Al optulea continent – slovaca Lenka Petráková câștigă premiul cel mare pentru prototipul unei stații care îndepărtează plasticul din ocean

13 January 2021

Nu, nu e vorba de Zealandia, continentul scufundat în Oceanul Pacific, la nord de Australia și de Noua Zeelandă, și recunoscut oficial în 2018 drept al optulea continent al planetei. 

Ci de proiectul designerului slovac Lenka Petráková ce reprezintă o stație plutitoare de depoluare a mărilor și oceanelor de cel mai periculos deșeu uman – plasticul. Denumit “Al optulea continent”, acest proiect a câștigat cea mai înaltă recunoaștere într-un concurs de arhitectură pentru proiecte care oferă soluții creative la problemele de mediu. Este vorba despre Marele Premiu pentru arhitectură și inovație în domeniul mărilor oferit de fundația franceză Jacques Rougerie care premiază proiecte vizionare care încurajează colaborarea sustenabilă între oamenii de știință și designeri.

Gunoiul marin ocupă o suprafață de aproximativ 1,6 milioane de metri pătrați în Pacificul de Nord – cunoscut ca Marea Insulă de Gunoi din Pacific.

Modelul slovacei Petráková consistă din clădiri în formă de petale interconectate care stau pe platforme-tentacule și lucrează împeună pentru a colecta plasticul de la suprafața apei și a-l transforma în material reciclabil. Tot aici vor funcționa și centre de cercetare și educație care studiază și arată mediul marin, facilități pentru cercetători, precum și o seră pentru culturi hidroponice (în soluții nutritive sau pe un substrat de pietriș sau de nisip prin care circulă permanent apă cu îngrășăminte chimice).

Proiectul e gândit să fie independent, să se poată deopotrivă adapta și să beneficieze de mediul marin. Clădirile sunt create astfel încât să permită vântului să treacă prin stație, făcând-o mai rezistentă la vânturile puternice ale oceanului, să colecteze apă pentru irigații și să controleze energia curențior și pe cea solară.

“Chiar dacă e un proiect încă neconstruit, cum a spus Jules Verne, orice își imaginează un om un altul îl poate realiza.” a declarat Petráková. “Și eu cred că azi e timpul să-ți imaginezi un viitor mai curat, mai sustenabil din punctul de vedere al mediului și căi pentru a realiza toate acestea prin creații tehnice, artitecturale și artistice, căi care să ne permită să le construim pentru un mâine mai bun, al fiecăruia și al omenirii.”

Succesul designerului slovac nu ne mai miră atât de tare dacă știm un detaliu: Lenka lucrează din 2017 la biroul Zada Hadid Architects din Londra.



Citiţi şi

5 motive pentru care să alegi haine pentru copii din gama iELM

32% dintre români consumă produse ecologice de 2-3 ori pe săptămână

Ce trebuie să știm despre produsele BIO

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro