Ținuta tenismenelor și deschizătoarele de drumuri

30 June 2022

Turneul de tenis de la Wimbledon e în plină desfășurare. În primul tur, am avut șapte românce înscrise pe tabloul principal. Simona Halep, Irina Bara, Ana Bogdan, Mihaela Buzărnescu, Sorana Cîrstea și Irina Begu s-au calificat în turul doi, Gabrielei Ruse nu i-a reușit calificarea. La momentul apariției acestui articol, Sorana Cîrstea a pierdut calificarea în turul trei, Irina Begu s-a calificat, iar celelalte patru urmează să joace.

Acesta a fost un pretext (minunat) ca să vorbim (și) despre ținuta jucătoarelor: cum regulile de la Wimbledon sunt foarte stricte (toți tenismenii trebuie să poarte alb, valabil și pentru lenjeria intimă, dacă e vreo șansă să se vadă), înaintea începerii meciului supervizorii partidei au considerat că echipamentul Mihaelei Buzărnescu are prea mult negru, din cauza sponsorului și a fost trimisă la vestiare să se schimbe.

Să ne întoarcem cu 73 de ani în timp, pe 20 iunie 1949 – Pe unul dintre terenurile de la Wimbledon, americanca Gussie Moran poartă o ținută controversată creată de Teddy Tinling, un fost jucător de tenis devenit designer de modă de tenis și ofițer de presă al Campionatului de la Wimbledon.

©George W. Hales/Fox Photos, via Getty Images

După cum vedeți în fotografie, jucătoarea avea o fustă scurtă care dezvăluia, în anumite unghiuri, chiloții cu picior tiviți cu dantelă. Imediat fotografii s-au întrecut în a o surprinde în mișcare, iar presa a numit-o imediat „Gorgeous Gussie”.

Gussie, clasată pe locul 4 în Statele Unite, a câștigat campionatul american de sală feminin în acel an și a ajuns în sferturile de finală la Wimbledon. Remarcată pentru forehandul ei puternic, ea a câștigat meciul, învingând-o pe Bea Walter din Marea Britanie, dar tenisul a fost uitat, ținuta ei fiind cea care a dominat presa.

Organizatorii au fost foarte revoltați și l-au concediat pe Tinling, care fusese gazdă oficială la Wimbledon timp de 23 de ani. Tinling nu va fi invitat să se întoarcă timp de 33 de ani!

Comitetul All England Lawn Tennis and Croquet Club a acuzat-o pe Moran, în vârstă de 25 de ani, că a adus „vulgaritate și păcat în tenis”. Președintele Sir Louis Greig a criticat-o pentru că „a atras atenția asupra domeniului sexual”. Afacerea a dus chiar la o dezbatere în Parlament.

În 2002, fostul campion de tenis Jack Kramer a spus într-un interviu: „Gussie a fost Anna Kournikova a vremii ei. Era o femeie frumoasă, cu un corp frumos care știa să joace tenis.”

Tinling a continuat să creeze rochii de tenis pentru multe jucătoare mari, inclusiv Billie Jean King, Virginia Wade, Chris Evert și Martina Navratilova. După ce cariera ei de tenis s-a încheiat, Moran a lucrat ca gazdă radio în Los Angeles și New York și și-a format propria companie de îmbrăcăminte.

Ca să vă faceți o idee, iată cum erau îmbrăcate femeile când jucau tenis, atunci când au fost acceptate pe teren.

În fotografie este Maud Edith Eleanor Watson, cea care a devenit la 20 de ani prima femeie care a câștigat trofeul la Wimbledon în iulie 1884, acesta fiind și anul în care au fost incluse pe tablou și jucătoare. Maud a început să concureze la diferite turnee când avea 16 ani. La fel ca toate jucătoarele din vremea ei, purta fuste lungi de lână cu o mică turnură și un tricou cu mâneci lungi.

Au urmat anii ‘1920, Les Années folles iar frenezia lor nu putea ocoli terenurile de tenis. Franțuzoaica Suzanne Lenglen, supranumită La Divine, câștigătoarea a șase turnee Wimbledon, a respins regulile care impuneau acele ținute caraghioase. Și a făcut praf tradiția cu stilul ei. 🙂

Considerată de unii ca fiind una dintre cele mai mari jucătoare de tenis din toate timpurile, ea a apărut pe terenul de tenis de la Wimbledon într-o ținută “ciudată”: cu brațele goale, cu fusta până la genunchi și nu până în pământ și pe cap cu o bentiță de flapper (o tânără la modă, în special una care arată un comportament independent). Ea a purtat la Wimbledon ținute create de Jean Patou, rivalul lui Coco Chanel. Pe viitorul designer de modă sportivă Ted Tinling l-a cunoscut de foarte tânăr, la Nisa, și i-a fost doi ani arbitru personal.

Lenglen apare în revista Vogue, decembrie 1932, într-un editorial de modă realizat de fotograful Edward Steichen 

În același an în care Lenglen a apărut îmbrăcată de Patou în Vogue, revista a informat că „trei sferturi din moda de zi oferită la Paris este tip sport. Simplă, practică și tinerească, această modă devine o influență care se simte din ce în ce mai mult în afara domeniului sporturilor active în îmbrăcămintea generală de zi pentru vacanțe ori călătorii.” Femeile și moda erau în mișcare, în moduri care au anticipat cutremurul din anii ’60. „Există o nouă modă la Paris – indiscutabil nouă și diferită. Și această nouă modă este triumful tinerei fete atletice asupra tuturor din lume: creatoare, femei inteligente cu poziție recunoscută și industria vestimentară în general.”

Lenglen, cuceritoarea terenului, a schimbat modul în care se juca tenisul. Se antrenase cu bărbați și lovise mai tare și mai repede decât adversarii ei. Temperamental este adjectivul folosit cel mai des pentru a o descrie, dar poate că teatral se potrivește la fel de bine. Ea a știut cum să-și facă o intrare și a aplicat regulile de stil atât în ​​tenis, cât și în viața ei, câștigându-și pe deplin porecla, „La Divine”. (sursa)

 



Citiţi şi

Cele mai mari surprize din istoria pariurilor sportive

Cazul Halep: a lupta, a munci, a suferi

Nu, nu “România a câștigat la Wimbledon”. Simona Halep a câștigat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro