Pierdut prejudecăți. Le declar nule…

4 April 2021

Am o vârstă și, de aceea, printre multe altele și prejudecata conform căreia cărțile „Young Adult” nu mai sunt pentru mine. Ce greșeală! Chiar dacă se spune că ar exista o vreme pentru fiecare gen literar, ori de câte ori fac câte o „excepție” și citesc cărți considerate ca adresându-se altei categorii de vârstă și altui tip de public, îmi dau seama că, de fapt, vârsta la care citești sau recitești o carte nu poate decât să-ți ofere șansa de a o (re)descoperi dintr-o perspectivă diferită. Cu alte cuvinte, mă mănâncă degetele să reiau cele mai iubite cărți ale adolescenței mele, cum ar fi „Cireșarii” de Constantin Chiriță. Dar, până atunci, iată că am citit un alt roman, recent apărut la editura Cassius Books, dedicat publicului tânăr: „Pierdut geniu” de Irina Dumitru, scriitoare contemporană, autoarea volumelor „Ceață albastră” și „Sophie, robotul cu suflet”, dar și a câtorva cărți pentru copii.

Subiectul romanului plasează acțiunea într-un orășel (Dowertown) al Statelor Unite ale Americii, iar personajele principale sunt, desigur, adolescenți. Ceea ce atrage atenția în primul moment este faptul că Mark – tânăr de geniu – are tulburări din spectrul autist, dar asta nu-l împiedică să aibă o viață. Nu, nu neapărat „normală” (și aici discuția ar fi lungă, „normalitatea” fiind un termen destul de generos și de vag în același timp), ci o viață a lui, unică, așa cum este și el, iar acesta mi se pare cel mai important mesaj al cărții.

Mark nu este, așadar, izolat. El are puțini prieteni, dar de încredere (cum ar fi Ariana și Will), merge la o școală publică și, în paralel, lucrează la studiile sale științifice extrem de ambițioase (crearea mașinii timpului) pe care puțini le înțeleg, dar care curând devin extrem de importante nu doar pentru guvernul SUA, ci și pentru alte state. Astfel, după o călătorie cu trenul și un incident neașteptat (întâlnirea cu un bărbat înarmat), Mark dispare. Ariana își va dedica timpul găsirii lui și dezlegării misterului, ce se dovedește tot mai adânc, din jurul activității prietenului ei. Ce se întâmplă până la urmă cu protagoniștii cărții? Nu am de gând să vă spun nimic, pot doar să vă dau un indiciu: eu am citit în fiecare moment liber, inclusiv în mașină, doar ca să aflu!

Romanul „Pierdut geniu” este scris alert, concis, la obiect, precum fuga lui Mark și a Arianei în căutarea lui. Nu ai timp de pierdut, evenimentele se succed rapid și trebuie să ții pasul cu ele, asta, da, fără a scăpa din vedere planurile secundare ale acțiunii: comportamentul reprobabil al domnului Fox, tatăl Arianei, și semnificația acestuia, evoluția Arianei, care, deși nu este o elevă eminentă, nu duce lipsă de inteligență și intuiție, astfel că remarcăm trecerea de la supunerea orbească la asumarea propriei identități și la înfruntarea găunoasei autorități paterne. Tot în plan secundar, nu trebuie să ignorăm atitudinea tipică unei anumite categorii de adolescenți, precum Josh, dar și prezența și influența unui agent NSA.

Așadar, vă invit la lectură. Nu ocoliți autorii români contemporani, puteți avea surprize dintre cele mai plăcute!

Cărțile Irinei Dumitru se găsesc aici.

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.



Citiţi şi

Povestea care nu ar fi trebuit să fie scrisă așa

Ce am citit eu în ultima lună

Autori Catchy la Târgul de carte Bookfest 2024, București, 29 mai – 2 iunie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro