Discursul papei Francisc din Vinerea Mare din 2023, a rămas în memoria colectivă, alături de alte și alte predici din timpul pontificatului său de 12 ani ca un “Decalog de raționalitate”.
Puteți avea defecte, puteți fi neliniștiți și chiar supărați, dar nu uitați că viața voastră este cea mai mare companie din lume. Doar tu poți să o împiedici să eșueze. Ești apreciat, admirat și iubit de atât de mulți.
Amintește-ți că a fi fericit nu înseamnă să ai un cer fără furtună, un drum fără accidente, o slujbă fără efort, o relație fără dezamăgiri.
A fi fericit înseamnă să găsești putere în iertare, speranță în bătălii, siguranță în frică, iubire în discordie. Nu înseamnă doar să te bucuri de zâmbet, ci și să reflecte tristețea. Nu este vorba doar de a sărbători succesul, ci și de a învăța din eșecuri. Nu e vorba doar de a te simți fericit cu aplauze, ci de a fi fericit în anonimat. Fericirea nu este o soartă a destinului, ci o realizare pentru cei care pot călători în interiorul lor.
A fi fericit înseamnă să nu te mai simți victimă și să devii autorul propriului destin. Este a merge prin deșerturi, dar a fi capabil să găsești o oază în adâncul sufletului tău. Înseamnă să-i mulțumești lui Dumnezeu în fiecare dimineață pentru miracolul vieții.
A fi fericit înseamnă să nu-ți fie frică de sentimentele tale și să poți vorbi despre tine însuți. Să ai curajul de a auzi un “nu” și să găsești încredere în critici, chiar și atunci când acestea sunt nejustificate. Înseamnă să-ți îmbrățișezi copiii, să-ți îmbrățișezi părinții, să petreci clipe poetice cu prietenii, chiar și atunci când aceștia ne rănesc.
A fi fericit înseamnă să lași să trăiască creatura din fiecare dintre noi, liberă, veselă și simplă.
Aveți maturitatea de a putea spune: “Am făcut greșeli”. Să ai curajul de a spune “îmi pare rău” Este să ai sensul de a spune “am nevoie de tine”. Este să ai capacitatea de a spune “Te iubesc”. Fie ca viața ta să devină o grădină de oportunități fericite… ca primăvara să fie un iubitor de bucurie și iarna un iubitor de înțelepciune.
Și când faci o greșeală, ia-o de la capăt. Pentru că numai atunci te vei îndrăgosti de viață. Vei descoperi că a fi fericit nu înseamnă să ai o viață perfectă. Dar folosește lacrimile pentru a iriga toleranța. Folosește-ți înfrângerile pentru a-ți antrena răbdarea. Folosește-ți greșelile cu seninătatea sculptorului. Folosiți durerea pentru a vă conecta la plăcere. Folosiți obstacolele pentru a deschide ferestrele inteligenței.
Nu renunțați niciodată. Mai presus de toate, nu renunțați niciodată la oamenii care vă iubesc.
Nu încetați niciodată să fiți fericiți, pentru că viața este un spectacol uimitor.
(PAPA FRANCISC 17 decembrie 1936 – 21 aprilie 2025,a doua zi de Paște)
Iată și decalogul fericirii pe care l-a dat lumii acum 11 ani.
Într-un interviu luat de Franco Calvo (Viva, Argentina) în 2014, la peste 500 de zile de când era în fruntea Bisericii Catolice, la întrebare „Care este formula fericirii?”, Papa Francisc a oferit propriul său „decalog al fericirii”.
Trăiește și lasă să trăiești
„Aici, romanii au o zicală și am putea să o luăm ca fir pentru a trage formula care spune «mergi înainte și lasă oamenii să meargă înainte. Trăiește și lasă să trăiască, este primul pas către pace și fericire»”.
Dăruiește-te altora
„Dacă stagnezi, riști să fii egoist. Iar apa stagnantă este prima care se corupe”.
Să te miști cu calm
„În Don Segundo Sombra există un lucru foarte frumos al cuiva care își recitește viața. Protagonistul. El spune că atunci când era tânăr era un pârâu pietros care purta totul în fața lui; când era adult era un râu care înainta și, în același timp, se simțea în mișcare, dar se liniștea încet. Aș folosi această imagine a poetului și romancierului Ricardo Güiraldes, acest ultim adjectiv, remansado. Capacitatea de a se mișca cu bunăvoință și umilință, paradisul vieții. Bătrânii au această înțelepciune, ei sunt memoria unui popor. Iar un popor care nu are grijă de bătrânii săi nu are viitor”.
Jocul cu copiii
„Consumerismul ne-a dus la această anxietate de a pierde cultura sănătoasă a timpului liber, a lecturii, a bucurării de artă. Acum mărturisesc puțin, dar în Buenos Aires mărturiseam mult și, când venea la mine o tânără mamă, o întrebam: «Câți copii aveți, vă jucați cu copiii dumneavoastră?». Și era o întrebare la care nu se aștepta, dar i-am spus că jocul cu copiii este esențial, este o cultură sănătoasă. Este dificil, părinții merg la muncă devreme și uneori se întorc când copiii lor dorm, este dificil, dar trebuie să o faci”.
Împărtășirea duminicilor cu familia
„Zilele trecute, la Campobasso, am fost la o întâlnire între lumea universitară și lumea muncii, toată lumea cerea o duminică liberă. Duminica este pentru familie”.
Ajutarea tinerilor să obțină locuri de muncă
„Trebuie să fim creativi cu acest grup. Dacă există o lipsă de oportunități, ei cad în droguri. Iar rata sinuciderilor în rândul tinerilor șomeri este foarte mare. Zilele trecute am citit, dar nu am încredere pentru că nu este un fapt științific, că există 75 de milioane de tineri șomeri cu vârste sub 25 de ani. Nu este suficient să îi hrănim: trebuie să inventăm cursuri de un an pentru ei ca instalatori, electricieni, croitori. Demnitatea vine din a aduce pâine acasă”.
Grija pentru natură
Trebuie să avem grijă de creație și nu o facem. Aceasta este una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm.
Uitarea rapidă a celor negative
„Nevoia de a-i vorbi de rău pe alții indică o stimă de sine scăzută, adică: mă simt atât de jos încât, în loc să urc, îi cobor pe alții. Uitarea rapidă a celor negative este sănătoasă”.
Respectați-i pe cei care gândesc diferit
„Îl putem deranja pe celălalt din mărturie, astfel încât amândoi să progresăm în această comunicare, dar cel mai rău lucru este că poate exista un prozelitism religios, care paralizează: «Eu dialoghez cu tine ca să te conving», nu? Fiecare dialoghează din propria identitate. Fiecare dialoghează pe baza propriei identități. Biserica crește prin atracție, nu prin prozelitism”.
Căutați în mod activ pacea
„Trăim într-o perioadă de multe războaie. În Africa, ele par războaie tribale, dar sunt cu totul altceva. Războiul distruge. Iar strigătul pentru pace trebuie strigat. Pacea dă uneori ideea de liniște, dar nu este niciodată liniște, este întotdeauna o pace activă”.
Citiţi şi
Orice i s-a întâmplat altuia ni se poate întâmpla și nouă
Da, dragostea este un accident!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.