Furtul de identitate este în prezent una dintre cele mai mari ameninţări ale lumii moderne. Sute de mii de cazuri sunt raportate anual, iar digitalizarea în continuă dezvoltare lărgeşte tot mai mult terenul de joacă al răufăcătorilor.
Aşa cum ultimii ani au demonstrat-o, parolele nu mai reprezintă deloc o redută de netrecut. În 2018, peste 100 de milioane de conturi ale utilizatorilor platformei Quora au fost sparte, iar acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul utilizatorilor de Yahoo! sau Facebook. Iar acestea sunt doar exemple macro.
În acest context, nu este deloc de mirare că o companie precum Microsoft a anunţat deja că va renunţa complet la parole în favoarea unor metode de identificare biometrică sau a unor chei speciale de securitate.
Conform previziunilor specialiştilor, până în 2022, peste 60% dintre companiile mari şi mult mai multe dintre cele mijlocii îşi vor reduce dependenţa de parole la jumătate. Perfect de înţeles, deoarece realitatea o impune: oamenii setează parole uşor de reţinut, iar astfel misiunea hackerilor devine extrem de uşoară.
Sursa foto: Getty Image
Măsura nu doar că va îmbunătăţi securitatea în mediul virtual, ci va ajuta departamentele de IT să nu mai piardă timp preţios şi sume importante cu resetarea parolelor uitate. Se estimează că, anual, această activitate costă aproximativ 200 de dolari per angajat, fără a mai include aici şi daunele produse de lipsa de productivitate a acestuia. Or, pentru o companie mare, aceasta se traduce prin pierderi uriaşe.
Citiţi şi Cum staţi cu parolele?
Aşadar, după ani de zile în care identificarea biometrică a fost lăsată deoparte în favoarea token-urilor, a codurilor trimise prin SMS şi a parolelor, evoluţia tehnologiei poate schimba felul în care gândesc marile companii. În condiţiile în care tot mai mulţi oameni deţin un telefon cu identificare prin amprentă, aproximativ 67% dintre bănci au investit deja în tehnologii compatibile, conform unui raport de anul acesta al KPMG.
Chiar şi aşa, riscurile nu dispar complet, fapt demonstrat la o conferinţă pe teme de securitate desfăşurată în Shanghai, unde cercetătorii au arătat cum amprenta unei persoane poate fi capturată chiar şi de la câţiva metri distanţă.
Și ca să răspundem la întrebarea din titlu: nu, o combinație de factori va înlocui parolele.
Citiţi şi
Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?
Ieșirea din turmă – încă o pledoarie pentru o viață off-line.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.