Motive de optimism pentru 2022

19 January 2022

La sfârșitul lui 2021, în publicația online FreeThink a apărut un articol optimist despre 2022. L-am tradus și adaptat pentru voi. 🙂

“Anul 2021 a fost unul dur, însă chiar și așa putem avea speranțe că omenirea își va continua marșul către progres.

De la preluarea Afganistanului de către talibani și până la apariția tulpinei Omicron, de la creșterea inflației și a șomajului până la criza aprovizionării la nivel global, presa este nerăbdătoare să vândă teza unui nou an apocaliptic.

Însă, în ciuda a ceea ce vor să transmită aceste știri și în pofida unor probleme cât se poate de reale, civilizația a realizat un progres important în ce privește revenirea după pandemie și către construirea unui viitor mai bun și mai luminos în 2022.

Credit foto: Annelisa Leinbach, R. Gino Santa Maria, Adobe Stock, Karramba Production 

Explicația pentru dificultățile cu care se confruntă economia mondială nu este aceea că lanțurile de aprovizionare se prăbușesc, ci că acestea se adaptează unei cereri tot mai mari. Potrivit unor date preliminare ale World Trade Organization, volumul comerțului global este în prezent la un nivel mai ridicat decât cel de dinaintea pandemiei.

Vom avea de furcă în continuare cu noi valuri de Covid, însă oamenii și afacerile au capacitatea de adaptare și tehnologia pentru a reduce impactul pandemiei asupra PIB-urilor la doar o treime din șocul produs în primăvara anului 2020.

Dacă ultimele 24 de luni au reprezentat o încercare importantă pentru tendința pozitivă a progresului uman, la un pas în spate și o privire de ansamblu asupra datelor adunate în ultimii 24 de ani, traiectoria omenirii este chiar mai bună și mai luminoasă decât ne-am fi așteptat.

Începând cu 1998, speranța de viață la nivel global a crescut cu aproape 7 ani până în 2019 (ultimul an pentru care sunt disponibile informații), în timp ce PIB-ul per capita a crescut cu peste 50%, chiar și în condițiile recesiunii din 2020. Aceasta înseamnă că o treime din creșterea standardului de viață uman atinsă de-a lungul existenței omenirii, măsurată în funcție de venitul per persoană, a fost obținută în ultimii 24 de ani.

Nivelul sărăciei extreme a scăzut mai rapid ca niciodată, de la 30% în 1998 la sub 10%. În medie, în ultimele două decenii și jumătate, peste 120.000 de oameni au scăpat de sărăcia extremă nu anual, nici măcar lunar, ci zilnic. Dacă în 2020 s-a înregistrat o creștere a numărului de persoane aflate în sărăcie extremă, tendința a fost din nou de descreștere în 2021, potrivit Băncii Mondiale.

Tot din 1998, mortalitatea infantilă la nivel mondial (procentul de copii care nu ajung la vârsta de 5 ani) s-a redus la mai bine de jumătate, de la 8% anual la sub 4%. În prezent, există mai mulți copii ca niciodată, cu toate că 5 milioane dintre aceștia mor în fiecare an. Cu toate acestea, potrivit UNICEF, mortalitatea infantilă a continuat să scadă de-a lungul anului 2020.

Proporția din populația mondială cu acces semnificativ la electricitate a sărit de la 72,6% în 1998 la peste 90% în 2019, în timp ce decesele provocate de poluare au scăzut cu mai mult de un milion de-a lungul anului 2017. Așadar, la o privire de ansamblu, tendința progresului omenirii este indubitabil una pozitivă.

Nu înseamnă că nu au existat și reașezări sau efecte inverse în ultimele 24 de luni, însă direcția generală este clară. De-a lungul ultimelor două decenii și jumătate, majoritatea oamenilor din toate colțurile lumii au trăit mai mult, mai sănătos, mai sigur, mai bine alimentați, mai educați, conectați, împliniți, prosperi și fericiți. 

Avem tendința de a privi progresul sau ce anume a funcționat prin lentila strictă a îmbunătățirii continue. Vedem progresul mai clar în contrast cu situația noastră curentă, atunci când ne este mai bine decât în precedentele săptămâni și luni, însă rar facem comparații la nivel de decenii sau secole.

Cu toate acestea, nu doar ce merge bine reprezintă un motiv de sărbătoare, ci de asemenea și ce merge rău.

Este necesar să adăugăm pe listă și suma tuturor progreselor ascunse din pierderile ameliorate – o pandemie serios diminuată datorită răspunsului mai rapid ca niciodată pe care umanitatea l-a avut în fața unei noi boli. Veștile bune sunt acelea că ieșim din furtuna anului 2021 și intrăm în 2022 mai bine decât anticipam în martie 2020 sau chiar la finalul aceluiași an.

Povestea pandemiei a fost una despre boală și moarte, dar și despre perseverență, progres științific și tehnologic sau efort colaborativ la nivel mondial. Civilizația a depășit cu succes un imens obstacol științific, economic, logistic și cultural.

Doar în ultimele 12 luni, umanitatea a dezvoltat, produs și administrat aproximativ 9 miliarde de doze de vaccin, salvând astfel milioane de vieți, chiar dacă distribuția acestora suferă în continuare din cauza inechității. Asta nu reduce însă din reușita administrării a 37 de milioane de doze de vaccin zilnic peste tot în lume, o provocare echivalată de un expert în logistică cu „o lansare simultană de iPhone, Samsung Galaxy și PlayStation”.

Pentru a livra un vaccin în nici măcar un an de la apariția unui virus este o performanță fără precedent, însă și mai important pentru viitorul nostru este apariția tehnologiei ARN mesager. Dovada eficienței acestui concept ne arată că suntem în pragul unei revoluții medicale.

Virușii sunt periculoși deoarece ne atacă celulele și le determină să producă materialele necesare pentru apariția mai multor viruși. Prin ARN mesager am anulat cea mai bună idee a virușilor. Omenirea are acum incredibila capacitate de a trimite corpului uman rețete genetice de a produce proteine necesare combaterii aproape oricărei boli. Tehnologia poate fi aplicată împotriva bolilor respiratorii și infecțiilor cu bacterii, dar și împotriva cancerului (cancer de colon), bolilor autoimune (trombocitopenie) sau tulburărilor genetice rare. Astfel, milioane de vieți pot fi salvate anual.

Nu demult, acest domeniu era tratat cu mult scepticism și avea dificultăți în atragerea de fonduri, însă reușita vaccinurilor ARN mesager și o nouă deschidere din partea autorităților au declanșat o adevărată „febră a aurului”. Companiile farmaceutice se luptă în prezent să atragă personal calificat și să facă rost de laboratoare pentru a atinge teritorii neexplorate.

Mai rămân multe de rezolvat, dar testele efectuate pe animale sunt promițătoare, iar un mare număr de alte studii clinice sunt în curs de desfășurare, de la tratamente pentru cancer la vaccinuri împotriva febrei galbene, Zika și HIV.

De asemenea, în 2021 am remarcat progresul înregistrat și pe alte fronturi medicale. Am asistat la aprobarea unui vaccin revoluționar împotriva malariei și am sărbătorit prima aniversare a unei Africi fără poliomielită.

O reușită care dă speranțe persoanelor care suferă de boli mintale a avut loc în momentul în care o femeie din SUA suferind de depresie severă a fost tratată cu succes cu un implant pe creier. Pacienta de 36 de ani mărturisește că dozele mici de impulsuri electrice din striatul ventral au readus-o la „o viață care merită trăită”.

Anul 2021 a avut parte atât de tragedii, cât și de povești de succes. La nivel individual, milioane de oameni au suferit în urma pierderii cuiva drag, din cauza tulburărilor economice și din cea a provocărilor personale insurmontabile, fără a mai pune la socoteală și incertitudinile legate de viitor.

A afirma că lumea civilizată a realizat un progres enorm în anul ce a trecut nu înseamnă și bagatelizarea greutăților experimentate, ci mai degrabă o observație că situația generală a omenirii din ultimele decenii arată per total mai bine decât se prezintă la știri.

După cum spunea Max Roser de la site-ul Our World in Data: „Lumea este mult mai bine. Lumea este oribilă. Lumea poate fi mult mai bine. Toate cele trei afirmații sunt adevărate”. Un citat potrivit pentru anul ce tocmai a trecut.

Cu toții avem îndoieli îndreptățite cu privire la viitor. În 2022, de exemplu, riscăm tulburări financiare pe măsura retragerii stimulentelor ajunse la un nivel colosal; planeta continuă să se încălzească; instituțiile noastre democratice vor înfrunta noi amenințări, iar riscul declanșării unui război între marile puteri este cât se poate de real. Fără îndoială, lucrurile vor lua o turnură greșită.

Cu toate acestea, istoria ne învață că majoritatea catastrofelor care ne produc îngrijorări vin și trec, de vreme ce omenirea are capacitatea de învăța și de a se adapta. Marea teamă a oamenilor care trăiau în anii 1970 era aceea că suprapopularea la nivel mondial, în special cea din India, vor conduce la foamete și că întreaga planetă este amenințată.

Paul Ehrlich și-a lansat în 1968 bestseller-ul „The Population Bomb” printr-o vizită infernală într-un New Delhi canicular și plin de „oameni, oameni, oameni, oameni”. În mintea autorului, India era atât de aproape de colaps total că nici măcar nu ar mai fi trebuit să primească ajutoare umanitare, care nu ar fi făcut oricum altceva decât să prelungească agonia.

Totuși, pe 24 noiembrie 2021, guvernul Indiei a făcut un anunț uimitor: fertilitatea a ajuns la o rată de 2 copii per mamă, o scădere de la media de 6 copii per mamă din urmă cu 60 de ani. Cu alte cuvinte, țara „fără de speranță” blestemată de creșterea exponențială a propriei populații, are acum o rată a fertilității apropiată sau sub cea a nivelului de substituire. În plus, oamenii au parte de mai multă hrană ca niciodată. „Oamenii, oamenii, oamenii, oamenii” au o capacitate remarcabilă de a persevera, inova și a-și influența destinele.

În ultimele câteva decenii, India și-a schimbat soarta, crescând speranța de viață a locuitorilor de la 62 de ani la peste 70, în timp ce PIB-ul per capita s-a majorat de la 2.300 de dolari la 6.700 de dolari. În ciuda frământărilor din ultimii doi ani, un cetățean indian de condiție medie trăiește considerabil mai bine decât au făcut-o părinții sau bunicii săi.

Așadar, la început de 2022, merită să ne reamintim: lumea a devenit un loc mult mai bun față de cum se prezenta cu zeci de ani în urmă; lumea încă are în fața sa provocări enorme, dar oferă în același timp și oportunități de progres uman; iar lumea poate fi un loc mult mai bun, dar este de datoria noastră să acționăm în acest sens.

Traducere și adaptare, Antonio Robitu



Citiţi şi

Rebelul, semețul an 44

Un om fără viitor e de plâns la 20 de ani. După ce a trecut de jumătatea vieții e de plâns dacă nu are trecut

Exilul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro