Flat White şi Caffé latte sunt două dintre băuturile adesea confundate una cu cealaltă de mulţi dintre oamenii care trec pragul unui coffee shop. Inclusiv o parte dintre experţii numiţi baristas consideră că un flat white este doar un latte mai mic, însă lucrurile nu stau deloc aşa.
Atât flat white-ul, cât şi latte-ul sunt cremoase şi au la bază un espresso. Ambele pot conţine unul sau două shoturi de cafea, însă în SUA de obicei doza este dublă, pentru garantarea acelui echilibru al gustului, de vreme ce în ambele băuturi este adăugat şi lapte.
Cu toate acestea, într-un flat white se va regăsi mult mai bine gustul de espresso decât într-un latte, deoarece în primul este folosită o cantitate mai mică de lapte.
Prezenţa espresso-ului în aceste două băuturi înseamnă că, dacă vrei să le prepari acasă, ai nevoie de unul dintre aceste două lucruri:
– Un aparat espresso (care poate fi destul de costisitor)
– O metodă manuală al cărei rezultat final să fie un produs asemănător cu espresso-ul (deşi aceasta poate dura mai mult decât ţi-ai dori)
Totuşi, pentru a diferenţia cele două băuturi, anumite cafenele folosesc unul sau două shoturi de ristretto, ceea ce înseamnă că obţin aceeaşi cantitate de espresso cu doar jumătate din cantitatea de apă.
Istoria Flat White
Dintre cele două băuturi, Flat White este cea mai recentă, cu o istorie care începe în 1980, în Australia sau Noua Zeelandă. Asemenea genezei sale, prepararea unui flat white variază de la local la local. În principiu, elementul său distinctiv este densitatea mai redusă decât a unui latte sau chiar a unui cappuccino, asta pentru că pentru că este folosită microspumă în loc de spumă de lapte obişnuită.
În mod ideal, o microspumă bine texturată este amestecată cu unul sau două shoturi de espresso într-o ceaşcă de aproximativ 150 de grame pentru a forma flat white-ul. Rezultatul va fi o băutură fină, cu zero spumă şi un puternic gust de espresso.
Istoria Caffee Latte
Apărut încă din anii ’50, latte-ul se pare că a apărut pentru că tot mai mulţi americani considerau cappuccino prea puternic. Popularitatea acestei băuturi a crescut în anii ’80, iar de atunci a rămas una dintre cele mai populare din America.
Prepararea unui latte începe cu un espresso, care ar trebui să ocupe o şesime din ceaşca de cafea (unul sau două shoturi). Patru şesimi sunt umplute apoi cu lapte aburit, după care deasupra vine un strat subţire de spumă de lapte.
În mod evident vorbim despre o băutură pe bază de lapte (mai ales că latte înseamnă “lapte” în italiană), iar asta face băutura cremoasă şi fină.
Factorul “lapte”
La fel ca în multe dintre băuturile care folosesc espresso ca bază, laptele este un element esenţial atât în flat white, cât şi în latte, însă diferenţa constă în felul în care acesta este amestecat sau înspumat.
În mod normal, când un barista abureşte laptele, lichidul formează trei straturi pe măsură ce se lungeşte. Cel mai de jos este reprezentat de laptele aburind, acoperit de o microspumă ce conţine mici bule de aer. Apoi, deasupra tuturor este o spumă mult mai aerată.
La un flat white, cele două straturi de spumă sunt amestecate bine cu laptele aburit, ceea ce oferă întregii băuturi acea textură de microspumă. Preparat corect, amestecul ar trebui să arate precum o vopsea lucioasă albă.
De cealaltă parte, aburirea laptelui pentru un latte este ceva mai directă, cu mare parte din băutură preparată în timpul acestui process. Laptele este pur şi simplu înspumat la fel ca în cazul flat white-ului, numai că stratificarea este păstrată. Laptele aburit reprezintă 4/6 din băutura finală, iar o şesime le revine celor două straturi de spumă.
Dacă procesul de aburire este mai complex pentru flat white, lucrurile stau exact invers când vine vorba de turnarea în ceşti. Pentru un flat white, un barista trebuie să toarne microspuma în espresso imediat după aburire, pentru a nu risca separarea laptelui. Dacă operaţiunea este executată corect, microspuma se va mixa cu crema de la espresso şi va crea deasupra băuturii o suprafaţă fină (flat) de culoare maro-aurie.
Citiţi şi “Cafeaua nu trebuie să fie amară. Dacă este aşa, atunci ceva este în neregulă”
Pe de altă parte, turnarea laptelui într-un latte necesită ceva mai multă implicare. Cei mai mulţi barista vor ţine spuma la suprafaţă cu ajutorul unei linguri, în timp ce vor turna laptele. Apoi, spuma este ori eliberată deasupra băuturii, ori din aceasta va fi creată o mini-operă de artă.
Servirea
Un alt factor care defineşte aceste băuturi este modul de servire, chiar dacă de obicei regulile nu sunt urmate cu minuţiozitate, mai ales în marile lanţuri de cafenele.
Flat white-ul este în mod evident mai mic decât majoritatea celorlalte băuturi pe bază de espresso, fie că vorbim despre latte sau cappuccino. În mod obişnuit, acesta este servit în pahare de hârtie de 150 ml, deşi există şi cafenele mari care oferă cantităţi mai generoase.
În schimb, latte-ul este servit la modul ideal în ceşti transparente de aproximativ 230 ml, pentru a pune în evidenţă straturile din băutură. Există, de asemenea, localuri care servesc băutura şi în cantităţi mai mari.
Aşadar, acum totul este clar. Dacă îţi doreşti o băutură mai mică, dar cu un puternic gust espresso, flat white este alegerea potrivită. În schimb, dacă ai chef de poveşti şi ai sorbi ceva cu un gust mai pronunţat de lapte, alege un latte.
Citiţi şi
UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.