În străinătăţurile la care privim cu jind, prin spa-urile celea scumpe şi celebre, găsim un nou tip de tratament antistress. Oamenii îţi prezintă lădiţe îngrijite, frumuşele, special pregătite cu iarbă sau grâu crescut de-o palmă, în care să îţi aşezi, la odihnă, mâinile şi picioarele. Să treci cu tălpile şi cu degetele prin peria moale şi verde, care îţi mângâie şi îţi alimentează corpul.
Când te-ai simţit ultima dată prizonier în beton şi sticlă? Când ţi-a venit să îţi iei lumea în cap şi să îţi înfigi, la propriu, tălpile în pământ? Suntem prizonierii stilului urban de viaţă şi corpul îşi cere compensaţia pentru această îndelungă întemniţare voluntară. Opreşte-te, urcă-te în maşină şi aruncă-te în verde: creşterea plantelor pe lângă tine şi relaţia cu pământul, acela adevărat, bun, fie el cald sau rece, este o soluţie pentru noi, orăşenii despământaţi.
Suntem biologic croiţi pentru a locui pe pământ şi a interacţiona cu solul şi cu ceea ce creşte pe el. De aceea, terapiile moderne încep să se întoarcă la această legătură. Se spune că avem un centru energetic care răspunde de vitalitate şi imunitate, iar acest centru este alimentabil de la pământ. Când suntem foarte obosiţi, atât de obosiţi încât ajungem la marginea bolii, e obligatoriu să ne descălţăm şi să păşim în iarbă. De preferinţă fără rouă, ca să nu ne alegem cu vreo anexită sau cistită, dar verdele este leac de bază pentru acest centru energetic.
Am programat ieri, de lună plină, un asemenea contact cu Verdele. Pentru că energia plantelor care cresc este ştecherul perfect în care să te alimentezi până îţi creşte numărul de liniuţe la baterie 🙂 şi pentru că locul în care mergeam era liber de orice chimicale. Pe un pământ odihnit de zeci de ani, lucrat cu dragoste de o femeie aparent fragilă, dar, de fapt, îndârjită de ideea de a ne reconecta pe noi, toţi, cu natura, mii de sâmburi de verde cresc şi creează un spaţiu miraculos de vindecare. Poţi petrece timp culegând buruienile ca să faci loc de creştere răsadurilor delicate, udate lent, prin picurare, sau poţi alege să duci acasă frunzuliţele fragede, care să se răsfeţe în următoarea ta salată. Ascunse în pământ, ridichi rumene îţi fac cu ochiul, iar cea mai plină de energie este… surpriză… ceapa verde, sclipind uşor albăstrui în soarele de prânz.
Orice bioenergoterapeut vă poate confirma că o legumă de la piaţă este mult mai plină de energie decât una obosită prin TIR-uri de la locul de recoltare la platforma logistică şi apoi la super(hiper, mini) market. Imaginaţi-vă ce vibraţie are verdele cules din brazda bio. Devine un leac pentru osteneala noastră cronică. O sursă de bucurie. Pentru cei care, ca şi mine, nu au avut bunici la ţară, revelaţia contactului cu pământul, din vacanţele de vară, este aproape un miracol. Simţi nevoia de a sta acolo, în verde, pentru a te realimenta cu energia fundamentală care mişcă tot ce e viu. Să miroşi frunzele aromate de creson şi pătrunjel care cresc din solul bine săpat, protejate de dăunători şi stimulate să crească prin tratare cu substanţe naturale (ceai de coada calului şi de urzică, sau culturi intercalate cu mazăre şi fasole, care adună natural azotul în pământ), fertilizate numai cu îngrăşământ organic, îngrijite de mâini care le iubesc.
Devine o tendinţă naturală să aduni, cu drag, câteva plante proaspete, pentru următoarea ta masă. Sunt culese pe Lună Plină (celţii practicau cu religiozitate agricultura funcţie de fazele lunii): au concentraţie maximă de substanţe hrănitoare şi benefice pentru cel care le consumă, recunoscător Mamei Pământ, care îi oferă aceste recompense verzi.
Grăbiţi-vă să o faceţi cât mai e Luna mare. Puteţi pune la congelator mănunchiurile de pătrunjel, ca să aduceţi puţină energie în salatele de mai târziu. Pe Lună Nouă nu se recoltează, ci se plantează :). Extindeţi acest ciclu de verde la planurile, intenţiile şi proiectele voastre: începeţi de Lună Nouă. Adunaţi roadele şi rezultatele de Lună Plină. E un pas înainte spre reintegrarea atât de râvnită a copiilor rătăciţi cu Natura lor, mama virtuală şi omniprezentă a noastră, a fiinţelor vii.
Despre cea care a ales să părăsească oraşul, jobul bine plătit şi funcţia social-interesantă pentru a creşte micile lăstare delicate, într-o altă poveste, tot aici, în curând. Până atunci, fugiţi de îmbrăţişaţi Verdele. E cel mai bun leac de primăvară.
Citiţi şi
Horoscopul Lunii Pline în Taur din 15 noiembrie 2024, ora 23:29
17 octombrie 2024 – Lună Plină în Berbec (horoscop)
Lună plină în Vărsător, 19 august 2024, ora 21:26 (horoscop)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.