Dacă atunci când te gândeşti la orice altceva din ceea ce poate complimenta şi completa distincţia unei femei îţi pot veni în minte mai multe nume, când vorbim de eşarfe supremul este Hermès.
Eşarfa Hermès… Faimoasă, clasică, rafinată, iconică. Dar până nu o atingi, nu o cântăreşti şi nu te minunezi de imaterialitatea ei, până nu te simţi, înainte de-a te oglindi, că eşti mai frumoasă, până nu ameţeşti neputând alege doar una, când de fapt le-ai lua pe toate acasă, ei, bine, până atunci n-ai cum să ştii ce putere de seducţie poate avea un pătrat de 90×90 cm din mătase colorată semnată Hermès Paris (povestea brandului).
Pentru că nu a fost doar un simplu batic, ci, pur şi simplu, artă la purtător. Cei mai talentaţi designeri, cele mai avansate tehnici de serigrafiere şi motivele grafice inspirate din istorie, mitologie, floră, faună, război, pace, cultură şi, bineînţeles, din lumea cailor, au reuşit un lucru foarte dorit, dar foarte rar: să unească moda cu arta.
Audrey Hepburn, Jackie Onasis, Romy Schneider şi Catherine Deneuve au făcut din carré-ul Hermès o adevărată vedetă. În anii ’50, Regina Elisabeta a II a a Angliei a apărut pe un timbru purtând acelaşi pătrat inconfundabil de mătase. Iar Grace Kelly obişnuia să-şi facă zilnic un turban pentru a-şi proteja impecabila coafură când era la volanul automobilului decapotabil. Ba, mai mult, este celebră fotografia în care, atunci când a avut antebraţul fracturat, a folosit baticul ca… bandaj Dessault. Snobism? Oh, nu! Doar o soluţie şic.
Există o carte, mai bine zis un album de artă, The Hermès Scarf: History And Mystique , pe care nu-l poţi răsfoi fără să-ţi doreşti cu ardoare măcar unul dintre aceste minunate baticuri. Şi dacă cumva credeţi că eşarfele Hermès sunt doar pentru doamne, uitaţi-vă aici, la un mic ghid – Playtime With Your Hermès Scarf. E util şi dacă încă nu aveţi încă o eşarfă Hermès, pentru că veţi vedea în câte feluri se poate purta un carré şi tehnica de care e nevoie – pe umeri, înfăşurat în jurul gâtului, făcut cravată, pe cap – legat sub bărbie, bandană, turban, ca top sau rochie de plajă, în loc de curea sau chiar ca… geantă de umăr.
Hermès Carrés sunt scumpe, între 300 şi peste 500 de euro, dar jur că merită! Sunt disponibile, nu şi în România, în trei dimensiuni şi o mulţime năucitoare de culori şi imprimeuri. Iar cele cu cai sunt emblematice. Din 1937, au fost create 2000 de modele şi atât de îndrăgite au fost încât nimănui nu i se pare exagerat omagiul pe care unele posesoare îl aduc inimitabilelor creaţii ale Casei Hermès prin înrămarea şi expunerea lor ca tablouri. Eu le-aş omagia doar purtându-le. În fiecare zi! Şi decât 10 eşarfe anonime, mai bine una şi bună, cu care nu dai greş niciodată.
P.S. În cântecul acela vechi al Mariei Tănase, “aseară ţi-am luat basma şi-acum te văd fără ea”, sigur nu era vorba de Hermès, că de basmaua asta chiar nu-ţi vine să te mai desparţi. 🙂
Găsiţi o completare minunată, de ultimă oră, aici.
Citiţi şi
Genți, genți și iar genți Hermès! Licitație online organizată de Christie’s New York
Voiaj cultural de 7+1 în Thailanda pe care puțini o știu: culori, emoții, experiențe
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.