O baie de mici dimensiuni ridică mereu probleme când vine vorba de amenajare, deoarece fiecare dintre noi își dorește să profite de ideile creative pe care le poate pune în aplicare. Spațiul limitat implică automat mai puține opțiuni și chiar compromisuri în ceea ce privește alegerile, dar este important să știi că îl poți valorifica în moduri inspirate.
Iată câteva idei care te vor ajuta să-ți pui baia într-o lumină cu adevărat diferită:
Alege materiale transparente și oglinzi
Printre cele mai importante aspecte de care să ții cont când vine vorba de baia de dimensiuni mici este crearea senzației de spațiu la nivel vizual. Acest lucru implică alegerea materialelor și a accesoriilor potrivite.
Alege paravane din sticlă pentru cabina de duș, în locul perdelelor care nu fac decât să delimiteze spațiul sau să creeze o senzație de aglomerare. De asemenea, dacă instalezi mai multe oglinzi în baie sau o oglindă de dimensiuni mari pe peretele potrivit, spațiul va deveni automat mai mare la nivel vizual. Chiar dacă este vorba de percepție, trebuie să folosești toate căile prin care îți poți face baia confortabilă.
Alege culorile potrivite
Paleta cromatică pentru fiecare cameră trebuie aleasă în funcție de punctele forte ale spațiului, pe lângă preferințele estetice proprii. Într-o baie de dimensiuni mici este recomandat să optezi pentru alb, crem, albastru deschis sau alte nuanțe pastelate, precum rozul. De asemenea, poți combina două culori sau nuanțe pentru a dinamică originală.
În băile moderne poți folosi o combinație de două culori însă nu opta pentru cele intense sau închise. De exemplu, chiar dacă albastrul închis și griul pot fi folosite cu ușurință într-un dormitor mai mic, în baie vor sufoca spațiul. Acest lucru se datorează în mod special lipsei de lumină naturală din baie. Dacă vrei să amenajezi o baie contemporană în culori închise și finisaje lucioase, trebuie să alegi cu atenție corpurile de iluminat și tipurile de lumină, pentru a compensa lipsa geamurilor mari.
Instalează mobilierul la înălțime
Indiferent de corpurile de mobilier pe care le alegi, renunță la cele care se instalează pe podea. Este important să creezi senzația de înălțime, prin montarea corpurilor pe perete. De asemenea, dacă ai o baie îngustă, dulapurile adânci vor deveni o problemă pentru spațiu și te pot chiar încurca.
Poți opta pentru etajere sau rafturi în locul dulapurilor cu uși, deoarece un spațiu deschis este aerisit și poți să-l valorifici într-un fel cât mai eficient. Chiar și când vine vorba despre mobilierul suport pentru lavoar, cele suspendate și înguste sunt ideale pentru băile mici în care se dorește valorificarea spațiului.
Alege obiectele sanitare potrivite pentru spațiu
Nu poți profita de punctele forte ale băii tale fără a alege obiecte sanitare care se potrivesc, atât ca dimensiuni, cât și ca forme sau culori, cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. Baia mică poate fi îngustă și lungă, în plan pătrat mic etc.
De aceea, o cadă pe colț poate fi potrivită dacă găsești un model compact și dacă nu vrei să faci compromisuri prin alegerea unei cabine de duș. Vasul de WC suspendat și minimalist este, de asemenea, o opțiune potrivită pentru băile mici, deoarece păstrează dinamica pe care o stabilești prin montarea la înălțime a mobilierului.
Valorificarea spațiului depinde într-o mare parte de felul în care decizi să folosești planul băii, dar mai ales de felul în care instalezi mobilierul și obiectele sanitare. Alege corpurile care vin în avantajul băii tale, inclusiv în funcție de poziția de montare.
Citiţi şi
Cum să-ți mobilezi casa odată ce ai copii?
Transformă-ți spațiul culinar într-un loc de vis: 10 IDEI de amenajare a bucătăriei
Descoperă care sunt produsele pe care ți le propune Grohe pentru propria baie
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.