Există o panteră (Cartier) pentru fiecare femeie

22 April 2023

Există ceva la această pisică mare, pantera, care emană firesc luxul. Poate este felul în care pășește, aleargă, stă la pândă sau lenevește? Poate pentru puterea purtată cu eleganță, neostentativ? N-aș ști să spun precis, dar pentru toate astea la un loc – libertate, viteză, eleganță, putere, prestigiu – pantera a fost foarte potrivită cu identitatea Casei Cartier și i-a devenit emblemă. De peste o sută de ani, pantera Cartier este unul dintre cele mai recunoscute simboluri din istoria bijuteriilor fine, că e broșă, un pandantiv, un inel, un cadran de ceas, o brățară sau un colier. În 2015, pentru a omagia centenarul, editura de lux Assouline i-a dedicat acestui simbol volumul Cartier Panthère, o operă de artă la rândul lui.

Povestea Panterei Cartier

Din această poveste frumoasă nu lipsește o franțuzoaică dintre cele controversate, genul care a făcut ce-a făcut și a ajuns rapid de la nimic la totul în singura viață pe care o avem toți. Este vorba despre Jeanne Toussaint. 

Jeanne Toussaint c. 1920s Photo- © Baron Adolph de Meyer / Cartier Archive.

…în 1918, la porţile atelierului parizian Cartier și-a făcut apariţia una dintre aceste „femei noi“ (doar pentru înțelegerea contextului vă reamintim că Jeanne era contemporană și mai tânără cu doar patru ani decât Coco Chanel, de la care se va îmbrăca, firește), înfăşurată, la propriu, într-o haină din blană de leopard: Jeanne Toussaint. Ea va deveni, în scurtă vreme, muza (în traducere liberă, amanta) lui Louis Cartier şi, din 1933 până în 1970, director al Cartier Haute Joaillerie. Jeanne a fost, în mod categoric, sufletul bijuteriilor cu animale din colecţiile Cartier, o femeie nonconformistă, independentă, cu imaginaţie, căreia i s-a spus chiar aşa, „Pantera“. De altfel, pe pudriera ei, realizată de Casa Cartier în 1919, a apărut pentru prima dată pantera şi tot Jeanne este cea care a transformat bijuteriile Cartier cu pantere în ultimul strigăt al modei.”

Născută în Belgia în 1887, într-o familie modestă (mama, dantelăreasă, tatăl, negustor), va fugi (de nevoie, și ea, și sora ei mai mare, erau abuzate sexual) la 16 ani de acasă și va începe la Paris o viață aventuroasă în lumea «orizontalelor» (silfide întreținute de personalități pline de bani în căutarea celor mai variate plăceri ale vieții). Trebuie să știți că înainte de anii ’40, bijuteriile sub forma unor figurine cu animale erau rezervate tacit actrițelor și prostituatelor. 

Un asemenea inel din aur, cu smaralde, onix și 545 de diamante este un exemplu de bijuterie pe care nu ar fi purtat-o atunci o doamnă “respectabilă”…
® Harald Gottschalk

Ducesa de Windsor, Wallis Simpson, a fost printre primele admiratoarea ale panterei Cartier.

Dau un regat pentru o femeie!

Credit: © Robert Doisneau, Rapho

Colecția ducesei de Windsor includea această brățară din 1952 care s-a vândut pentru 4,5 milioane de lire sterline (7 milioane dolari) la o licitație organizată de Sotheby’s în 2010. Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images

Tot din colecția ducesei făcea parte și această broșă tridimensională din 1949 (a doua pe care Cartier a făcut-o pentru Wallis) – platină, aur alb, diamante și un impresionant safir din Kashmir (prima a fost montată pe un smarald). Credit: V. Wulveryck, Collection Cartier © Cartier

Iată o panteră în lucru 

Schiță

Un viitor colier cu diamante cu tema panterei – montarea onixului. Credit: ® Harald Gottschalk

Medalion aniversar la 100 de ani – aur alb, diamante, smaralde, onix (“petele” negre) ® Harald Gottschalk

În peste o sută de ani, panterele Cartier au ajuns la gâtul, pe încheietura mâinii sau pe inelarul iubitelor lumii potente financiar. Mereu o investiție profitabilă, valoarea lor crescând uneori uluitor când o femeie celebră transfera din farmecul și povestea ei bijuteriilor pe care le-a primit ca dovezi de dragoste eternă.

Cuplul princiar Grimaldi în fața unei vitrine Cartier

Greutatea dragostei în carate – cele mai scumpe inele de logodnă

Și, la sfârșit, o fotografie rară cu aceste pisici sălbatice care au devenit emblema unei iubite case de bijuterii de înaltă măiestrie.


Foto: Mithun Hunugund (Cuplul etern – pantera neagră pare umbra leopardului)



Citiţi şi

Bijuteriile pentru bărbați – între tradiție, simbolism și stil personal

Țara de sub tron

Trois Couleurs: Bleu. Culoarea libertății?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro