Îngrijirea podoabei capilare trebuie să țină cont de câțiva pași simpli care, atunci când sunt urmați cu rigurozitate, te vor ajuta să ai un păr sănătos, cu volum și fără mătreață.
Unul dintre acești pași este folosirea unui balsam potrivit, al cărui rol este acela de a lăsa părul mătăsos și strălucitor. La prima vedere lucrurile par simple, însă varietatea de branduri din comerț transformă de cele mai multe ori alegerea unui balsam de păr într-o adevărată corvoadă.
Cum ne putem asigura că alegerea noastră este, într-adevăr, bună? Și, mai ales, care sunt criteriile de care trebuie să ținem cont pentru a alege cel mai potrivit balsam pentru părul nostru?
În cele ce urmează te invităm să aflăm împreună care sunt cele cinci aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când alegem un balsam de păr.
Fiecare balsam oferă un anumit set de beneficii: de regenerare, hidratare, strălucire, reparare, volum, fortificare, beneficii anti-mătreață etc. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, părul tău este foarte moale sau rar, cel mai probabil nu ar fi o idee bună să alegi un balsam pentru păr normal doar pentru că are o aromă care îți face cu ochiul. În acest caz cea mai bună alegere va fi un balsam de păr pentru volum.
La fel, dacă părul tău are firele despicate și nu se află într-o stare foarte bună, cea mai inspirată idee este să alegi un balsam regenerator și care hrănește firul de păr.
Pentru a face cea mai potrivită alegere din acest punct de vedere este suficient să îți aloci timp pentru a studia cu atenție eticheta și pentru a afla care sunt beneficiile pe care le oferă produsul pe care ai pus ochii.
Tipul produsului
Balsamul de păr din comerț se împarte în două categorii: cu clătire sau fără. Deși la prima vedere poate părea un criteriu nesemnificativ, tipul produsului ales va determina efectul pe care acesta îl are asupra părului tău.
Balsamul de păr cu clătire este produsul clasic și, de altfel, cel mai întâlnit în magazinele fizice și online. Acesta se împarte, la rândul său, așa cum aminteam și undeva mai sus, în balsam de păr cu efecte de regenerare, de hidradare, reparare, volum etc.
De cealaltă parte, balsamul de păr fără clătire are o formulă specială și se deosebește de cel cu clătire prin modul în care se folosește. Mai precis, balsamul de păr fără clătire se folosește la sfârșitul stilizării părului: se aplică pe părul umed și, așa cum sugerează și numele, nu se clătește. Acest tip de balsam le este recomandat mai ales persoanelor care au păr rebel pentru că oferă bucle perfecte.
Tipul părului
Un alt criteriu de care trebuie să ții cont atunci când alegi un balsam este tipul părului pe care îl ai. În comerț vei găsi produse destinate părului normal, gras, uscat, vopsit și subțire, fiecare dintre acestea având seturi distincte de beneficii.
Astfel, un balsam pentru păr normal ajută la hidratarea și menținerea sănătății părului obișnuit, care nu are niciun fel de probleme. Un balsam pentru păr gras conferă volum și strălucire și reduce excesul de sebum, un balsam pentru păr uscat ajută la hidratarea firelor degradate, oferind în același timp vitalitate, iar un balsam pentru păr subțire are un efect de întărire și îndesire/densificare a podoabei capilare.
În ceea ce privește balsamul pentru păr vopsit, acesta este conceput special pentru a hrăni și pentru a oferi o strălucire de durată părului vopsit.
Lista de ingrediente
Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să ajungi să cumperi un balsam de păr care să îți provoace iritații, alergii sau, mai rău, căderea firelor de păr.
Produsele destinate îngrijirii părului conțin adesea ingrediente care pot avea efectele enumerate anterior, așa că e foarte important ca înainte să cumperi un produs să citești cu foarte mare atenție eticheta acestuia.
Alcoolul în exces, anumite tipuri de sulfați, parabenii, propilen glicolul și alte ingrediente artificiale pot irita pielea scalpului, iar în anumite contexte, pot favoriza căderea firului de păr, deci este important să știi nu doar ingredientele, ci și proporțiile în care au fost folosite.
Dacă nu ești sigur(ă) ce tipuri de ingrediente cu potențial alergen sau ce substanțe iritante conține balsamul de păr pe care l-ai ales, adresează-te unui stilist sau unui medic specialist.
Reputația producătorului
Un ultim criteriu care ar trebui să se afle pe lista de aspecte pe care ar fi bine să le iei în considerare atunci când alegi balsamul de păr este reputația brandului.
Deși la prima vedere ar putea părea că brandul este mai puțin important, adevărul este, însă, că uneori reputația brandului garantează indirect și pentru calitatea produsului ales. Un brand cu un istoric și cu o reputație bună are o imagine de apărat, așa că șansele ca produsele comercializate să nu fie de calitate sunt foarte mici.
Cu toate acestea, este, desigur, adevărat că poți să găsești produse de calitate și sub umbrela unor branduri mai puțin cunoscute, așa cum poți să întâlnești produse de calitate îndoielnică comercializate și de branduri celebre.
În concluzie, acestea sunt cele cinci aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi un balsam de păr, iar cel mai important dintre acestea rămâne tipul de rezultat pe care vrei să-l obții.
Nu uita că atunci când arăți bine te și simți bine, iar lumea din jurul tău se schimbă, așa că acordă părului tău toată atenția și îngrijirea de care are nevoie pentru a rămâne sănătos și strălucitor!
Citiţi şi
Femeia modernă și magia Sărbătorilor: echilibru între tradiții și grija de sine
Cum să îți îngrijești corect buzele în timpul verii
Câteva ponturi de frumusețe de la Andie MacDowell (66)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.