Cine este „Jupânul”?

20 November 2019

Primul răspuns – de altfel corect, dar și cel mai la îndemână – este cel care ne trimite la Anton Donică, unul dintre personajele principale ale romanului cu același nume semnat de Corinne Rakoczy. Al doilea răspuns însă este cel asupra căruia aș vrea să insist, căci el face trimitere la o categorie largă de români care, asemenea „Jupânului”, au fost jefuiți în dificila perioadă comunistă nu doar de bunuri, ci și de demnitate și libertate.

Romanul istoric de debut „Jupânul” este o incursiune în istoria noastră recentă, tratând un subiect precum o rană încă neînchisă – naționalizarea forțată, abuzurile de tot felul, obligativitatea slujirii unui partid unic dedicat în niciun caz maselor – precum se susținea agresiv în propaganda vremii – ci unui grup restrâns, aflat la conducerea sa și, implicit, a țării.

Primul capitol ne introduce în atmosfera anilor 50, ani de frică și de teroare, ani în care noul regim își delimita teritoriul cu violențe, confiscând bunuri și ucigând oameni. Pe loc, prin torturi ulterioare, prin închisori sau, mai târziu, pe șantierul de la Canal, acolo unde au pierit zeci de mii de români. Într-o astfel de atmosferă, relațiile de familie și de prietenie sunt serios mutilate, în schimb, trădările de cea mai joasă speță și relațiile bazate pe interes înfloresc.

Acțiunea principală a romanului are însă loc după mai bine de 40 de ani, în preajma Revoluției de la 1989, și surprinde viața a mai multor personaje, provenind din medii complet diferite, dar care sunt forțate de împrejurări să locuiască împreună într-o casă naționalizată, casă pe care urmașii proprietarului de drept încearcă să o revendice, nu fără peripeții.

Mă feresc să dezvălui chiar și puțin din intrigă, tocmai pentru a vă păstra nealterată curiozitatea și dorința de a pătrunde într-o lume splendid pictată de către Corinne, ca într-un tablou realist, în care sunt surprinse toate detaliile, dar fără ca esențialul să scape printre rânduri. Dimpotrivă, talentul narativ al autoarei, dublat de experiența dobândită în viața profesională în calitate de judecător, procuror și avocat, pune umărul la neuitare. Căci un popor ce-și uită istoria este, inevitabil, condamnat s-o repete.

Vă garantez că vă așteaptă o lectură complexă, impresionantă prin referințele culturale, religioase, economice și istorice exacte, cu accente de ironie și, pe alocuri, de umor, ce promovează ideea de dreptate, toleranță, înțelegere și iertare, atât la nivel personal, cât și la nivel social.

Romanul „Jupânul”, publicat la Editura Libris Editorial, va fi lansat sâmbătă, la ora 11, în cadrul standului editurii, la Târgul de Carte Gaudeamus desfășurat și anul acesta în incita Romexpo, București. De asemenea, carte poate fi comandată de aici.

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert sau o carte care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.



Citiţi şi

Decalogul lui Ernest Bernea

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro