SOPA (Stop Online Piracy Act-Legea Opriţi Pirateria Online) şi PIPA (Protect IP Act-Legea pentru Protecţia IP-ului) reprezintă două proiecte legislative ce-și propun să oprească pirateria pe internet. SOPA prevede măsuri severe împotriva site-urilor care oferă un conținut piratat. Acestea ar putea fi blocate, iar companiile care oferă publicitate pentru site-urile respective vor fi obligate să oprească imediat furnizarea reclamelor. Mulți răsuflă ușurați și abia așteaptă ca cele două legi să fie aplicate cât mai curând.
Cei care susțin SOPA sunt: casele de discuri, studiourile de producție de la Hollywood și organizațiile care protejează drepturile de proprietate intelectuală.
Împotrivă sunt companii și organizații precum Google, Yahoo, Facebook, eBay, Twitter, Human Rights Watch, Public Knowledge, Free Press şi Electronic Frontier Foundation. Aceștia cred că filtrarea conținutului la nivelul providerilor de Internet ar încălca dreptul la intimitate al utilizatorului și ar limita libertatea de exprimare garantată prin Constituția americană.
Lovitura dată site-urilor foarte populare de tipul YouTube, Vimeo sau Flickr ar putea fi una extrem de puternică, deoarece, în cazul unui videoclip postat fără licență pe YouTube, spre exemplu, cel care deține drepturile asupra lui, ar putea cere blocarea accesului, dar și a tuturor plăților către Google.
PIPA, cea de-a doua lege care dă dureri de cap hackerilor, se referă la prevenirea amenințărilor on-line reale la adresa creativității economice și a furtului de proprietate intelectuală. Nici una dintre cele două legi nu are susținerea majorității membrilor camerelor legislativului american. În semn de protest, grupul Anonymous a anunţat, într-un videoclip postat pe YouTube, că va ataca pe 28 ianuarie 2012 reţeaua de socializare Facebook. Așa că, în cazul în care reușesc s-o facă, s-ar putea să luăm o mică pauză de la relațiile nostre virtuale.
România a semnat, joi, 26 ianuarie, alături de Statele Uniunii Europene, tratatul internațional ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) inițiat de Japonia, tratat special creat pentru combaterea pirateriei și împotriva furtului intelectual. Acest lucru a provocat un val de nemulțumiri în rândurile bloggerilor și internaților din România. De ce? Pentru că ei susțin că se pregătește o cenzură și o limitare a drepturilor cetățenilor virtuali. Ţările care au semnat tratatul ACTA sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie. La 1 octombrie, 2011, ACTA a mai fost semnată de Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore și Statele Unite.
Am fost curioasă ce părere are un om de internet şi l-am întrebat pe Valentin Mănescu, Project Manager @ Webecom.
“Societatea informațională este probabil cea mai democratică formă de organizare de pe planetă. Aici, orice acțiune imorală este cu ușurință sancționată într-un fel sau altul. Toate companiile mari de pe planetă se plâng de fenomenul pirateriei și de pierderile pe care le suportă din cauza acestuia. Propun să facem un exercițiu de imaginație și să ne gâdim ce s-ar fi întâmplat dacă pirateria nu ar mai fi existat. De exemplu, eu cred ca Windows nu ar mai fi fost cel mai popular sistem de operare. Fiecare licență software piratată constituie un material promoțional și conduce la un moment dat la achiziția unei licențe originale. Google nu ar mai fi fost cel mai puternic motor liber de acces la informație și probabil Facebook nu ar mai fi fost un mediu de comunicare atât de personal.
Pirateria poate fi combătută prin foarte multe mijloace. Tehnologia poate permite, atât unei companii mici dar și unui gigant, să-și apere propriile drepturi de proprietate intelectuală, legea ajută uneori companiile mai mult decât e cazul. La ora actuală, pentru utilizarea de software piratat poți să ai ocazia să ți se întocmească un dosar penal. Nu este suficient? Fiecare producător de proprietate intelectuală trebuie să aleagă dacă dorește să spună nu pirateriei sau să se folosească de aceste căi încurcate pentru a obține beneficii financiare și de imagine. Eu sunt dezvoltator de software, știu ce înseamnă vânzarea unei licențe și mai mult de atât, lucrez doar cu licențe originale în compania mea. Cu toate acestea, nu sunt de acord cu nici o formulă de guvernare a internetului sau de cenzură a canalelor digitale de comunicare.
Îmi doresc ca măcar pe Internet să am o viață liberă și fără nici un fel de constrângere, atâta timp cât acțiunile mele nu-i deranjează pe cei din jurul meu. Nu am ieșit in stradă la nici un protest de anul ăsta, dar pentru o astfel de cauză nu aș sta să mă gândesc nici măcar o clipă!”
Voi ce credeţi?
Citiţi şi
Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?
Să ne bucurăm, mâine va fi mai rău
Dispariția lentă a unei platforme de socializare și posibilitatea ca tu să devii CEO
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.