Persoanele care merg mai repede îmbătrânesc mai încet şi sunt mai inteligente

26 October 2019

Dacă te uiți la oameni pe stradă, ți se pare că mersul lor ți-ar putea spune despre ei mai mult decât că sunt sau nu grăbiți? Eu nu m-am gândit vreodată la altceva. Dar nici n-am studiat cum e cu ritmul în care merg oamenii pe stradă. Iată că a făcut-o profesorul Terrie E Moffitt, de la King’s College London și Duke University din SUA, cel care a condus cercetările. Să vedem ce-a aflat, că poate ne-o fi și nouă de folos să știm. De exemplu că mersul încet e un semn rău cu decenii înainte de a fi bătrân.

Studiul a fost realizat pe o mie de persoane din Noua Zeelandă, născute în anii 70, şi este primul care testează viteza de mers la oameni mai tineri, de peste 40 de ani. Subiecţii au fost testaţi în baza ritmului de mers şi urmăriţi până la 45 de ani. Participanţii au fost supuşi mai multor teste: fizice, ale funcţiei cerebrale, scanări ale creierului. În plus, rezultatele au fost corelate cu cele de la testele cognitive de pe parcursul copilăriei, efectuate la interval de câţiva ani.

La 45 de ani, oamenii mergeau cel mai repede cu 2m/s. În general, cei care mergeau mai încet prezentau semne ale „îmbătrânirii accelerate”: plămânii lor, dinţii şi sistemul imunitar arătau în formă mai proastă decât ale celor care mergeau mai repede.

Citiţi şi Cum arată bătrâneţea cu adevărat

Dar rezultatul cel mai surprinzător a fost faptul că scanările cerebrale arătau şi un creier îmbătrânit. Pe deasupra, cercetătorii au putut prezice viteza de mers a unor persoane de 45 de ani în funcţie de rezultatele la testele de inteligenţă, de limbaj şi ale abilităţilor motorii obţinute de acestea la vârsta de 3 ani. Copiii care au devenit adulți cu o viteză de mers modestă de 1,2m/s aveau în medie un IQ cu 12 puncte mai mic decât cei care 40 de ani mai târziu aveau mersul cel mai rapid (1,75 m/s). Așadar, persoanele care merg încet au nu doar creierul îmbătrânit şi arată mai în vârstă, ci sunt și mai puțin inteligenți.

Descoperirea a venit ca o „surpriză”, întrucât de regulă viteza mersului este folosită ca măsură a sănătăţii generale în special a persoanelor de peste 65 de ani, fiind un bun indicator al forţei musculare, funcţiei pulmonare, echilibrului, rezistenţei coloanei vertebrale şi a vederii. Totodată, încetinirea ritmului de mers a fost asociată unui risc mai mare de a dezvolta demenţă şi de asemenea cu riscul unei deteriorări mai rapide, atât fizice, cât şi cognitive.

Echipa internațională de cercetători spune într-un articol că diferențele în starea de sănătate și IQ ar putea avea drept cauză alegerile care formează stilul de viață. Și susțin că există semne încă din copilărie care indică cine se va bucura de o sănătate mai bună în viața de adult. Măsurătorile vitezei de mers la o vârstă tânără ar putea fi o cale de a testa tratamente pentru încetinirea îmbătrânirii oamenilor. Un număr de tratamente, de la diete sărace în calorii până la administrarea medicamentului metformin sunt în cercetări chiar acum.

Uitați-vă la copiii voștri cu alți ochi, acum că știți asta: mersul încetinit poate fi un indicator al sănătății minții și trupului adultului de mai târziu. Faceți schimbările care trebuie din timp, de când sunt tineri și sănătoși! Iar pentru cei trecuți de 40 de ani, zic că încă mai e timp să grăbim pasul. 🙂

Sursa, aici.



Citiţi şi

De ce studenții americani citesc și ai noștri nu

Bruce Willis. Despre demență, suferință, fragilitate și dragoste

Vina jurnalistului

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro