Fațada Cazinoului Constanța a fost finalizată și dezvăluită după restaurare

2 September 2022

O parte a fațadei nordice exterioare a Cazinoului din Constanța a fost finalizată. Frontispiciul a fost dezvăluit în data de 19 august, în timpul unei vizite a ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, pe șantierul de restaurare al cazinoului. Primele elemente de protecție au fost înlăturate dezvăluind detaliile arhitecturale ale ornamentelor impecabil trasate.

O primă mostră din rezultatul lucrărilor de restaurare ale Cazinoului Constanta

Proiectul de restaurare a început în 2020 și ar trebui să se încheie în anul 2023. Având în vedere că după preluarea contractului și demararea lucrărilor, constructorul a observat neconcordanțe grave între detaliile din documentele de atribuire, cum ar fi studiul DALI și realitatea din teren, se va realiza în paralel o procedură separată de consolidare a structurii de rezistență. Citește aici detalii despre renovarea Cazinoului Constanța, așa cum erau menționate inițial în studiile preliminare.

Finanțarea inițială a fost în valoare de aproape 90 de milioane de lei, asigurată de Ministerul Dezvoltării, și viza lucrări de consolidare alături de cele de reabilitare a Cazinoului din Constanța. S-a constatat între timp că este nevoie de lucrări mult mai ample de consolidare decât cele menționate în documentație. Până în prezent, lucrările sunt finalizate în proporție de 57%.

Primele ornamente reabilitate – turnurile cu berbeci

În luna august au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci. Ornamentele au fost restaurate, dar nu au încă forma finală din proiect. La momentul finalizării lucrărilor ornamentele vor avea culoare diferită față de cea a clădirii, mai închisă. Clădirea este vizibilă publicului larg care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanța.

”Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Proiectul are în vedere:

  • consolidarea în vederea punerii în siguranță;
  • refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare;
  • reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor;
  • refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau;
  • sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare;
  • sistemele de sonorizare exterioară și interioară;
  • iluminatul arhitectural interior și exterior.

Urmează alimentarea cu energie electrică a monumentului

Primăria Municipiului Constanța a eliberat în data 17 august 2022, certificatul de urbanism pentru alimentare cu energie electrică monumentul istoric. Lângă clădirea Cazinoului, situat pe Bulevardul Elisabeta, se va amplasa un punct de consum și construire rețea medie de tensiune. Actul de Urbanism pentru alimentarea cu energie electrică este valabil un an. Lucrările vor fi realizate de E Distribuție SA, prin municipiul Constanța.

În data de 23 mai 2022, a fost emisă și autorizația de construire pentru branșarea Cazinoului la rețeaua electrică, în urma căreia a fost executat branșamentul electric aferent imobilului Cazino Constanța. A fost realizată inclusiv amplasarea unui punct de conexiune și post de transformare.

Documentația proiectului de restaurare nu se potrivește cu adevărul din teren

Conform contractului inițial, asocierea Aedificia Carpați SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL ar fi trebuit să execute lucrări de consolidare și restaurare a clădirii principale dar și a zonelor exterioare. O parte din aceste lucrări au fost finalizate, dar constructorii au avut de întâmpinat și probleme.

Inginerul Petre Badea menționa pentru cotidianul Ziua de Constanța faptul că expertiza care a stat la baza documentației a fost inexactă, fiind omise detalii critice. Un exemplu dat de inginerul Petre Badea, se referă la faptul că expertiza nu a ținut cont de vechimea construcției. În anul 1910, construcțiile se realizau din cărămidă, metal și mortar de var stins cu nisip. Aceste materiale sunt mult mai degradabile decât cele de astăzi, mai ales ținând cont de condițiile de mediu existente la malul mării.

Întreaga structură de rezistență a clădirii a fost compromisă în cei 100 de ani de existență a Cazinoului Constanța. Contractul inițial prevedea lucrări minime de consolidare, la elementele din beton, un material de construcție inexistent în 1910. Nu se pot realiza doar reparații la infrastructură, trebuie inclusă o lucrare nouă de consolidare.

Expertizele întreprinse de Aedificia Carpați, au scos la iveală structura de rezistență compromisă. Elementele care asigură stabilitatea clădirii, cum ar fii grinzile, planșeele și golurile din structură vor trebui înlocuite sau remediate complet. Pentru aceste lucrări noi este nevoie de licitație nouă.

„Se cunoaște faptul că după preluarea contractului de proiectare și execuție lucrări la Cazino am constatat că, de fapt, Cazinoul era o ruină. Apariția atâtor lucrări imprevizibile este consecința inițierii unei proceduri de achiziție bazată pe o documentație mai mult beletristică, fără o expertiză reală a structurii de rezistență“, a declarat ing. Petre Badea pentru Ziua de Constanța.

Cazinoul din Constanța își va dezvălui frumusețea pas cu pas

Cu toate că am avut parte doar de o mică dezvăluire a fațadei, în viitorul apropiat vor urma și altele. Se va lucra în tandem și la consolidare și la restaurare, după ce se va realiza o nouă licitație pentru lucrările de consolidare. Dacă totul decurge bine, în 2024 și ne dorim să călătorim la mare, vom putea să vizităm Cazinoul din Constanța în toată splendoarea lui.



Citiţi şi

Iubire, minciuni și magie…

Salutări de la Gretchen! Cum care Gretchen?

Tu eşti pomul meu de Crăciun!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro