Eugen Ionescu în faţa morţii

28 March 2024

“Lucrul care mă întristează poate cel mai mult este despărțirea de soția și fiica mea.”

 

Pe 28 martie 1994, moare la Paris, în Vinerea Mare, Eugen Ionescu. Una dintre preocupările majore, cu caracter aproape obsesiv, ale dramaturgului, eseistului şi poetului Eugen Ionescu este cea a sfârşitului existenţei pământeşti a fiinţei. Poate de aceea a și fost apropiat de Emil Cioran.

“Nu apărem pe pământ pentru a trăi. Apărem pentru a pieri și a muri. Trăiești copil, crești și, foarte repede, începi să îmbătrânești. Cu toate acestea, este greu să-ți imaginezi o lume fără Dumnezeu. Am ajuns să obțin un soi de enormă celebritate și să ajung, împreună cu soția mea, la vârsta de 80 de ani, chiar 81 și jumătate, cu frica morții, ceea ce mi se pare inadmisibil.

În ciuda eforturilor mele, în ciuda preoților, n-am reușit niciodată să mă las în voie, în brațele Domnului. N-am reușit să cred destul. Eu sunt, din păcate, ca omul acela despre care se spune că făcea în fiecare dimineață aceasta rugăciune: “Doamne, fă-mă să cred în Tine”. Ca toata lumea, nici eu nu știu dacă, de cealaltă parte, există ceva sau nu este nimic. Lucrul care mă întristează poate cel mai mult este despărțirea de soția și fiica mea. Și de mine însumi! Sper în continuitatea identității cu mine însumi, temporală și supratemporală, traversând timpul și în afara timpului. În același timp, în ciuda a orice, cred în Dumnezeu.

Cred că mi-am pierdut timpul și că am alergat în van. Îmi simt mintea goală și mi-e greu să continui, nu din cauza durerilor, ci a acestui vid existential, de care e plină lumea, dacă pot spune că lumea este plină de vid. Ca de obicei, mă gândesc că poate voi muri în această seară sau, să nădăjduim, mâine ori poimâine. Sau, chiar, cine știe cât timp mai târziu. Când nu mă gândesc la tot ce poate fi mai rău, mă plictisesc. Câteodată mă gândesc că mă gândesc, mă gândesc că mă rog.”



Citiţi şi

Sunt despărțită de o lună, după o relație de patru ani

Am visat-o pe mama

Oare atât merit? Câteva cuvinte îngrămădite pe o foaie A4, ruptă neglijent de la jumătate?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro