Tot ce ar trebui să știi atunci când te confrunți cu o hernie de disc

25 September 2024

Cum multă lume întâmpină această problemă, putem spune că este unul din subiectele de actualitate. Vorbim despre o afecțiune debilitantă, însă care poate fi gravă doar în cazuri speciale. Cu toate acestea, ne poate afecta viața, limitându-ne multe dintre acțiunile zilnice. Pe lângă asta, mai punem și durerea care nu este tocmai ușor de suportat. Există mai multe hernii, așa că să nu o confundăm cu cea ombilicală, de exemplu. Când spunem hernie de disc, ne referim strict la cea care afectează coloana vertebrală. Această poate să apară la orice vârstă, însă are niște cauze precise și, există, din fericire, multe metode de tratament eficiente.

Așadar, ce este hernia de disc?

Nu vom intra în foarte multe detalii în acest sens. Totuși, câteva lucruri esențiale este necesar să le spunem. Așadar, hernia de disc reprezintă o afecțiune a coloanei vertebrale. Este caracterizată prin deplasarea sau ruptura discului intervertebral. Discurile intervertebrale sunt structuri cartilaginoase aflate între vertebre. Acestea acționează că amortizoare, asigurând flexibilitatea, precum și protecția coloanei. Atunci când discul se deteriorează, nucleul pulpos din interiorul discului poate ieși prin fisuri sau rupturi ale inelului fibros. Acest fapt va exercită presiune asupra nervilor spinali. Compresia produsă poate duce la simptome precum dureri locale sau radiculare, amorțeli, furnicături sau chiar pierderea forței. Cum spuneam, durerea poate fi extrem de supărătoare. Hernia de disc este întâlnită în regiunile cervicală, lombară, mai rar toracala. În primele două mobilitatea, dar și stresul mecanic sunt mai mari. Deși poate afecta pe oricine, cum am specificat, incidența crește odată cu vârsta. La bătrânețe apare uzura naturală a discului. Poate apărea și la tineri, mai ales în urmă unui traumatism sau în cazul unor activități fizice solicitante. A-i înțelege mecanismul este esențial pentru a putea trata eficient această afecțiune. Deși, cel mai bine ar fi să o putem preveni.

Cauzele care pot duce la apariția acesteia

Nu există o singură modalitate de a o “căpăta”, ci mai multe. Hernia de disc poate avea multiple cauze. Însă, în general, este rezultatul unei combinații între uzură naturală a coloanei vertebrale cu anumite traumatisme. La asta mai putem adăuga unele solicitări fizice făcute adesea involuntar. Odată cu înaintarea în vârstă, discul intervertebral își pierde din elasticitate. Se va diminua inclusiv capacitatea de a absorbi șocurile, devenind astfel mai vulnerabil la fisuri sau rupturi. Ridicarea greutăților mari, răsuciri bruște sau pozițiile greșite pot crește riscul de apariție a herniei. De asemenea, obezitatea joacă un rol semnificativ în creșterea presiunii asupra coloanei vertebrale. Zona lombară este cel mai des afectată. Alți factori de risc includ fumatul, care reduce fluxul sanguin către discurile intervertebrale. Acest viciu favorizează deteriorarea discurilor. Sedentarismul, în schimb, slăbește musculatura de susținere a coloanei. Predispoziția genetică nu poate fi exclusă, anumite persoane având un risc mai mare de a dezvoltă această afecțiune.

Simptomele frecvente ale herniei de disc

Cum a spus, durerea este cea mai adesea prezența. Totuși, când vorbim de hernie de disc, trebuie să menționăm să simptomele variază. Totul este în funcție de localizarea sau severitatea compresiei nervoase. Cele mai comune simptome sunt, deci, durerile de spate sau gât. Aceste neplăceri pot iradia către brațe sau picioare, în funcție de zona afectată. În cazul herniei lombare, durerile pot coborî pe picior. Așa apare binecunoscută sciatică. În cazul herniei cervicale, durerea poate iradia către umăr sau braț. Pacienții mai pot experimenta amorțeli, furnicături, slăbiciune musculară în zona afectată. Simptomele severe se referă la dificultatea de a controla vezica urinară sau intestinele. Aici vorbim de cazuri care necesită intervenție medicală de urgență. Însă nu toate cazurile de hernie de disc sunt dureroase. Uneori, discul poate să nu preseze suficient nervii pentru a provoca simptome evidente. Efectuarea unui RMN poate confirmă prezența afecțiunii.

Diagnosticarea corectă a herniei discale

Nu trebuie să mai specificăm faptul că totul începe cu o evaluare clinică amănunțită. Medicul va analiza simptomele pacientului, efectuând teste neurologice. El va verifica reflexele, forța musculară, sensibilitatea. Pacientul poate fi rugat să efectueze anumite mișcări pentru a identifica exact zona dureroasă. Imagistică medicală joacă un rol crucial în confirmarea diagnosticului. Radiografia nu poate evidenția hernia de disc, dar poate ajută la excluderea altor afecțiuni, precum fracturile sau tumorile. Rezonanța magnetică adică RMN, despre care am amintit, este cea mai utilizată metodă. În unele cazuri, se poate folosi și tomografia computerizată sau mielograma. Prin aceste examinări se vor obține informații suplimentare despre ceea ce se întâmplă exact. 

Cum tratăm eficient această afecțiune

Nu există situații în care hernia de disc să nu poată fi ameliorată. Vindecarea completă se poate face și de la sine, dacă respectăm anumite reguli. Tratamentul acesteia însă variază în funcție de severitatea simptomelor. Inclusiv reacția pacientului la terapiile inițiale contează. În majoritatea cazurilor, tratamentele nechirurgicale sunt prima opțiune. Acestea includ odihnă, fizioterapia, administrarea de analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene. Fizioterapia joacă un rol esențial în recuperare. Se va urmări întărirea musculaturii de susținere și corectarea posturii. În cazurile severe, când pacienții nu răspund la tratamentele conservatoare, intervenția chirurgicală devine necesară. Discectomia, procedura prin care se îndepărtează porțiunea herniată a discului, este una dintre cele mai frecvente operații. Alte tehnici, cum ar fi microdiscectomia sau nucleoplastia, permit intervenții minim invazive. Astfel recuperarea este mai rapidă, fără risc de complicații.

Importantă prevenției în cazul herniei

Cum am menționat, o bună condiție fizică, adoptarea unor obiceiuri sănătoase sunt esențiale pentru protejarea coloanei vertebrale. Exercițiile fizice regulate, în special cele care întăresc musculatura, ajută la susținerea coloanei vertebrale. Aplicarea tehnicilor corecte de ridicare, evitarea mișcărilor bruște pot preveni suprasolicitarea discurilor intervertebrale. Menținerea unei greutăți corporale adecvate este de asemenea esențială. Poziția corectă a corpului, atât în timpul activităților zilnice cât și în timpul somnului, contează și ea. De asemenea, renunța la fumat! După cum vezi, îmbunătățindu-ți stilul de viață, poți să previi apariția acestei afecțiuni. Tratamentele sunt o opțiune, însă nu uita să încerci să corectezi din timp anumite lucruri.



Citiţi şi

Când este indicat RMN-ul și ce afecțiuni diagnostichează?

Prevenirea herniei de disc: Sfaturi pentru menținerea sănătății coloanei vertebrale

Ce trebuie să știi despre rezultatele examinărilor imagistice ale sânilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro