Femeia care a schimbat fotografia de război pentru totdeauna, dar a plătit un preț personal uriaș pentru ceea ce a văzut și pentru poveștile pe care s-a luptat să le spună

21 July 2024

Lee Miller (23 aprilie 1907 – 21 iulie 1977), fotografă americană de modă și de război, artist suprarealist și model, a fost cunoscută la început ca muza și iubita artistului suprarealist Man Ray. Apoi și-a luat o grandioasă revanșă ca artist pe picioarele și talentele ei.

Lee Miller by Man Ray

Povestea ei a fost una senzațională – a început ca model la Vogue, a plecat apoi la Paris să studieze fotografia cu Man Ray, căruia i-a devenit iubită și muză pentru mai mulți ani.

Nu numai că a fost o fotografă imensă și remarcabilă, dar a fost muză pentru Picasso, Ernst, Cocteau și atât de mulți alți artiști, fascinați de inteligența și frumusețea ei.

Lee Miller: Fashion in Wartime Britain, album apărut în iauarie 2022

După începerea războiului, a devenit corespondentul de război al revistei Vogue UK. Și a schimbat fotografia de război pentru totdeauna! Dar a plătit un preț personal uriaș pentru ceea ce văzut și pentru poveștile pe care s-a luptat să le spună. În ciuda succesului, a suferit de depresie toată viața.

foto Edward Steichen, 1928

Lee Miller și modelul Marion Morehouse Cummings (soția lui e.e. cummings) în 1928, foto: Cecil Beaton

foto: George Hoyningen Huene, 1928; îmbrăcată în Chanel, pălăria cloche e de la Caroline

după eliberarea Parisului, 1944

1945, după sinuciderea lui Hitler, în baia Evei Braun, iubita lui. Povestea acestei fotografii celebre, aici

Filmul

În decembrie 2023 a fost lansat filmul “Lee” cu Kate Winslet în rolul fotografei Lee Miller. Filmul “Lee”, având scenariul inspirat din biografia “Viețile lui Lee Miller” scrisă de fiul fotografei din a doua ei căsătorie, nu este un documentar biografic.

Cu o distribuție excelentă (va fi și Marion Cotillard), acoperind viața fotografei între 1938-1948, filmul conține șocante imagini-mărturii din lagărul de la Dachau și din Europa acelui tragic timp.

Aici, explicația acestei fotografii, teribilă poveste – un argument în plus să vedeți filmul.

Trebuie să mai știți că Lee Miller a fost și în România. Prima dată în 1938, cu Roland Penrose (cu care s-a căsătorit în 1947) și de atunci fusese nerăbdătoare să se întoarcă, deși multe se schimbaseră în cei opt ani care au inclus și al Doilea Război Mondial.

„Prin pleoapele bine strânse împotriva strălucirii, m-am uitat la o întindere înzăpezită de câmpii albe și munți frumoși cu cer albastru deasupra lor. Era România.”

Fetiță cântând la tulnic, 1938

The eyes of Sibiu, 1946: “Îmi amintesc Sibiul ca pe un oraș arătând misterios. Cu scări pe străzi, cu arcade pe sub clădiri, cu acoperișurile înclinate ce aveau ferestre mici, în formă de ochi scrutători, indiscreți, calculați.” – publicată în UK Vogue, aprilie 1946, pagina 64.

A doua călătorie a început “accidentat”: „Mă gândeam la ochii ca de diavol ai Sibiului, când am intrat într-o derapare lungă și zdruncinată pe o curbă abruptă care s-a terminat într-un banc de zăpadă de pe sensul opus.” Nemaiputând continua drumul, Lee și-a luat lucrurile esențiale (mașina de scris, notițele și aparatele foto) și a făcut autostopul cu câțiva soldați ruși pentru a obține ajutor. La întoarcere, totul din mașină fusese furat, inclusiv roțile cu tot cu anvelope. A scris că „a fost un dezastru complet”, dar și-a continuat călătoria cu un taxi – un Chevrolet vechi.

Aceasta a fost, foarte pe scurt, povestea acestei fabuloase femei, Lee Miller.



Citiţi şi

Leni Riefenstahl – cea mai faimoasă regizoare din lume

O fotografie celebră

Luchita Hurtado, pictorița care a întâlnit gloria la 98 de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro