Imaginea aceaasta este, astăzi, de o banalitate dezarmantă. Ce şoc vizual? Nimeni nu mai tresare, nu se rușinează, ferindu-şi privirea, și nu s-ar mai porni niciun război pentru împiedicarea purtării unui simulacru de costum care mai mult descoperă decât acoperă goliciunea. Cum să te gândeşti că doar cu câteva generaţii în urmă expunerea unei glezne era de o indecenţă care putea proscrie?
Lisa Taylor & Jerry Hall, foto Helmut Newton pentru Vogue, 1975
Ce nedumereşte însă, dacă priviţi acum la fotografia de mai jos, este faptul că pe vremea imperiului roman, femeile făceau sport (şi cum de a dispărut cu secolele bunul obicei?) într-un costum ce seamănă teribil cu bikini-ul a cărui paternitate şi-o revendică un inginer francez, Louis Réard, abia în anul 1946! Observați că folosesc și echipamente sportive. 🙂
Faimoasul mozaic “bikini girls” găsit în timpul excavaţiilor arheologice la vila Casale din orășelul Piazza Armerina din centrul Siciliei.
Ce s-a întâmplat cu omenirea din zorii mileniului I şi până pe la începutul secolului XX, de femeile au ajuns să se îmbrace şi nu să se dezbrace şi când se băgau în pat, nu numai când făceau băi de soare? Şi de ce costumul de baie a fost poate cel mai controversat articol de îmbrăcăminte în care o femeie se putea afişa în public?
Azi, nimic nu mai poate fi considerat secret sau intim și doar 20 de grame de fibră textilă stau între corpul nostru și privirea scrutătoare a lumii, gata mereu să critice, să observe, să eticheteze.
Citiţi şi
Ce trebuie să conțină garderoba de sport a unei femei active
Măsuri de prim-ajutor și prevenție în cazul accidentărilor din sfera ortopedică
11 hobby-uri care sunt la modă în România în 2024
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.