După principiul “ce face omul… şi maimuţa”, mi-am zis că ar trebui să încerc şi eu ceaiul de maté cu care personajele lui G.G.Márquez se delectează în “Dragostea în vremea holerei” şi în “Despre dragoste şi alţi demoni”. Ce are ceaiul ăsta miraculos de e la mare preţ în cea mai bună dintre literaturile lumii?
O perioadă am căutat prin farmacii naturiste, dar fără sorţi de izbândă. Explicaţiile şi proprietăţile acestei plante le-am găsit pe site-urile naturiştilor şi n-am găsit boală în fază incipientă sau cronică căreia să nu-i fie recomandată yerba mate. Şi după toate afecţiunile pe care le tratează are avantajul de a fi o plantă nelipsită din dulăpiorul de bucătărie al doamnelor, căci face minuni la surplusul de kilograme şi celulită.
Ca să ies din registrul acesta serios (care nici nu mi-e propriu, la drept vorbind) aş spune că e şi-un ceai potrivit crizei, în sensul că nu arunci planta după ce ai făcut ceaiul prima dată. O laşi în ibric şi mai torni apă peste ea. Poţi face asta de foarte multe ori şi ai să observi că ceaiul are mereu acelaşi gust. Incitant, nu? Un pont de la băutorii adevăraţi de ceai: când vreţi să obţineţi infuzie de plante nu fierbeţi apa! Luaţi-o de pe foc cam pe la 70 de grade. Numai aşa ceaiul de mate va fi licoarea perfectă.
De câteva luni, au început şi românii să importe yerba maté. L-am găsit la Plafar şi de-atunci nu mă mai despart de el. Nu mai beau nici cafea şi nici alte ceaiuri. Îi sunt fidelă doar lui yerba maté. Şi cum perfecţiunea nu s-a inventat, acest ceai are un neajuns (cel puţin din punctul meu de vedere): nu are un gust tocmai plăcut. Dar eu combin planta cu fructe de pădure, cu mentă sau cu fructe de goji şi e numai bun.
A nu ştiu câta oară îi mulţumesc lui Márquez: că m-a purtat prin Macondo, m-a “introdus” în familia Buendia de parcă eram de-a lor de-un veac (de singurătate), îi mulţumesc pentru realismul magic de rară eleganţă pe care l-am trăit parcurgându-i cărţile şi nu în ultimul rând îi mulţumesc pentru planta de maté.
Nu are acest articol menirea de a descrie yerba maté ca remediu medical, mi-ar lua prea mult, dar sunt peste 300 de afecţiuni pe care le ameliorează sau vindecă. Vreau doar să savuraţi şi voi ca şi mine o ceaşcă de ceai în care se află un pic din sufletul Americii Latine şi să mergeţi pe mâna lui Márquez. Fiecare cuvânt al operelor sale poartă amprenta celor 5 stele în galeria literaturii universale.
Citiţi şi
Istorii pe pâine – Eating out 2. Imperiul Otoman
Cum arată la români starea de bine de acasă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.