Bineînțeles că profesorii merită mai mulți bani și mai mult respect. Firește că nu poate exista un sistem de educație performant fără măcar 6% din PIB (pentru un salt calitativ ar fi nevoie probabil de 10%). Fără o investiție reală în viitor, România se afundă în mocirla în care pare că oricum se simte atât de bine, în coloană, în weekendul prelungit, pe datorie. România educată e o vrăjeală de doi lei a unui voiajor de lux.
Se va întâmpla altceva: până la urmă, salariile profesorilor vor crește, iar sistemul va rămâne la fel de prost, școala românească va produce în continuare analfabeți pe bandă rulantă. Și nu e vorba doar că nu vor ști să citească. Nu vor ști să gândească. Gândirea critică le va fi străină. Nu vor învăța cum să-și gestioneze emoțiile, nu vor afla ce este și la ce folosește cultura, nu se vor îndrăgosti de artă, nu vor avea o minimă bază de informații juridice. Nu vor avea spirit civic. Zero. Nula. Nimic din ce face un om să fie întreg.
Vor ști poate între ce ani a domnit Ștefan cel Mare, să recite ca papagalii o poezie de Eminescu sau Alecsandri și câteva noțiuni de chimie sau fizică, al căror sens profund le scapă.
Educația românească e blocată în decenii atât de vechi încât am pierdut de multă vreme legătura cu restul lumii.
România e o insulă de anormalitate. O insulă unde nu învățăm să apreciem valoarea și modestia, ci tupeul și ignoranța. Nu apreciem competența, profesionalismul, munca, onestitatea, ci gargara, șmecheria și ciordeala.
Cei care îi influențează pe tineri sunt, cu câteva excepții, lucrătoare sexuale de pe onlyfans, tik tokeri stupizi, șarlatani, curve și golani, saltimbanci și isterice.
Școala românească l-a avut profesor pe acest monument de nepăsare care este Iohannis. Nimic nu e cum ar trebui să fie în România. De sus până jos. De la est la vest și de la stânga la dreapta.
Iohannis n-are nimic în comun cu meseria de profesor. Ciucă e general și nu ar fi în stare să comande nici o rățușcă de plastic în cadă. Despre Ciolacu nu se mai poate spune nimic, fiindcă n-are o meserie la bază. Ce să spunem? Că nu e bun nici de covrigar la Buzău?
Auriferii sunt confundați cu patrioții, noile partide politice au metehne staliniste. S-au specializat în epurări și delir ideologic.
Educația unui om are oricum, în mileniul acesta, tot mai puțină legătură cu școala. În mod ideal, ea se desăvârșește la bibliotecă, la teatru, la operă, la cinematograf. Noi avem festivaluri pentru beizadele tăvălite prin făină. O societate sănătoasă la cap și la inimă are presă, îndeosebi scrisă. N-avem noi nici pastă de dinți, darămite jurnalism.
Hoții, proștii, lichelele, ticăloșii, lăbarii-n cerc domină categoric spațiul public. Oamenii care cinstit își fac meseria sunt marginalizați, excluși, alungați, condamnați la exil.
România n-are niciun viitor pentru că românii refuză să se educe, indiferent de cât îi crește leafa unui profesor debutant.
Nu sunt bani pentru salariile profesorilor? Păi, să se dezumfle păpușa gonflabilă Ciucă, să fie abolite pensiile speciale ale atâtor trântori profitori și vor fi.
Dar sistemul va rămâne la fel cum e cel din sănătate. Salariile cadrelor medicale au crescut și tot nu vă doresc să ajungeți vreodată într-un spital românesc de stat. La spital, românii merg în continuare să moară, nu să se facă bine. Tot așa, la școala vor continua să meargă spre a se tâmpi, atâta timp cât toată această șaradă va fi confundată cu un sistem de învățământ adevărat. Nu e.
E rămășița unui model sovietic, peste care s-a altoit haosul tranziției noastre către nicăieri. Atenție, nu mai cade doar tencuiala. Cad oamenii cu totul.
S-au prăbușit valorile, a murit bunul simț, e în comă profundă decența. Și asta are legătură cu toată societatea. Care, da, e needucată, suferă de nesimțire în formă continuată (așa președinte, așa țară).
A, și mai e și Bode doctor. Deși nu e în stare să articuleze o idee nici cu pulanul milițianului interior.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Dar cum să NU știți ce e ăla păstârnac și la ce se folosește?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.