Publicaţia americană Time l-a desemnat omul anului 2012 pe Barack Obama, care a mai deţinut titlul şi în 2008. Pe lista scurtă, alături de preşedintele american, au mai fost Tim Cook, înlocuitorul lui Steve Jobs la conducerea Apple, și două femei – curajoasa fetiță Malala Yousafzai din Pakistan şi omul de ştiinţă Fabiola Gianotti. De reținut că, din 1927, doar patru femei* au primit acest titlu, ultima fiind aleasă ca Person of the Year (fostul nume al titlului era Man of the Year) în 1986.
De Obama n-au auzit probabil numai câteva zeci de mii de locuitori ai vreunor insulițe uitate de lume, despre Tim Cook mai mult ca sigur că știe tot utilizatorul de orice gadget care are un “i” în față, iar despre curajul Malalei să tot fi aflat vreun sfert de planetă. Depre Fabiola mă gândesc că e posibil să știe mai puțină lume, deși ceea ce face ea este absolut impresionant, țineți-vă bine: a condus echipa de 3000 de cercetători care au stat în spatele iniţiativei-gigant de a găsi „particula lui Dumnezeu”!
Unul dintre cele mai mari experimente ştiinţifice din istorie, atât ca semnificaţie, cât şi ca investiţie, a reuşit să ajungă la un rezultat şi să genereze alte câteva sute de întrebări: bosonul Higgs, a cărui existenţă a fost presupusă de Peter Higgs în 1964 ca parte a Modelului Standard, fundamental în existenţa universului, a fost identificat. Fabiola a făcut anunţul în iulie 2012, în al 18-lea an de când lucrează la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară.
Cercetătoarea de origine italiană spune că nu a fost atrasă de ştiinţele exacte de când era mică. Dimpotrivă, era pasionată de filosofie şi umanism, la fel ca mama sa. Tocmai întrebările fundamentale ale filosofiei au făcut-o însă să-şi dorească să meargă mai departe, către certitudini. Fizica a fost calea către o căutare a adevărului cu implicaţii practice. Pe lângă vocaţie însă, a dat dovadă de însuşirile care, aşa cum chiar ea spune, îi sunt indispensabile omului de ştiinţă: a fost „extrem de răbdătoare şi extrem de umilă”, chiar dacă se afla atât de aproape de a găsi ultimele piese dintr-un puzzle care ne frământă de secole. Tinerii fizicieni o admiră, mulţi dintre ei au ajuns să lucreze împreună cu ea, iar Fabiola îşi vede nestingherită de treabă, cu toată faima nou-dobândită. Ce credeți, ar fi meritat primul loc în topul celor de la Time?
******
*1936 – Wallis Simpson, SUA, 1896-1986, Regele Eduard al VIII lea a renunțat la tronul Marii Britanii pentru a se însura cu ea.
1937 – Soong May-ling, China, 1898-2003, soția premierului republicii China cu care a și împărțit titlul.
1952 – Regina Elisabeta a II a a marii Britanii
1986 – Corazon C.Aquino, Filipine, 1933-2009, prima femeie Președinte din Asia și al 11 lea Președinte al țării.
Citiţi şi
Ce sunt legile atracției și cum funcționează ele pentru tine
Din doi ca tine aş scoate unul bun. Poate ăla stă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.