În timp ce Stephen Hawking n-are liniște gândindu-se la originea Universului, egalii lui întru ADN-ul cucerit după epoci de transformări în lanțul evoluției concurează an de an, fără să aibă habar, la Premiile Darwin. Ironicele dinstincții își datorează originea grupurilor de discuții Usenet din preajma anului 1985 – când pre-internauții se distrau cu chestii mai solide, poate și fiindcă erau mai puțini.
Mai lămuritoare decât istoria premiilor este declarația de intenții a „juriului”, care explică numele trofeului astfel: „botezate în onoarea lui Charles Darwin, părintele evoluționismului, Premiile Darwin îi comemorează pe aceia care îmbunătățesc fondul genetic uman retrăgându-se din el.”
Din păcate, covârșitoarea majoritate a concurenților nu ajung să-și ridice premiul din două motive: unul, că Darwin Awards este o distincție onorifică și nu implică nici trofeu de aur și nici o sumă de bani; al doilea – câștigătorii au deja alte angajamente de la care nu pot lipsi, cum ar fi propria înmormântare.
2012 a fost un an dificil pentru mulți, și controversele nu au ocolit nici Darwin Awards. Nominalizarea cu cele mai multe șanse de izbândă (conform voturilor online) era cât pe ce să se împiedice de o dilemă birocratică – vârsta protagonistei.
Dar să vedem povestea, care a făcut una din știrile zilei de 3 octombrie 2012 în orașul Serra din Brazilia:
Șoferul unui autobuz școlar rulează expert pe străzile înguste ale zonei metropolitane (ca cineva care s-a dat cu autobuzele prin Brazilia pot să întăresc afirmația; șofer de autobuz expert înseamnă „sunt Ayrton Senna, accelerez în curbă”). Fără avertizare, unul din pasageri supralicitează la potul șoferului: o tânără de 14 ani se ridică din scaun și se introduce pe jumătate în traficul din afara laterală a autobuzului, pe fereastra deschisă. Cu torsoul pe exterior, fata execută mișcări zglobii din mâini și din cap, cu părul în vânt. Iupiiiiii! Zborul i se ciocnește frontal de un stâlp nevinovat care-și vedea de treabă pe marginea străzii (înguste, vă amintiți). R.I.P.
Să acordăm, să nu acordăm? – se întreabă, mai în glumă, mai în serios, comunitatea Darwin Awards. Și tot ea răspunde: deși femeile nu sunt suficient reprezentate în acordarea distincțiilor, decedatul trebuie să aibă 18 ani ca să primească premiul, și nici o zi mai puțin. Serios, am glumit.
Orice știre care se respectă încearcă să răspundă, dacă poate, și la întrebarea „de ce?” – pe lângă „cine, ce, când, unde”, așadar putem adăuga că fata fusese suspendată pe 3 zile de la școală, deci nu avea ce căuta în autobuz. Asta dacă nu luăm în considerare faptul că părinții au insistat ca ea să meargă totuși la școală. O întâmplare care ne-ar face, pe unii, s-o lăsăm mai moale cu învățătura și ascultatul părinților.
Dacă vă întrebați, alte premii Darwin celebre sunt îndreptate către:
-Un jaf armat la un magazin de arme, plin de clienți (utilizatori de arme), al cărui autor a ocolit o mașină cu însemnele poliției parcată la intrare, în magazin fiind prezent și un polițist în uniformă care-și bea cafeaua. (3 februarie 1990, Washington)
-O ingenioasă victimă a abuzului de cocaină – un bărbat și-a injectat cocaină direct în uretră, conform unor zvonuri care spuneau că această procedură îmbunătățește performanțele sexuale. Nefericitul a ajuns la spital cu o criză de priapism – penisul i-a rămas erect timp de trei zile. În urma unor complicații, organul abuzat a căzut de la sine, iar picioarele și nouă degete ale pacientului au trebuit amputate din cauza cangrenei generate de coagularea sângelui scurs din țesuturile afectate înspre mâini, picioare, zona genitală, spate și piept.
-Un bărbat care a vrut să verifice câtă benzină mai avea în rezervor folosindu-se de o brichetă, fiindcă în rezervor era întuneric.
Despre alte sute de nominalizări, supraviețuitorii dotați cu umor negru pot citi pe www.darwinawards.com
Citiţi şi
Dragă prietene (scrisoare adresată lui Sir Anthony Hopkins)
Răzbunare de tip #MeToo – Promising Young Woman
S-a dus în ceruri să se joace cu Regele Mihai?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.