Ce, când și cum i-ar plăcea creierului nostru să mâncăm

3 February 2021

„Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar cel mai mult și mai mult îi place zâmbetul.” spune neurochirurgul Alexandru Ciurea. 

Și, dintre toate “poruncile” care alcătuiesc decalogul unei zile sănătoase, ne vom referi la cele despre hrană: ce, când și cum i-ar plăcea creierului nostru să mâncăm.

Sursa foto

Micul dejun

Micul dejun trebuie luat în liniște, fără scandal, fără claxoane, fără a fi pe fugă, nu în picioare, fără elementele din jur care să te disturbe, fără țigară. Să fie mai mult decât o relaxare, să fie o plăcere. Pledez pentru sucul de dimineață, din citrice, caroten și altele, care aduc și energie și oligoelemente, care ajută la transmiterea în interiorul creierul. În plus, fără gadget-uri la masă! De altfel, îmbolnăvirea creierului apare și atunci când ne izolăm în tabletă, în Facebook și în telefon. Ați văzut cum traversează acum oamenii? Cu ochii tot pe Facebook. Noi suntem făcuți să trăim în grup, nu izolați.

Masa de prânz

Alimentaţia la prânz – celula nervoasă nu doreşte multă mâncare la prânz. Dacă am mâncat precum căpcăunii, facem aşa o burtă mare şi cădem jos şi sângele tot se duce în burtă, iar aici sus nu mai rămâne nimic. Da, este rău pentru creier să mănânci carne. Dar, în cantități mici, carnea este perfect bună pentru întreg organismul. Cea mai bună este carnea cu calorii puține. Carnea de curcan și de pește sunt cele mai bune. Creierul nu acceptă grăsimea, nu acceptă slană. O dată, de sărbători, merge. Dar, în rest, nu duce la nimic bun. Creierul nu suportă grăsimea, dar îi place dulcele. Nu orice dulce este însă bun, pentru că zahărul, de exemplu, îi face rău prin modificările chimice pe care le produce. Este de acord cu ciocolata cât mai neagră, non-siropată, merge perfect cât mai fresh. Apoi, cacao. Creierul iubește mierea, ca dulce.

Nu este bine să mâncăm la prânz mult, pentru că tot sângele se duce în stomac, creierul rămâne ischemizat și ne apucă somnul. Cine vrea să lucreze, trebuie să mănânce foarte puțin la prânz. Pledez pentru apă la temperatura camerei, nu sucuri acidulate. Creierul are două puncte de activitate maximă: între 10.00 – 12.00 și 16.00 – 18.00. Dacă a obosit, putem să-i dăm un pic de cafea, pe care să o bem încet. Creierul așteptă să fie răsplătit cu un dulce bun, dar fără zahăr.

Cina

Masa de seară trebuie să fie cât mai uşoară posibilă fără o încărcare cu multe produse de carne şi grase şi fără o suprasolicitare că nu soliciţi numai creierul. Soliciţi pancreasul, soliciţi tubul digestiv, soliciţi inima, nu trebuie încărcare la nesfârşit pentru masa de seară. Din nefericire, un obicei extrem de prost – încărcare cu alcool seara, care nu duce în mod deosebit la ceva bun. De aici urmează o serie întreagă de afecţiuni.

***

Pentru o viață lungă și bună, poate acum nu mai pare atât de fantezist să ne retragem din zonele urbane supra-poluate. Chiar știu ori am auzit despre o mulțime de familii care au părăsit orașul la începutul pandemiei și chiar după relaxare și vaccinare nu-și mai doresc să se întoarcă. S-au gospodărit la țară, respiră aer mai curat, fac mișcare mai multă (la casă pe pământ e mereu câte ceva de făcut, nu ca la bloc) dorm mai bine, mănâncă mai sănătos, fie și numai pentru că au început să-și producă hrana – cresc pasari ouatoare, au construit și cotet gaini mai special, ca să se ouă mai cu plăcere, au o mică grădină de zarzavat și una de flori, e un mic rai acolo la ei, mai ales pentru copii. Și încă ceva, nu se vor întoarce nici când copiii vor începe oficial școala fizic. Au descoperit că pot fi, cel puțin pentru câțiva ani, cei mai buni dascăli pentru ei.

Voi ce părere aveți despre viața în comunități mai puțin populate și poluate, acum, că putem lucra practic de oriunde și, până ne cresc copiii mai mărișori, putem să ne ocupăm și de educația lor? 🙂



Citiţi şi

Femeia modernă și magia Sărbătorilor: echilibru între tradiții și grija de sine

Să ne mai lăsăm și duși de val…

Vin Sărbătorile, vin! Dar dacă ai cardul de tichete cadou Edenred, nu te doare capul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro