Greutatea, privită printr-o altă gaură a cheii

25 October 2010

În urmă cu ceva timp, m-am întâlnit cu fosta mea cosmeticiană, care nu mă mai văzuse de un an şi jumătate. „Dumnezeule, cât de mult ai slăbit! Ce-ai făcut? Parcă te-ai înjumătăţit, era să nu te recunosc!” m-a apostrofat ea. „Mă alimentez responsabil şi fac mult sport” a fost răspunsul pe care l-am ticluit rapid, sprijinindu-mă pe-un zâmbet parţial satisfăcut, parţial vinovat. Pentru că era doar parţial adevărat. Îmi aminteam încă foarte bine felia de pâine îmbibată în cremă de ciocolată cu care mă răsfăţasem la cafeaua de dimineaţă. Şi echipamentul meu de sport dormea netulburat de vreo trei săptămâni pe raftul dulapului, undeva mai în spate.

Secretul meu este, de fapt, altul, însă n-aveam atunci dispoziţia necesară s-o invit la un ceai şi să-i povestesc. Dar vouă vă împărtăşesc cu tot dragul acum, cheia misterului din spatele succesului meu. Aşa că vă invit să vă trageţi cana cu ceai sau cafea mai aproape şi să vă pregătiţi pentru un zîmbet larg la sfârşitul acestor rânduri, căci e rost de soare în ele, indiferent de vremea de-afară sau de vremea din voi. Aşa…

O cheamă Lise Bourbeau şi e fondatoarea celui mai popular centru de dezvoltare personală din Canada, Ascultă-ţi corpul, devenit în ultimii 18 ani cea mai mare şcoală de dezvoltare personală în limba franceză din lume. Autoare a 21 de cărţi, dintre care „Ascultă-ţi corpul, prietenul tău cel mai bun pe pământ!” – best-seller mondial, tradus în 10 limbi şi vândut în 22 de ţări, Lise Bourbeau merge pe ideea că toate bolile, suferinţele şi detaliile aspectului fizic ale unei persoane sunt mesaje pe care corpul le transmite pentru ca acea persoană să devină conştientă de existenţa unor emoţii negative, relaţii nocive sau conflicte nesoluţionate, toate aruncate până atunci în portbagajul subconştientului. Ajungând în lumina reflectoarelor prin simptomele de ordin fizic, persoana în cauză poate alege să le conştientizeze şi să le rezolve/elimine. Interesant, nu-i aşa? Iată ce spune doamna Bourbeau despre surplusul de greutate:

Cauze şi mesaje pe care le transmite corpul

Problema supra-greutăţii sau a îngrăşării rapide, poate avea mai multe semnificaţii. De pildă, o persoană care urmează o dietă, refuză prin acest gest să-şi asume responsabilitatea pentru viaţa ei. Vrea să vindece efectul fără să caute însă sursa, cauza. Poate să reuşească să ţină un regim sau chiar mai multe, dar corpul ei se va revolta şi este posibil ca toată greutatea pierdută să fie pusă la loc. Conform statisticilor, 98% din oamenii care pierd în greutate în urma unui regim, pun la loc kilogramele pierdute şi uneori, chiar mai multe, în cursul unui an. Succesul este deci temporar şi se dovedeşte a fi doar o iluzie.

Un surplus de greutate poate fi expresia gândurilor acumulate. Cineva care are astfel de gânduri de acumulare se teme să nu îi lipsească ceva. Vrea tot timpul să aibă mai mult. Sau poate fi o persoană căreia acum nu-i lipseşte nimic, dar care se teme că îi va lipsi într-o zi. Printre aceştia sunt oamenii care cumpără multe poliţe de asigurări. Poate fi o persoană care acumulează una, două sau trei case sau care adună o mare cantitate de bunuri materiale. Dacă ar fi ceva benefic pentru tine, nu ai primi niciun mesaj. Din contră, dacă bunurile, asigurările şi banii te acaparează prea mult, este un semn că această formă de nesiguranţă nu este benefică pentru evoluţia ta. (Wow, cât de bine se explică astfel de ce cei mai mulţi „grei” ai lumii politice şi economice sunt grei şi la propriu, nu doar la figurat!)

Sau poate ai vrea să ai mai multe lucruri, dar nu îţi acorzi dreptul să le ai. Te faci să crezi că lucrurile materiale sunt lipsite de importanţă, dar în realitate te bucuri de ceea ce îţi pot aduce banii. Acesta este mesajul: „Ai dreptul la toate lucrurile acestea frumoase. Materialitatea face parte din spiritualitate.”

Excesul de greutate poate însemna şi neacceptarea  de sine sau lipsa iubirii de sine. Atunci când cauţi iubirea celorlalţi, îţi este tot timpul teamă că vei fi respins, crezi că ceilalţi sunt mai iubiţi decât tine şi că nu valorezi nimic. Respingerea există doar în mintea ta. Vei primi la fel de multă dragoste pe cât dăruieşti. Priveşte atent(ă) în jurul tău, eşti mult mai iubit(ă) decât crezi.

Surplusul de greutate poate fi provocat şi de frustrări sexuale, de exemplu dacă nu îţi accepţi sexul. Sursa poate exista de la naştere, dacă părinţii tăi au vrut un copil de alt sex.

Influenţa este suficient de mare pentru a ajunge să crezi că ei te iubesc mai puţin. Dacă ai fi fost de celălalt sex, crezi că viaţa ta ar fi fost mai uşoară? I-ai auzit vreodată pe părinţii tăi că preferau un băiat în loc de fată sau invers? S-au plâns de viaţa lor de bărbat sau de femeie? Aceste frustrări sexuale au deseori repercusiuni în cursul adolescenţei. Fie că este băiat sau că este fată, adolescentul este intimidat de sexul opus. Aparenţa lor fizică este neglijată (spatele îndoit, exces de greutate, etc.) pentru a evita atracţia sexului opus. În acest caz, corpul tău îţi transmite mesajul acceptă-ţi sexul!

Excesul de  greutate poate reprezenta şi o legătură ce trebuie tăiată. Influenţa poate proveni de la o persoană (tată, mamă, bunic, etc.) pe care nu o acceptai şi care avea un surplus de greutate. Ai alimentat frica de a a-i semăna şi ai ajuns să semeni cu acea persoană. Surplusul tău de greutate îţi arată că trebuie să o accepţi pe acea persoană aşa cum este, fizic şi mental. Poţi de asemenea să vrei să fii ca cineva care a avut o mare influenţă asupra ta când erai tânăr, o persoană care era grasă. Dacă admiri calităţile acelei persoane, vei putea să le accepţi pentru tine fără să îi semeni şi fizic.

Mai există o altă posibilitate: aceea de a primi mai mult decât dai. Îţi e teamă să te laşi descoperit(ă)? Îţi este frică atunci când vine momentul să împărtăşeşti ceea ce ştii cu ceilalţi? Ţi-e teamă că nu vei fi acceptat(ă) sau iubit(ă)? Prea multă acumulare înseamnă că primeşti prea mult, faţă de cât dai tu. Şi corpul tău va fi tentat să acumuleze.

Fireşte, kilogramele pot proveni şi din faptul că mănânci fie din obişnuinţă, fie din emoţie sau din poftă, fără ca alimentele consumate să aibă legătura cu satisfacerea nevoii de hrană a organismului. Atunci este normal ca o alimentaţie prea abundentă pentru nevoile corpului tău să se transforme în grăsime.

Soluţii – începutul

De fiecare dată când slăbeşti şi apoi te îngraşi la loc, mai pui câteva kilograme în plus. Este modul în care corpul tău se revoltă pentru ceea ce îl faci să suporte, spune Lise Bourbeau. Corpul tău îţi este cel mai bun prieten şi îţi vorbeşte prin acest mesaj. Dar tu, în loc să îi mulţumeşti, te revolţi, te enervezi şi deteşti imaginea corpului tău. Faptul de a-l face să suporte un regim înseamnă a-i face ceva contrar a ceea ce ar trebui să facă. Chiar dacă vindeci efectul temporar, cauza va fi mereu prezentă şi îţi va aduce o insatisfacţie interioară constantă. De aceea, încearcă mai curând să identifici cauza îngrăşării tale şi, treptat, mesajul va fi mai clar, iar greutatea ta se va micşora cu viteza ideală pentru corpul tău.

Mesajul poate varia de la o persoană la alta: în aceeaşi perioadă de timp unele persoane pot pierde de la 5 la 15 kilograme, în timp ce alţii nu vor pierde decât două. Dar nu asta este important, mai întâi trebuie să descoperi cauza. Dacă au trecut mai mulţi ani până ai luat zece kilograme, de ce să le pierzi în una sau două luni? Oferă-i corpului tău timp pentru a se adapta schimbărilor interioare. Lasă-l să-şi urmeze ritmul. De această trasformare va depinde rezultatul. Imediat ce îţi vei schimba felul de a gândi, restul va veni de la sine.

Bingo!

Acesta este şi secretul succesului meu în redobândirea celei mai bune forme corporale: schimbarea modului de a gândi şi de a mă autopercepe. Sunt deja doi ani de când am decis ca, înainte să-mi mai elimin abuziv din alimentaţie anumite alimente şi să mă supun unor încorsetări contraproductive pe termen mediu şi lung (perioada în care am fost obsedată de diete a fost şi perioada în care am avut cele mai multe kilograme în plus), mă voi debarasa mai întâi de emoţiile negative acumulate, de reaţiile toxice şi de conflictele nerezolvate. Am decis că schimbarea se va produce din interior înspre exterior.

Şi am făcut-o.

Am lucrat constant la mine, la redobândirea echilibrului interior, a iubirii şi a stimei de sine. A fost un proces care a necesitat o voinţă, perseverenţă şi dedicare comparabile poate cu cele investite de atleţi în atingerea performanţelor. Însă a meritat cu vârf şi îndesat. Schimbându-mi modul de a gândi şi atitudinea faţă de mine, am început să scap de tot mai multe kilograme.

Pentru că au dispărut o mare parte din tentaţiile „fructelor” care, nemaifiind oprite, şi-au pierdut mult din haz. Pentru că am ajuns să merg la sală de plăcere şi să mă bucur de sport. Pentru că am devenit mai responsabilă referitor la sănătatea mea şi, în consecinţă, la tot ce ţine de nutriţie.

Da, merg la sală pentru că îmi place şi mă ajută să mă simt excelent, iar excesele nu mă mai tentează pe niciun palier.  Şi, ce e mai minunat, este că mă bucur, atunci când simt nevoia, de tot felul de delicii culinare şi de tot felul de călătorii sau perioade de timp petrecute în afara oraşului, timp în care stau departe de sală. Însă greutatea mea şi formele rămân la fel.

Pentru că am învăţat să-mi ascult corpul şi să-l înţeleg.

Şi pentru că, după ce mi-a fost oferită şansa să privesc greutatea printr-o altă gaură a cheii… am decis să deschid efectiv uşa şi să trec… la treabă J. Eliminând cauza, s-au dus şi efectele.

Zâmbet şi ispiraţie de toamnă plină de soare vă doresc!



Citiţi şi

De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

“Ce să fac ca să slăbesc? Ce să mănânc? Dă-mi o listă!” Iată lista doctorului Adrian Copcea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. maria kiraly / 26 October 2010 0:41

    Foarte frumos 🙂

    Reply
  2. Mirela Baron / 25 October 2010 23:36

    Foarte frumos articolul!Din punct de vedere holistic ai pus exact punctul pe -i-.Felicitari…

    Reply
  3. Cristina / 25 October 2010 17:14

    Astept cu interes urmatorul tau articol! 🙂

    Reply
  4. Corina Mitrea / 25 October 2010 16:03

    Mananci cumva gratar de pui sau vitel,sarmale,parjolute cu sos,fritura la tava cu cartofi taranesti,rata cu varza,tochitura etc ti ai rezolvat problemele interioare ,mergi o ora la sala si ai slabit?Bunicii mei mancau asa ceva munceau mult si au trait multi ani fara sa fie grasi sau bolnavi vreodata.Cauta in alta parte rezolvarea.De exemplu unde si cat muncesti?Munca te implineste mai mult decat sala si caloriile se ard fara sa simti.

    Reply
    • Ana Maria Lebădă
      Ana-Maria Lebădă / 26 October 2010 13:06

      Sunt lacto-vegetariană și deliciile mele culinare se rezumă la dulciuri, carbohidrați și lactate grase, despre care oricine știe că ar putea fi adevărate bombe pentru siluetă. Am luni în care merg de 3 ori pe săptămână la sală și luni în care nu calc deloc pe-acolo. Fiecare e liber și încurajat să-și găsească propria formulă câștigătoare în controlul greutății. Abordarea holistică este cea care a funcționat și funcționează în cazul meu 🙂

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro