O iubire de-o iarnă: hotelul de gheaţă

31 January 2013

Sunt cel puţin două tipuri de călători iernatici: aceia care abia aşteaptă să se cuibărească printre perne şi pături, la căldura focului din sobă şi aceia care se încumetă să înfrunte troienele, cu oasele şi răsuflarea pregătite pentru năprasnicul frig. Şi unora şi altora le-am pregătit câteva imagini. Vă rugăm, setaţi caloriferele pe minimum în timpul vizionării!

Nu ÅŸtiu cum se face, dar ideea efemerelor construcÅ£ii în care sângele îţi îngheaţă în vine i-a aparÅ£inut unei femei… Mai precis, împărătesei Rusiei, Anna Ioannovna, care a dat ordin în iarna dintre 1739 ÅŸi 1740 să i se construiască un palat de gheaţă în Sankt Petersburg, care să le aducă tuturor aminte de victoria ţării ei împotriva turcilor. La ridicarea palatului de gheaţă, înalt de 20 de metri ÅŸi lat de 50, s-au folosit bucăţi de gheaţă lipite între ele cu… apă. Din gheaţă era palatul, tot din gheaţă era ÅŸi grădina, iar statuile ÅŸi mobila, aÅ£i ghicit, tot bocnă. Totul înconjurat de un gard zdravăn din lemn, înalt cât palatul. Iar legenda spune că împărăteasa obiÅŸnuia să se amuze când ÅŸi când pe seama unor musafiri, pe care îi închidea în camere fără pături. Anna Ioannovna a murit la câteva luni după ce ÅŸi-a văzut palatul terminat, iar acesta, la rându-i, s-a topit de dorul ei în arÅŸiÅ£a verii.

De atunci şi până acum s-au construit şi reconstruit clădiri de gheaţă în toată lumea şi în toate formele, de la palate omagiale până la săli pentru expoziţii şi hoteluri. Şi România se înscrie pe lista ţărilor care ridică din temelii, iarnă de iarnă, hoteluri cu tematici aparte, cu primitorul Bâlea Lac, primul de acest fel din Europa de Est şi al patrulea din lume.

Iată şi câteva informaţii suplimentare, la cald rece:

– Primul hotel de gheaţă din lume, cel de la Jukkasjärvi, în Suedia, a fost transformat în hotel din întâmplare, fiind iniÅ£ial destinat să găzduiască expoziÅ£ii temporare. Cu prilejul uneia dintre ele, aparÅ£inându-i unui artist francez, vizitatorii ÅŸi-au dat târziu seama că au zăbovit prea mult printre exponate ÅŸi că niciun alt hotel din oraÅŸ nu mai avea camere libere. AÅŸa că au fost nevoiÅ£i să petreacă noaptea, bine înveliÅ£i în sacii de dormit, pe podea. De atunci, construcÅ£ia este refăcută în fiecare iarnă, cu gheaţă pescuită de pe râul Torne ÅŸi pusă la păstrare încă din martie. Toate obiectele din hotel sunt din gheaţă, inclusiv paharele.

Sorrisniva Igloo din Norvegia este cel mai nordic hotel de gheaţă din lume.

Hotelul de la Bâlea este construit în fiecare an de acelaÅŸi arhitect, Vlad Mitea. Este situat la peste 2000 de metri înălÅ£ime, temperatura medie din interior fiind de  – 3 grade.

– ÃŽn Hotelul Alta Igloo, din Norvegia, toaletele sunt construite în afara clădirii, într-o căsuţă din lemn. Utilizatorii au ÅŸansa unică de a aluneca, după ce au săvârÅŸit cele trebuincioase, pe o pistă de gheaţă, până la o cadă uriaşă cu apă fierbinte.  ÃŽn camere, vizitatorii dorm pe paturi acoperite cu piei de ren, la temperaturi care ajung ÅŸi până la – 30 de grade Celsius.

– Pentru construirea Satului de Zăpadă din Finlanda se transportă în fiecare an 1000 de camioane de “material” rece. La finalul sejurului, vizitatorii primesc o diplomă care le atestă rezistenÅ£a glacială.

Ce mai încoace şi-ncolo, toate arată senzaţional! Şi parcă e păcat de munca oamenilor să nu ne trezim măcar o dată în viaţă în aşa un decor de poveste à la Hans Christian Andersen. S-a încumetat până acum cineva?



Citiţi şi

Ras Al Khaimah – o nouă destinaÈ›ie exotică, aproape de România

Unde să pleci în luna de miere – recomandări de vis pentru amintiri de neuitat

România se află între primele cinci țări europene în privința celor mai bune prețuri pentru călătoriile cu mașină

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro