Sunt multe cele care s-au pierdut în cei zece ani cu voiajorul de Sibiu, poate cel mai plimbat buștean din lume (ieșeam mai ieftin dacă tocmeam un porumbel voiajor viu decât un păun împăiat).
În primul rând, s-a pierdut încrederea că PSD poate fi și trebuie să fie învins. Iohannis n-avea niciun merit personal când a fost ales președintele României, altul decât că nu era Ponta sau Dăncilă (calități pe care, de altfel, le au și izmenele mele). Așa că țara s-a predat PSD și se va preda în continuare cu totul PSD – subdezvoltarea e garantată. Corupția e garantată. Absența busolei morale – e garantă. La pachet, a fost definitiv compromis și PNL, geamănul PSD din FSN.
În al doilea rând, s-a pierdut încrederea că o opoziție se poate naște. În guvernul Cioloș, despre care am scris din ziua unu că e – citez – făcut la vrăjeală, au apărut, peste noapte, fel de fel de tehnocrați. La alegerile din 2016 a apărut ca partid parlamentar chiar și USR, care s-a transformat rapid, românește, într-o imensă deziluzie. Multe țepe au luat românii în ultimii treizeci și cinci de ani (cât le-a luat să treacă de la Ceaușescu la Ciolacu), dar Iohannis, PSD, PNL și USR sunt țepe mai mari decât Dacia Felix, Caritas, SAFI și FNI.
În al treilea rând, în acest deceniu n-au apărut în rândul celor care fac serviciu public în România nici măcar zece oameni. Zece, să-i numeri pe degete! Oameni întregi, cu școala netrucată, asupra cărora pădurea să nu aibă niciun cuvânt. Unde sunt – că eu nu-i văd?! Și caut zece, nu o mie. Îi caut degeaba.
În al patrulea rând, sunt astăzi în viața publică românească mult mai mulți oameni de la pădure decât erau acum zece ani (și atunci erau deja enorm de mulți). Numărul acestora a continuat să crească, nu să scadă. Securitatea lui Ceaușescu a devenit o neosecuritate care se simte mult mai bine în 2024-2024 decât în 1984-1985.
În al cincilea rând, educația e sub pământ, justiția e compromisă, iar sistemul de sănătate e ros de incompetență, cinism și îngerii în halate albe (vorba vine) au obiceiuri de pisici de apartament, devin brusc amabili când văd plic. Administrația publică e o catastrofă (spuneți-mi zece instituții publice din România care funcționează ca într-o democrație, nu ca în feudalismul timpuriu – n-aveți de unde, că nu există).
În al șaselea rând, disprețul instituționalizat de Iohannis față de români a născut dorința de răzbunare. Auriferii și șoșocarii sunt copiii lui Iohannis, adevărata sa moștenire. Tot acest cârd de votanți care sunt gata să dea țara pe mâna oricui doar latră că e patriot și o să facă și o să dreagă, doar să nu fie oamenii sistemului (Iohannis e sistemul însuși – n-a fost o secundă în toată viața lui non-bugetar).
În al șaptelea rând, inechitățile sociale s-au agravat, privilegiații sunt și mai privilegiați (în caz că vă întrebați, nu, #Colectiv nu a schimbat nimic – doar a întărit deznădejdea). Societatea a mai fost călcată o dată în picioare la 10 august 2018, de pesediștii penalului Dragnea, aduși la putere de Iohannis în cârdășie cu electoratul român.
În al optulea rând, Iohannis este o creatură politică profund antidemocratică. Transparență zero, apetit pentru dezbateri publice zero.
Iohannis Inquam Photos / Costin Dinca
În al nouălea rând, Iohannis nu va păți nimic pentru felul catastrofal pentru care a condus România, care are un război la graniță și voiajorul voiajează, voiajează, voiajează. Va fi bine-mersi, ținut în libertate cu forța, ca Băsescu, ca Iliescu.
În al zecelea rând, deceniul cu Iohannis a întărit nerușinea și imunitatea în fața legii a dregătorilor români, de la cei cu funcții mari, până la cei mici și mijlocii. Deceniul cu Iohannis a fost de la început până la sfârșit o țeapă. O țară de lumea a treia făcută la buget cu metoda „Neamțul” (dacă îl chema Popescu, Iohannis preda și acum lucrul mecanic la Agnita). Singura întrebare e dacă urmează să fie făcută la buget și prin metoda „Generalul”.
Atât. Ăsta e tot deceniul Iohannis. În care au prosperat videochatistele și industria păcănelelor. Și în rest cât vezi cu ochii – nimicul la suprapreț.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Filmul “JOKERS – ART CAN SAVE A LIFE” – avanpremiera în București
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.