Jocurile olimpice din acest an au fost cu adevărat un spectacol. Sportivi cu renume, dar și sportivi noi, și-au etalat abilitățile în minunata capitală a Japoniei, Tokyo. Majoritatea medaliaților deja s-au întors acasă pentru a putea fi celebrați. Cei care nu au fost atât de norocoși probabil iau acum o pauză, pentru ca mai apoi să reînceapă antrenamentele în forță.
Deși jocurile s-au încheiat, nu-i putem uita pe cei care au participat la ele. Mai mult, nu le putem uita pe femeile care, de-a lungul anilor, au reușit să domine acest eveniment. Printre ele se numără și câteva românce, precum Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo și Sandra Izbașa.
Majoritatea dintre noi se implicau cum puteau în aceste jocuri olimpice. Unii scandau în fața televizorului urări pentru sportivii favoriți. Alții postau mesaje încurajatoare pe Facebook, iar alții arătau cât de bine cunosc scena sportului prin pariuri online NetBet pe diferite probe ale jocurilor olimpice.
În tot acest timp, următoarele femei dominau jocurile olimpice!
Natalie Coughlin – Înot
La jocurile din 2008, această sportivă care acum s-a retras din lumina reflectoarelor, a făcut furori la diferite probe de înot. Pe scurt, aceasta a câștigat șase medalii la jocurile din 2008.
Mai apoi, datorită talentului și voinței sale, a putut deveni prima femeie care a câștigat proba de înot 100 metri spate în două jocuri olimpice consecutive. La finalul carierei sale, sportiva deținea un total de 12 medalii, dintre care 3 de aur.
Simone Biles – Gimnastică
La ediția din 2016 a jocurilor olimpice, Simone Biles a bătut fiecare record al probei de gimnastică din ultimii 50 de ani. Desigur, să bați un singur record nu e lucru ușor – să bați mai multe e de-a dreptul impresionant (unii ar spune imposibil).
Sportiva a terminat (ediția 2016) cu patru medalii de aur și doar una de bronz. Aceasta a participat și la ediția din 2021, unde a câștigat cea de-a șaptea medalie a carierei sale, de bronz.
Yuna Kim – Patinaj artistic
Pentru mulți, patinajul artistic nu este un sport olimpic. Pentru cunoscători, acesta este probabil unul dintre cele mai frumoase sporturi. Yuna Kim este, pentru majoritatea sud-coreenilor, regina acestui minunat sport.
Aceasta este prima practicantă de patinaj artistic care a reușit să câștige campionatul mondial, finala Grand Prix, cât și la jocurile olimpice. Mai mult, acestea din urmă i-au adus o medalie de aur și una de argint, la Vancouver în 2010 și la Sochi în 2014, respectiv.
Datorită realizărilor sale, Yuna Kim a fost invitată la ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice de la Pyeongchang, unde a aprins flacăra olimpică ca și reprezentant al Coreei de Sud.
Femeile și jocurile olimpice
În momentul de față, aproximativ 50% dintre toți participanții la jocurile olimpice sunt femei. Acest fapt nu poate părea prea interesant pentru unii. Totuși, până acum 121 de ani, femeile nu aveau voie să participe la acest eveniment.
La ediția din anul 1900 au participat doar 22 femei și 975 bărbați. La ediția din acest an, de la Tokyo, au fost prezente 329 de sportive – doar din Statele Unite. Conform statisticilor, au fost primele jocuri olimpice în care numărul sportivelor a fost relativ egal cu cel al sportivilor.
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Drumul lui David. Excepția și speranțele
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.