De la frunzele uscate care se fărâmițează sub picioare și coroanele arămii ce împodobesc deja copacii ați putea crede că toamna a venit mai devreme. Dar experții spun că acest indiciu de schimbare a anotimpurilor nu este autentic, ci semnul unei „toamne false”. Valul de căldură și seceta au împins copacii în modul de supraviețuire, când frunzele cad ori își schimbă culoarea ca urmare a stresului. Unii pot ajunge chiar să moară. Oricum, copacii stresați de căldură “închid magazinele”, deși zilele sunt încă prea lungi pentru ca toamna naturală să înceapă. Observația a fost făcută de Leigh Hunt, consilier principal în horticultura la Royal Horticultural Society pentru BBC Science.
@Getty Images via BBC
În timp ce copacii cu rețea extinsă de rădăcinei rezistă la secetă, exemplarele mai tinere, cum ar fi cele plantate pe sol sărac la marginea drumurilor, s-ar putea ofili și muri.
A doua primăvară
Copacii care au pierdut doar câteva frunze doar puțin îngălbenite ar trebui să-și revină cu suficiente precipitații. Există totuși „un punct critic”, când copacul nu mai poate reumple apa pierdută prin porii frunzelor și se va usca. În condiții precum cele observate recent, copacii pot reacționa producând mai multe semințe – de exemplu, ghinde – în încercarea de a se reproduce și de a supraviețui în viitor. Iar dacă va ploua mult, s-ar putea chiar să vedem „o a doua primăvară”, cu copaci care vor avea un puseu de creștere în plus.
Fructe timpurii
Alte semne ale vremii imprevizibile pot fi observate la fructele de pădure care apar pe plante și arbuști. The Woodland Trust, care înregistrează schimbările sezoniere, a primit cel mai timpuriu raport de coacere a murelor în sudul Angliei de când face înregistrările – din 28 iunie. Fructele și nucile s-au copt mai repede ca niciodată, ceea ce poate însemna un dezastru pentru fauna sălbatică care se hrănește cu ele.
Și viile suferă
Seceta istorică și valurile de caniculă au grăbit și procesul de coacere a strugurilor. Viile trec și ele prin ceea ce se numește ”stres hidric”, când frunzele se usucă și nu mai hrănesc ciorchinii, iar mărimea boabelor de strugure se reduce.
Dar viticultorii spun că vinul din acest an va fi bun, strugurii s-au maturizat foarte rapid și așa s-a ajuns ca în țări cu tradiție, în unele podgorii, să înceapă recoltarea încă din prima parte a lunii august.
Culesul viilor era una dintre cele mai frumoase activități ale toamnei, dar acum sunt în toi pregătirile pentru prepararea vinului. De la fabricarea mustului, fermentatia vinului și până la îmbutelierea lui la termenul știut de vinificator. Oricum, anul acesta, din cauza conținutului ridicat de zahăr, vor fi mai puțin seci vinurile seci.
Citiţi şi
„Cine m-a văzut a plâns. Cine mă vede va plânge” – pietrele foamei
Scrisoare de adio pentru relele din viața noastră
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.