Una din zece femei suferă de endometrioză, a doua cea mai răspândită afecțune ginecologică. Două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate târziu și tratate pentru alte afecțiuni. Afecțiunea produce modificări anatomice importante care afectează fertilitatea. Una din trei femei infertile poate fi diagnosticată cu endometrioză.
Pentru că boala afectează mai multe organe, nu există un algoritm de diagnostic general-valabil. În general, pacientele merg la ginecolog prezentând dureri profunde sau disconfort în timpul activității sexuale, dureri menstruale accentuate, stări de oboseală inexplicabile sau din cauza infertilității. Alte simptome determină pacientele să viziteze medici de la alte specialități, precum urologia sau gastroenterologia.
Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care în mod normal căptușește uterul (endometrul) crește în afara acestuia. Acest țesut endometrial poate să se găsească în diferite părți ale corpului, cum ar fi ovarele, trompele uterine, peritoneul (mucoasa care căptușește cavitatea abdominală) și alte organe din apropiere.
Simptomele endometriozei, toate neplăcute, pot varia în funcție de severitatea și localizarea afecțiunii, dar unul dintre cele mai frustrante îl reprezintă infertilitatea. Pentru că endometrioza afectează funcția normala a ovarelor, a trompelor uterine sau poate bloca trecerea ovulului spre uter prin formarea de aderențe.
Endometrioza, o boală despre care se știa extrem de puțin în urmă cu doar câțiva ani, poate fi gestionată acum rezonabil. Durerea poate fi ameliorată cu analgezice, creșterea și sângerarea țesutului endometrial în afara uterului poate fi controlată prin terapie hormonală (contraceptive orale, patch-urile hormonale, injecțiile cu hormoni sau dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni) sau, în cazuri mai severe, se poate apela la chirurgia laparoscopică pentru îndepărtarea leziunilor endometriale.
În cazul infertilității asociate cu endometrioza, pentru femeile care visează cu ochii deschiși la o vizită de protocol la neonatologie, există proceduri de fertilitate asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV).
Între timp, în România, femeile cu endometrioză s-au organizat și s-au sprijinit reciproc pentru a putea trăi atât cât se poate de bine cu această boală care nu este curabilă. Și sunt optimiste că se va descoperi un leac care le va permite să ducă o viață normală.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.