Căutătura rea sau privirea care deoache vine din invidie și se presupune că aduce ghinion. La prima vedere aceasta pare ceva fără legătură cu diavolul în sensul obișnuit, dar e interesant că oamenii răi sau posibil psihopați se holbează într-un fel straniu, ușor de remarcat, și sunt mânați în primul rând de invidie. Ei invidiază pentru orice pentru că răul este vid, negare, nimic palpabil, și sunt atrași în special de oamenii buni, pe care vor să-i rănească. “Viața lui avea zilnic o frumusețe care o făcea pe a mea să pară urâtă” a fost singura explicație dată de Iago pentru crimele sale.
Privirea de psihopat este un fenomen bine documentat. Dr. Robert Hare, cea mai mare autoritate contemporană în materie, scrie în cartea “Without Conscience”: “Mulţi oameni se simt stingheriți, ca o potențială pradă, și consideră dificil să se confrunte cu privirea intensă, lipsită de emoție sau ca de “prădător” a unui psihopat. Oamenii normali mențin contactul vizual apropiat cu ceilalți pentru o varietate de motive, dar privirea fixă a unui psihopat este mai degrabă preludiul auto-mulţumirii şi un exercițiu de putere decât interesul simplu sau grija empatică…”
Am fost și eu în situația de a fi privit astfel de către doi psihopați (două avocate românce extrem de inteligente și frumoase), dar le-am susținut privirile fără efort, pentru că deși nu sunt psihopat, obișnuiesc și eu să privesc mai intens lumea. Îmi aduc aminte că uneia dintre ele îi plăcea Bach. Și după ce mi-a pus un CD cu un concert am auzit-o spunând: “L-a scris din ură pură.” Acele cuvinte m-au făcut s-o compătimesc și să îmi pară rău pentru ea, mai ales că altă dată îmi spusese că speră să aibă în ea și o urmă de umanitate.
S-ar părea că există o cauză genetică pentru psihopatie, sau cel puțin unii asta susțin. Când este scanat, adesea creierul psihopaților diferă uşor de cel al oamenilor normali, dar creierul se dezvoltă în copilarie, la fel cum se întâmplă și cu trăsăturile de personalitate. Interesant este că despre psihopați se spune că e mai probabil să aibă ochi albaștri sau verzi. În cazul în care acest lucru este adevărat, atunci România are mai puţin psihopați pe cap de locuitor pentru că ochii albaștri și verzi sunt rari în această ţară de brunete. Dar m-aș mira să fie așa.Fiindcă multe trăsături psihopate par a fi frecvente în România: minciuna patologică, bătaia de joc, superficialitatea cunoștințelor, limbajul corporal disprețuitor, aroganța, promiscuitatea, lipsa de empatie, lipsa de etică, cruzimea, pofta obsesivă de putere, priceperea de a trăda, incapacitatea de a munci din greu etc. , etc. Și aici ar fi destul subiect cât pentru o teza de doctorat.
Citiţi şi
“Ești frumoasă, deci ești proastă”
Reacție la Macarena (Erika Isac)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.