Nu știu ce aș putea lua de la Roz Savage. Poate simțul aventurii e ceea ce lipseste într-un oraș de beton și cu oamenii împietriți și puși pe șine ca să ajungă la serviciu și apoi înapoi acasă.
De aceea povestea lui Roz Savage este în primul rând cea a unui om deștept. Puțin cam nebun la cap, dar foarte, foarte deștept. Și altruist, și deschis.
Roz Savage se autointitulează “vâslaș pe ocean”. Are 44 de ani. A fost, în trecut, consultant în investiții, dar este o boală de care, spune ea, s-a vindecat. A avut poziție, a avut bani. A dat totul pentru a deveni activist pentru viața din oceanele și mările lumii. Pentru balene, corali și alte marunțișuri. Toată existența confortabila de dinainte s-a topit. Acum, Roz vâslește aproape neîncetat. De 11 ani, singură-cuc, într-o ambarcațiune simplă. Pentru fiecare milă marină parcursă de ea sponsorii dau bani pentru protejarea mediului marin. Petrece sute de zile la rând pe apă. Se ferește de pericole, dintre care cel mai mare ar fi pirații moderni, care pradă orice barcă de aparatura de comunicații și de hrană.
Stă foarte puțin pe uscat și în timpul acesta își pregătește următoarea expediție. Până acum și-a petrecut singurătățile inspirate de natură și de adrenalină pe trei oceane ale lumii: Atlantic, Pacific și Indian. A ținut jurnale minunate, uneori înfricoșătoare.
“Merg de 13 zile și nu am găsit nici măcar un semn de viață. Nicio coadă de pește, nicio aripă de pasăre marină”, nota Roz Savage. Uneori, tovarăși de drum i-au fost doar cărțile, așezate cuminți pe un Kindle, și stelele de pe cer, noaptea târziu.
Următorul drum este preconizat în mediul arctic. Ar fi trebuit deja să înceapă, dar condițiile aspre din susul globului pamântesc au speriat-o pe Roz, făcând-o să amâne plecarea.
Roz Savage are numele trecut de patru ori în Guinness Book of Records. Este prima femeie din lume care a vâslit neînsoțită traversand Oceanul Atlantic. În total, are peste 15.000 de mile străbătute, peste 5 milioane de bătăi de vâslă, peste 500 de zile din viață petrecute într-o ambarcațiune de 7 metri lungime.
În plus, a alergat maratoane, clasându-se mereu printre fruntașe. A studiat la Oxford, de unde și dragostea pentru canotaj, pe care a scos-o din buzunar într-o zi.
Numai o femeie sigură de sine poate face o schimbare atât de radicală și de dezinteresată. Nu putem fi toate Roz Savage, dar știu că poate fi model. Poate mai mult sport, poate mai puțin suflet pus la un loc de muncă rigid și robotic. Poate relaxare, poate cauze nobile. Poate căutarea unui destin total opus celui de până atunci. Da, Roz e divorțată, da, Roz nu are copii. Copiii ei sunt valurile pe care își face barca să înainteze, iar perechea ei este oceanul, indiferent de numele lui. Mereu altul și altul.
”Aveam o casă în stil Edward, un soț, o mașină sport roșie. Într-o zi, însă, am simțit nevoia să mă eliberez de toate aceste obstacole. Să am parte de aventură adevarată. Am mai avut relații, dar am preferat libertatea. Libertatea este darul cel mai preț pe care mi l-am oferit singură. Și nu regret nici măcar o secundă această decizie”, spune Roz Savage.
Citiţi şi
Cassie De Pecol – așa o femeie nu există? O, ba da!
Vuieşte netul despre canadianul nostru
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.