Povești de dragoste neterminate: Margit Pogany și Constantin Brâncuși

26 January 2020

Prima iubire celebră din viaţa lui Brâncuşi a fost Margit Pogany. În 1913, Brâncuşi expune în Statele Unite lucrarea Domnişoara Pogany. Sculptura are un succes fabulos. Ochii enormi, celeşti şi capul ovoid au stârnit controverse, însă sensibilitatea lucrării a învins. Povestea sculptată a domnişoarei cu mâinile împreunate şi chipul fin ascunde o dragoste care a durat 26 de ani.

Armory Show, SUA, 1913. Miss Pogany e acolo, intrigând, atrăgând.

Brâncuşi a cunoscut-o pe pictoriţa unguroaică în 1909, când tânăra i-a devenit model.

“Domnișoara Pogany” în atelierul lui Brâncuși

“Am pozat pentru el de mai multe ori. De fiecare dată, începea şi termina un nou bust. Fiecare era frumos, minunat de real. Eu îl rugam să-l păstreze ca variantă finală, dar el izbucnea mereu în râs şi arunca bustul înapoi, în lada cu lut din colţul atelierului, spre marea mea dezamăgire”.

Margit Pogany (1879-1964), Self-Portrait, 1913, Oil on cardboard | Philadelphia Museum of Art

Tânăra Margit s-a iubit nebuneşte cu Brâncuşi. După război, unguroaica a emigrat în Australia, unde timp de 30 de ani a ţinut o corespondenţă superbă cu maestrul. Iar ceea ce fusese o pasiune de tinereţe a devenit o prietenie epistolară sinceră.

“Am înțeles că eram chiar eu, deși capul nu avea niciuna dintre trăsăturile mele. Era tot numai ochi. Privind spre Brâncuși, am observat că mă urmărea pe furiș, în timp ce vorbea cu prietenii mei. I-a făcut o enormă plăcere să constate că am reușit să mă recunosc.” 

Pe 19 ianuarie 1919, Margit Pogany îi scrie lui Brâncuşi din Lausanne: “Tot timpul mă gândesc la tine şi la tandreţea cu care ai avut grijă de mine. Mi-ar fi plăcut să-ţi dau la fel de multă bucurie câtă mi-ai dăruit tu mie. Este atât de dureros că nu am reuşit să ne revedem…(De reținut, zic, ca să nu fim nevoite s-o spunem și noi cândva.)

Pe 20 marie 1937, Mademoiselle Pogany 1 era expusă la Philadelphia Museum of Art. 

Expoziția Franceză a fost alcătuită din 80 de tablouri semnate de nume grele precum Picasso, Cezannes sau Poussin, sculpturi de Degas și “Mademoiselle Pogany 1” a lui Brâncuși, varianta din marmură cu soclu din calcar. În fotografie, pe perete, se vede Femeia cu frunze al lui Picasso.

În decurs de 20 de ani, Brâncuși a realizat 19 lucrări pe care le-a denumit “Domnișoara Pogany I, II…”.

Mademoiselle Pogany II, bronz, creație 1920

(expusă la The International Exhibition of Modern Art, assembled by the Société Anonyme (Friday, February 25, 1927 – Sunday, March 20, 1927)

În 2013, la Casa de licitații Christie’s se vinde o schiță a Domnișoarei Pogany cu o sumă impresionantă: aproape un milion și jumătate de lire!

Etude de Mlle Pogany 

O fotografie care circulă pe Internet și este în mod eronat socotită că ar reprezinta-o pe Margit Pogany este, de fapt, a actriței italiene Silvana Mangano.

Silvana Mangano, Museum of Modern Art, New York city, 1956

© Eve Arnold & Magnum Photos



Citiţi şi

Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”

Stelian Tănase – De ce nu mai vor venețienii turiști

Farul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro