă aproximativ 3000 de dolari, o sumă considerabilă pentru o femeie obişnuită. În Statele Unite, aproximativ 30 la sută dintre femeile care descoperă că au mutaţiile genetice BRCA aleg mastectomia.



Citiţi şi

Aceste fotografii, aceste momente în timp…

De Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare, întâlnire cu dr. Ina Petrescu, femeia care a reîntregit 400 de femei

Un mesaj de la Catherine, Prințesa de Wales

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro