Câteva curiozități despre whisky

25 February 2021

Este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din lume, dar chiar și așa, are câteva curiozități despre care nu știe multă lume.

Diferența dintre whisky și whiskey

Acum câteva secole, toate tipurile de whisky primeau numele de whisky, dar în jurul anului 1870, calitatea whisky-ului scoțian era atât de slabă, încât distileriile americane și cele irlandeze au decis să adopte termenul de whiskey, pentru a se diferenția de băuturile de calitate inferioară.

Astăzi, diferențele dintre cele două cuvinte stau mai degrabă în obișnuința consumatorului și în zona geografică de folosire.

Maturare? Doar în butoaie de stejar

În timpul procesului de madurare, în butoaie de lemn, whisky-ul devine mai „suav” la gust, își intensifică aroma și gustul și obține culoarea aurie caracteristică.

Din aceste motive, pentru a putea fi denominat legal whisky în Scoția, se impune ca procesul de madurare să dureze minimum trei ani și învechirea să se facă doar în butoaie de stejar a căror capacitate nu depășește 700 de litri.

Apa vieții

Origina cuvântului whisky vine din latină, de la cuvântul „aquavitae”, care însemna apa vieții, iar scoțienii au tradus în celtică acest cuvânt ca „uisgebeatha”, acesta devenind, în timp, „whisky”.

Cea mai veche atestare documentară a whisky-ului în Scoția este o inscripție pe un zid care datează din 1494, pe care se poate citi: „Opt capsule de malț pentru fratele John Cor, din ordinul regelui, pentru a face apă vie”.

În secolele următoare, diferitele guverne scoțiene au început să limiteze producția de whisky, până în punctul în care majoritatea alcoolului provenea din producții ilegale. Totuși, în 1823, Parlamentul a aprobat o lege a distilării mai accesibilă, în același timp cu impunerea unor sancțiuni pentru cei care distilau whisky fără licență.

Cea mai veche distilerie scoțiană

George Smith a fost prima persoană care a obținut o licență de distilare sub noua lege, înființând astfel distileria The Glenlivet, în 1824.

Băutura preferată a multor scriitori

Se știe că scriitorii sunt, adesea, prieteni cu alcoolul. Unii dintre cei mai renumiți autori au preferat whisky-ul. Dintre aceștia, Heimgway și Mark Twain sunt printre cei mai celebri.

Whisky-ul indian este cel mai bine vândut din lume

Este vorba de whisky-ul indian Officers Choice, probabil necunoscut pentru mulți, greu de găsit în magazine, dar care, din 2012 este numărul 1 în vânzări. Grupul indian Allied Blenders and Distillers vinde anual aproximativ 30 de milioane de sticle, depășind giganți precum Johnnie Walker sau Mc Dowell’s. Cea mai mare parte a producției este destinată consumului intern.

Acest whisky cu cereale produs în distileria condusă de Kishore Chhabria se caracterizează prin faptul că este un whisky picant cu arome fructate. Notele asemănătoare tutunului și un gust dulceag sunt secretele unui viitor fericit pentru acest producător gigant de whisky.

Whisky-ul nu are gluten

Acest amănunt poate părea neimportant, dar de fiecare dată se pare că există mai mulți celiaci în căutarea unor produse de consumat în siguranță. Whisky-ul se face din cereale precum orz, secară sau porumb, dar nu conține gluten. Spre deosebire de bere, care, în ciuda faptului că este făcută cu aceleași ingrediente, conține gluten și încă mult.

Adevărul este că procesul de distilare elimină complet glutenul, deoarece acești compuși nu se volatilizează. Atunci când cerealele fermentate merg în distilerii, lichidul este încălzit și mulți compuși se evaporă, dar această proteină care provoacă intoleranță la milioane de oameni rămâne la fund și nu reprezintă nicio problemă pentru celiaci.

Cel mai tare whisky din lume

Este o ediție specială de la Bruichladdich, o distilerie situată în Islay. Acest whisky, numit Bruichladdich X4 Perilous, atinge 64 de grade alcoolice, făcându-l cel mai alcoolic mala whisky scoțian de pe piață, deși în prezent este foarte dificil să cumperi o sticlă.

Există și alte băuturi alcoolice cu tărie mult mai mare, dar atunci nu pot fi numite whisky deoarece depășesc limitele legale pentru a fi numite ca atare. În orice caz, merită comentat faptul că aceste tipuri de băuturi pot fi periculoase și ar trebui consumate corect, fie prin diluarea lor cu apă, fie prin arderea lor pentru a le reduce puțin tăria.



Citiţi şi

Multă nefericire

Blinii delicioase

Simulez, deci exist

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro